300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Νέα παράταση από το ΥΠΕΝ στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

16 Ιουλίου 2025 08:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ
  • ΥΠΕΝ
  • ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΣΙΟ
Νέα παράταση από το ΥΠΕΝ στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

test2

test2

Αν ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τότε ο χωροταξικός της προσανατολισμός μοιάζει με εργοστάσιο χωρίς σχέδιο παραγωγής.

Για όγδοη χρονιά, ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα πορεύεται δίχως Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ), δηλαδή το στρατηγικό «εργαλείο» που καθορίζει το πού, πώς και πόσο μπορεί να αναπτύσσεται τουριστικά κάθε περιοχή της χώρας και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η νέα παράταση στην ολοκλήρωση του ΕΧΠ για τον τουρισμό που δόθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά, μεταφέρει το έργο για τα τέλη του έτους. Μαζί του μετατίθεται και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον περασμένο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις προηγούμενες παρατάσεις που είχαν δοθεί. Με αυτά τα δεδομένα, η τουριστική ανάπτυξη, η οποία σε πολλές περιοχές έχει υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα – ειδικά στα νησιά – σχεδιάζεται βάσει ad hoc αποφάσεων αρμοδίων και αναρμόδιων υπηρεσιών, όπως συνέβη και με την υπόθεση της κατασκευής ξενοδοχείου κοντά στο Σαρακήνικο της Μήλου (σ.σ. το σχετικό πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαβιβάστηκε προσφάτως στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις).

Οκτώ χρόνια με παλιούς χάρτες χωρίς «πυξίδα»
Από το 2017 κι έπειτα, οι επενδύσεις καθοδηγούνται από τα παρωχημένα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (η αναθεώρηση εκείνου για το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα), από αποσπασματικές τουριστικές διατάξεις και ειδικές τοπικές ρυθμίσεις, χωρίς εθνικό συντονισμό. Το τελευταίο «ΕΧΠ Τουρισμού» είχε εγκριθεί το 2013 (αναθεώρηση του αρχικού του 2009), ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει διαδοχικά και τα δύο πλαίσια (το 2015 και το 2017), με τη χώρα να μένει χωρίς χωροταξικό προσανατολισμό σε έναν από τους πλέον καθοριστικούς αναπτυξιακούς τομείς.

Έτσι, τον Μάιο του 2018 υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης για το νέο ΕΧΠ για τον Τουρισμό με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2023. Τελικά η μελέτη έπειτα από πολλές… περιπέτειες και παρατάσεις ετέθη για διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δέκα μήνες μετά όμως η τύχη της αγνοείται, όπως και της ΣΜΠΕ που θα συνοδεύει το νέο πλαίσιο.

Λόγοι καθυστέρησης
Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν από κοντά την πρόοδο της μελέτης, η βροχή ενστάσεων, παρατηρήσεων και αιτημάτων που έγιναν στο πλαίσιο τις διαβούλευσης από δήμους και άλλους τουριστικούς και μη φορείς έχουν μπλοκάρει τις εξελίξεις. Για παράδειγμα πολλοί αντέδρασαν γιατί οι μελετητές ενέταξαν περιοχές στις υπερ-αναπτυγμένες ζώνες γεγονός που θεωρούν ότι θα απωθήσει τους επενδυτές. Αφού γίνει η επεξεργασία των αιτημάτων το νέο κείμενο θα περάσει από τις επιτελικές επιτροπές για διορθώσεις και ενσωματώσεις παρατηρήσεων. Παράλληλα, πρέπει να ολοκληρωθεί η δέουσα εκτίμηση, δηλαδή η μελέτη για τις επιπτώσεις στις Natura και να υποβληθεί και η ΣΜΠΕ για έγκριση.

Επίσης, στους λόγους της καθυστέρησης περιλαμβάνεται και η ανάγκη συντονισμού με όλα τα υπόλοιπα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιομηχανία, τους Ορυκτούς Πόρους) τα οποία επίσης εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Πρόκειται για έναν… θεσμικό εγκλωβισμό αμοιβαίας εξάρτησης, καθώς κρίσιμα ζητήματα όπως π.χ. η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, απαιτούν κοινές πολιτικές προσέγγισης με τον τουρισμό.

Οι προβλέψεις του χωροταξικού
Πάντως, σχετικά με το προτεινόμενο ΕΧΠ για τον τουρισμό που είχε τεθεί σε διαβούλευση, παρά την υπερφόρτωση δημοφιλών προορισμών, δεν θέτει ουσιαστικά όρια στην ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμα και σε ήδη κορεσμένες περιοχές, ούτε επαρκή πρόνοια για τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών ή την κλιματική τους ευαλωτότητα. Η δε ανάγκη για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος χάνεται μπροστά στην επανάληψη του μοντέλου της υπερεκμετάλλευσης, κυρίως του παράκτιου χώρου, σε μια εποχή που οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά καλούνται να διαχειριστούν υπερτουρισμό, λειψυδρία, έλλειψη υποδομών και πιέσεις στη διαχείριση των αποβλήτων και των λυμάτων, παραμένοντας παράλληλα «ελκυστικές» για διεθνείς επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ελλείψει ΕΧΠ για τον τουρισμό, η χώρα συνεχίζει να επενδύει στον τουρισμό, αλλά χωρίς ένα θεσμικό εργαλείο να καθορίσει τα όριά του. Το αποτέλεσμα είναι ένας αναπτυξιακός «αυτόματος πιλότος», με αχαρτογράφητες συνέπειες για το επενδυτικό της αφήγημα αλλά και το αποτύπωμα του τουρισμού στο φυσικό και αστικό περιβάλλον.

ot.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Φορολογικές δηλώσεις 2025: Επίσημη η παράταση μέχρι τις 21 Ιουλίου
  • ΥΠΕΝ: Άνω των 10 δισ. ευρώ τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Δεδομένη η αύξηση των τιμολογίων νερού
  • Μύκονος: Οι επενδύσεις που βρίσκονται στον αέρα και οι αντιδράσεις της αγοράς για το νέο Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΝ
  • Κεραυνοί του Δημάρχου Μήλου κατά ΥΠΕΝ για το Σαρακήνικο - Στο έλεος των επενδυτών «καταπατητών» τα νησιά
  • Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΕΝ σε Μύκονο και Σαντορίνη - Έρχονται πρόστιμα για αυθαιρεσίες
  • Φορολογικές δηλώσεις 2025: Δεν θα δοθεί καμία παράταση, αυτές οι εκπτώσεις προβλέπονται στον φόρο εισοδήματος
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Σημαντικές αλλαγές στα τιμολόγ...
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα πάρ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Δήμος Πάρου: Ανακοίνωση - Ενημέρωση για την περίοδο διακοπής οχλουσών οικοδομικών εργασιών

Δήμος Πάρου: Ανακοίνωση - Ενημέρωση...

11 Ιουλίου 2025
Κρήτη: Αρχίζουν οι διαδηλώσεις - Αντιδράσεις των κατοίκων για την μετατροπή παλιού στρατοπέδου σε καταυλισμό μεταναστών (βίντεο)

Κρήτη: Αρχίζουν οι διαδηλώσεις - Αν...

10 Ιουλίου 2025
Ο Τομ Χανκς έκλεισε τα 69 και το γιόρτασε με μια επική βουτιά (βίντεο)

Ο Τομ Χανκς έκλεισε τα 69 και το γι...

10 Ιουλίου 2025

Τελευταία Νέα

Δρομολόγια ferry boat Πάρος - Αντίπαρος

Δρομολόγια ferry boat Πάρος - Αντίπ...

16 Ιουλίου 2025
Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά στη Θήρα

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε...

16 Ιουλίου 2025
Τα υπέροχα μονοπάτια και η χλωρίδα της Σικίνου στο επίκεντρο δύο δράσεων του Cycladic Identity (βίντεο & φωτό)

Τα υπέροχα μονοπάτια και η χλωρίδα...

16 Ιουλίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ