×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο-Ψηφιακή πύλη για τα μνημεία

24 Μαρτίου 2015 10:06

Θέλετε να αγοράσετε οικόπεδο αλλά δεν ξέρετε κατά πόσο μπορείτε να το αξιοποιήσετε, διότι μπορεί και να γειτνιάζει με αρχαιότητες;


Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο εισάγει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ψηφιακής τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών και αρχιτεκτονικών θησαυρών, με απώτερο σκοπό τη γνώση της δημόσιας περιουσίας...

Πρόκειται να χτίσετε στο οικόπεδό σας, όμως δεν ξέρετε αν μπορείτε, λόγω του ότι η περιοχή είναι γεμάτη από αρχαία; Σύντομα θα ξέρετε πού και αν μπορείτε να χτίσετε, να καλλιεργήσετε, να αξιοποιήσετε το ακίνητό σας, ή πού βρίσκεται η διαδικασία απαλλοτρίωσής του από το κράτος, χάρη σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που λέγεται Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Η σύνταξη του έργου θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Ολες οι εξελίξεις για το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε σχετική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο ήταν ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Αντώνη Γιουρούση. Σχηματοποιήθηκε, σχεδιάστηκε και εντάχθηκε σε κοινοτικά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα από την τέως γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ και η σημασία του είναι τεράστια.

Σύμφωνα με την η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλική Παπαγεωργίου, το έργο αποτελείται από δύο βασικά μέρη: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τη διαδικτυακή πύλη «Γαία».

«Σχεδόν το 10% της χερσαίας έκτασης της πατρίδας μας καταλαμβάνεται από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς κομμάτια γης, ιστάμενα μνημεία» επεσήμανε η κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση του προγράμματος «πρόκειται να μεταβάλει τις σχέσεις πολίτη και διοίκησης».

Η κατάρτιση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου «εισάγει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ψηφιακής τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών και αρχιτεκτονικών θησαυρών, με απώτερο σκοπό τη γνώση της δημόσιας περιουσίας και τη συντήρηση, αποκατάσταση και προβολή της».

Παράλληλα δημιουργείται ένα εύχρηστο εργαλείο για την προσέγγιση του πολιτισμού από τον πολίτη.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο στην πλήρη ανάπτυξή του πρόκειται να προσφέρει, μέσα από το εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα και τη διαδικτυακή πύλη «Γαία», αναλυτική τεκμηρίωση για περισσότερα από 7.500 δημόσια ακίνητα, πάνω από 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους με τις αντίστοιχες ζώνες προστασίας τους, περισσότερους από 100 κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, πάνω από 12.000 αρχαία ακίνητα μνημεία όλων των κατηγοριών και των περιόδων μέχρι το 1830 και, τέλος, περισσότερα από 8.000 νεότερα του 1830 ακίνητα μνημεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα περιληφθούν και περισσότερες των 1.000 θέσεων όπου καταχώθηκαν αρχαιότητες για λόγους προστασίας τους.

Το πρόγραμμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δεύτερη στρατηγικής σημασίας οριζόντια πράξη που υλοποιεί η ίδια διεύθυνση, το πρόγραμμα «Εμπλουτισμού των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης του Νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων».

Θα δίνει πληροφορίες καθοριστικές τόσο για την τεκμηρίωση και τη διαχείριση των κινητών μνημείων (πού βρέθηκαν, πού φυλάσσονται, πού εκτίθενται κ.λπ.) όσο και για την κατανόηση και ερμηνεία των ακίνητων μνημείων που σχετίζονται με αυτά (πότε χρονολογούνται, τι χρήση ή χρήσεις είχαν κ.λπ.).

www.ethnos.gr






Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos