Αυλαία με επιτυχία, αβεβαιότητα για το μέλλον

12 Μαϊος 2015 10:57

«Και πάλι καλά» θα μπορούσε να είναι η φράση-ρεζουμέ για τη 12η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στις εγκαταστάσεις της Helexpo. Κυρίως για όσους επωμίστηκαν το βάρος της διοργάνωσης (μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα), αλλά και για τους εκδότες που κατέβαλαν πάλι ένα μέρος από τον ήδη πληγέντα τζίρο τους για να είναι παρόντες.


Παρά τον μειωμένο χρόνο προετοιμασίας, παρά τις δύο ισχυρές μπόρες (Πέμπτη βράδυ και Κυριακή βράδυ), παρά τη μειωμένη αγοραστική διάθεση του κοινού, η 12η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν ευπρόσωπη. Είχε εκδηλώσεις (όχι όλες επιτυχημένες), ενώ το μεγαλύτερο πλήθος είχε η εκδήλωση στο περίπτερο των εκδόσεων «Εν Πλω», με το βιβλίο για τα κηρύγματα του πατέρα Βαρνάβα Γιάγκου. Είχε ξένους συγγραφείς (ο σταρ ήταν ο Ουκρανός Αντρέι Κούρκοφ), είχε θεματικές συζητήσεις, είχε αφιερώματα σε μεγάλους Ελληνες λογοτέχνες και μορφές των γραμμάτων (Μανόλης Αναγνωστάκης, Ζήσιμος Λορεντζάτος, Γ. Π. Σαββίδης). Είχε ένα ευπρόσωπο και ενδιαφέρον αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία (στην επιτυχία του οποίου συνέβαλαν όσοι διοργανώνουν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια το ΛΕΑ Festival. To αφιέρωμα στους Νέους Λογοτέχνες έφερε σ' επαφή μ' ένα ευρύτερο κοινό τις φωνές που ίσως γίνουν οι μεγάλες φωνές της λογοτεχνίας στο εγγύς μέλλον.

 

Παρ' όλα αυτά, υπήρχαν και φέτος απουσίες μεγάλων ή ξεχωριστών εκδοτών (Ψυχογιός, Μεταίχμιο, Πόλις, Ποταμός, Εκκρεμές, Νήσος, κ.ά.), ενώ όσοι συνεχίζουν να παρίστανται φρόντισαν να μειώσουν εμφανώς τα έξοδα για το στήσιμο των περιπτέρων τους.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι αναζητούσαν μια πειστική απάντηση για το μέλλον αυτής της έκθεσης, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, αλλά από πέρυσι δεν εντάσσεται πλέον στο ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του ΕΙΠ, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήδη έχει γίνει αίτηση για το νέο ΕΣΠΑ και ότι υπάρχει συμφωνία και βούληση και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και από τον διευθυντή της Helexpo να συνεχιστεί η ΔΕΒΘ εκεί όπου γίνεται. Το υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δεν παρευρέθη στα εγκαίνια (γεγονός που δυσαρέστησε πολλούς εκδότες, οι οποίοι έλεγαν ότι είναι το πρώτο μεγάλο γεγονός που γίνεται στον χώρο του βιβλίου). Εστειλε έναν καλογραμμένο χαιρετισμό που δεν αγγίζει διόλου την «καυτή πατάτα» των δράσεων και των πρωτοβουλιών στον χώρο του βιβλίου (Εκθεση Βιβλίου, μορφή συνέχειας των δράσεων του ΕΚΕΒΙ, ενιαία τιμή, ΦΠΑ για το βιβλίο).

Αγωνία για τον ΦΠΑ

Πάντως, από την Παρασκευή το απόγευμα, το θέμα της συζήτησης ανάμεσα στους εκδότες ήταν το πού θα κάτσει η μπίλια σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ που αφορά το βιβλίο. Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου «επιθυμεί να επισημάνει τον κίνδυνο από την πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο βιβλίο, όπως αυτός διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών. (...) Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών (...) το ποσοστό ΦΠΑ στο βιβλίο είναι πολύ χαμηλότερο από τα υπόλοιπα καταναλωτικά είδη, σε ορισμένες χώρες μάλιστα είναι μηδενικό».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos