×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ο Σωτήρης Χατζάκης δεν αποχωρεί από το Εθνικό

19 Μαρτίου 2015 08:37

Το χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, απλώς, επισφράγισε τις φήμες που τόσες μέρες κυκλοφορούσαν στους δημοσιογραφικούς και θεατρικούς κύκλους: ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ζήτησε, την περασμένη Πέμπτη, την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος όμως αρνείται να παραιτηθεί: «...Προφανώς, ο κ. Χατζάκης, που έχει διατελέσει και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (1993-1994), αν. καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (2005-2006) και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (2009-2013), έχει πραγματοποιήσει δε πλήθος σκηνοθεσιών από διευθυντικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς την τελευταία εικοσαετία, δυσκολεύεται να αντιληφθεί την εργασία του διαφορετικά», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού δημοσιοποιεί το γεγονός, για να ασκήσει πίεση. Γιατί, επειδή το Εθνικό είναι ΝΠΙΔ, δεν μπορεί το υπουργείο να κάνει πολλά πράγματα. Η καταγγελία της σύμβασης του καλλιτεχνικού διευθυντή μπορεί να γίνει μόνο από το Δ.Σ., αλλά ο Σωτήρης Χατζάκης, από τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, φρόντισε να πει πολλές φορές ότι «είμαστε μια γροθιά με το Δ.Σ.». Σύμφωνα με τον καταστατικό νόμο των ΝΠΙΔ, «ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή μπορεί να ανακαλείται και πριν από τη λήξη της θητείας του, σε περίπτωση που ο ετήσιος απολογισμός του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή απορριφθεί από το Δ.Σ. πλήρως αιτιολογημένα, με πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των μελών του». Και σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, ούτε τα μέλη του Δ.Σ. μπορεί να μετακινήσει το υπουργείο πριν από τη λήξη της θητείας τους. Κάτι που ασφαλώς γνωρίζει το ΥΠΠΟ, εξού και η δημοσιοποίηση. Από την πλευρά του, το Εθνικό Θέατρο δεν έχει κάνει κάποια δημόσια ανακοίνωση, ενώ από τη Δευτέρα το μεσημέρι είναι αδύνατον να επικοινωνήσουμε με το γραφείο του κ. Χατζάκη. Παρ' όλα αυτά, και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συνεχίζουν τις κινήσεις τους. Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, ήδη έχουν ζητηθεί υπογραφές υποστήριξης του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή από τους ηθοποιούς που εργάζονται σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, έχει βολιδοσκοπήσει τη διαθεσιμότητα γνωστών Ελλήνων σκηνοθετών (π.χ. του Θόδωρου Τερζόπουλου, του Στάθη Λιβαθινού κ.ά.) για το αν προτίθενται να αναλάβουν –εφόσον όλα λυθούν– την καλλιτεχνική διεύθυνση του πρώτου θεάτρου της χώρας.

Αντίστοιχες κινήσεις έχει κάνει το υπουργείο Πολιτισμού και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρά το ότι οι πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη λένε ότι ουδέποτε ζητήθηκε η παραίτηση του Γιάννη Βούρου. Ομως, οι πληροφορίες για κρούσεις σε σκηνοθέτες από το υπουργείο για να αναλάβουν την κρατική σκηνή της Βόρειας Ελλάδας επιμένουν, και σύμφωνα με αυτές, έχουν βολιδοσκοπηθεί οι Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Δεοντολογία και ρεαλισμός

Για όλη αυτή την κατάσταση κάποιοι υποστηρίζουν ότι και το σημερινό υπουργείο συνεχίζει την παράδοση που θέλει κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός να αλλάζει τους διοικητές των δημόσιων οργανισμών. Από την άλλη, ο κ. Χατζάκης, που στο πρόσφατο ζήτημα με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά έδειξε ότι ακούει τις γνώμες των άλλων, θέλει να διοικεί το πρώτο θέατρο της χώρας, όταν γνωρίζει ότι η παρουσία του αμφισβητείται από την καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και από την πολιτική ηγεσία; Η παραίτηση είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσει στις αιχμές της υπουργικής δήλωσης, ότι, επί της ουσίας, θέλει να βρίσκεται διαρκώς σε δημόσιες θέσεις...

«Δεν φεύγω»

«Εγώ θα συνεχίσω το έργο μου, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Γνωρίζω τη δύναμη του έργου μου στο Εθνικό Θέατρο, τη δύναμη των εξαίρετων συνεργατών μου και τη δύναμη του θεατρικού κοινού που μας στηρίζει». Στην αντεπίθεση πέρασε με ανακοίνωσή του αργά χθες το απόγευμα ο Σωτήρης Χατζάκης. Αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής: «Πρώτον, δεν είμαι μετακλητός δημόσιος υπάλληλος. Ούτε συνδικαλιστής ούτε αιρετός οποιουδήποτε φορέα. Είμαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με τριετή θητεία και βρίσκομαι στο μέσον αυτής. Ο ετήσιος απολογισμός του έργου μου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο εκτελών τα χρέη του υπουργού Πολιτισμού να με ανακαλέσει από τη θέση μου αυτή. Μια κατοχύρωση του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή που το Εθνικό Θέατρο την οφείλει στον ιδρυτικό του νόμο και στον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos