Εξαίσιες μουσικές στην Αθήνα τις ημέρες του Πάσχα

08 Απριλίου 2015 11:33

Εν αναμονή σήμερα του Stabat Mater του Χάιντν, στο Μέγαρο Μουσικής, σκέφτεται κανείς πόση καλή μουσική ακούσαμε στην Αθήνα αυτές τις μέρες. Οπως κάθε χρόνο πριν από το Πάσχα. Και φέτος υπήρχε μεγάλη προσέλευση, μεγάλη ποικιλία και υψηλή ποιότητα σε μια διασπορά χώρων στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, Στέγη, «Παρνασσός», Αγγλικανική και Γερμανική Εκκλησία κ.ά).

Εχω νωπή την αίσθηση από τη συναυλία του Ex Silentio τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο, όπου οι εκλεκτοί σολίστ (με επικεφαλής τον Δημήτρη Κούντουρα και τις ιδανικές ερμηνεύτριες Φανή Αντωνέλου και Θεοδώρα Μπάκα) τραγούδησαν θρήνους του Δυτικού Μεσαίωνα σε μια κατάμεστη αίθουσα. Οπως και προχθές, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, στoν ανοιξιάτικο κύκλο συναυλιών οργάνου, ο Ιταλός οργανίστας Ματέο Γκάλι και ο Ελληνας βιολονίστας Γιάννης Αγρανιώτης έπαιξαν Μπαχ, Βιβάλντι και Μπίμπερ. Γεμάτη η εκκλησία. Χθες, ήταν το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ στο Μέγαρο (στον εξαίρετο κύκλο «Adagio - Μουσικές για το Πάσχα) με την ΚΟΑ υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο, με τις υπέροχες φωνές της Μυρτώς Παπαθανασίου και της Θεοδώρας Μπάκα (και των Juan Sancho, Vito Priante), και σήμερα, πάλι στο Μέγαρο, ο Γιώργος Πέτρου οδηγεί την Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής στην εκτέλεση του Stabat Mater του Χάιντν με τους Μυρσίνη Μαργαρίτη, Ειρήνη Καράγιαννη, Βασίλη Καβάγια και Πέτρο Μαγουλά.

Είναι λίγος καιρός που στη Γερμανική Εκκλησία, της οδού Σίνα, ακούσαμε τον διάσημο Γάλλο τσεμπαλίστα Pierre Hantaï, προσκεκλημένος του Κωνσταντίνου Καράμπελα-Σγούρδα, και στον ίδιο πάλι χώρο, λίγες μέρες αργότερα, ο εξαίρετος cantor της Γερμανικής Εκκλησίας, Χρήστος Παρασκευόπουλος, παρουσίασε ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα με θρήνους και με το Stabat Mater του Περγκολέζι, με σολίστ τη σοπράνο Μαριλένα Στριφτόμπολα και τη μεσόφωνο Ιωάννα - Βασιλική Κοράκη.

Χρόνο και διάθεση να έχει κανείς και βρίσκει εξαιρετικές ευκαιρίες για καλή μουσική στην Αθήνα. Παρά τις πολλές δυσκολίες· και συχνά με προσιτό εισιτήριο. Την περασμένη Παρασκευή, στη Στέγη, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι Latinistas Nostras έμπλεξαν τη μουσική μπαρόκ και το ρεμπέτικο, με μια σειρά εξαιρετικών σολίστ δημιουργώντας ένα πρωτογενές υλικό. Οπως την ίδια ημέρα (3/4), στη Γερμανική Εκκλησία, πάλι, πρωταγωνιστής ήταν ο διάσημος Βρετανός κόντρα τενόρος Michael Chance με τη Γιούλη Βεντούρα στο τσέμπαλο και τη σοπράνο Μαρία Μηλολιδάκη. Η Γερμανική και η Αγγλικανική Εκκλησία προσφέρουν συχνά ευκαιρίες για σπάνιες μουσικές εμπειρίες.

Στον «Παρνασσό» (29/3) ήταν εξαιρετική η εμπειρία, επίσης, της ελληνοϊρανικής σύμπραξης στο πιάνο της Γιούλας Ζωγράφου με την Bahareh Komai. Στην ίδια ιστορική αίθουσα, αξιομνημόνευτη είναι και η υψηλού επιπέδου συναυλία (Musica Femina) που ετοίμασε πρόσφατα η Τζουλιέττα Καρόρη. Η αλήθεια είναι ότι με 10 - 20 ευρώ μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με εξαίσιες μουσικές στην Αθήνα και να αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες. Ακολουθούν αρκετές ακόμη.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos