Η «Βερενίκη» στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

23 Ιουνίου 2015 12:15

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το οποίο φέτος γίνεται 60 ετών περιλαμβάνει τη «Βερενίκη» του Ρακίνα σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, η οποία θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Ιουλίου στο Κτίριο Δ της οδού Πειραιώς 260.

Η «μεγαλειώδης θλίψη», αιτία ευχαρίστησης για τον θεατή του Ρακίνα, βρίσκεται συμπυκνωμένη στην πλέον λιτή τραγωδία του, τη Βερενίκη (1670), που ανατέμνει το αδύνατο του έρωτα.

Όταν ο Τίτος έρχεται στη Ρώμη, για να αναλάβει την εξουσία, τον συνοδεύει η Βερενίκη, βασίλισσα της Παλαιστίνης, με την προοπτική του γάμου τους, μετά από μακρόχρονο έρωτα. Η Σύγκλητος αντιτίθεται. Οι ελπίδες του ερωτευμένου με τη Βερενίκη βασιλιά Αντίοχου αναπτερώνονται.

Η «Βερενίκη» είναι στην κυριολεξία ένα τοπίο πόθου, το οποίο μένει πάντα σιωπηλό - το αριστουργηματικό αυτό κείμενο θεωρώ πως υπάρχει για να μας καθοδηγήσει σε ένα τοπίο άκρατης σιωπής. Εκεί, κατοικεί η επιθυμία, όχι στον λόγο. Κι αυτό το τρίπτυχο σιωπής, επιθυμίας και τοπίου είναι κάτι που με συγκλονίζει, και ταυτόχρονα, το θεωρώ απόλυτα σύγχρονο, για να μην τολμήσω να πω avant-garde.

Ερμηνεύουν οι Μαρία Ναυπλιώτου, Νέστορας Κοψιδάς, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Σωτήρης Τσακομίδης, Θανάσης Δόβρης και Κλήμης Εμπέογλου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos