Οπερα και μόδα στη Λυρική -Με την ενδυματολόγο της Ριάνα, Tina Kalivas

23 Μαϊος 2019 11:48

Η εθνική λυρική σκηνή καινοτομεί και συνδυάζει σε μία παράσταση την όπερα με τη μόδα και την υψηλή ραπτική με μία εκλεκτή καλεσμένη.

Μετά από δύο χρόνια, το επιτυχημένο project «Όπερα και Μόδα» επιστρέφει, στις 6 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε νέα μορφή και σε συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υποσχόμενο μια βραδιά γεμάτη «Μαγεία» όπως ακριβώς είναι και ο τίτλος της.

Βασισμένο σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, το project «Όπερα και Μόδα», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, επιχειρεί να συνδυάσει το Λυρικό Θέατρο με την Υψηλή Ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό προχωρώντας πέρα από τα προφανή, προκειμένου να υπογραμμίσει τον σύγχρονο χαρακτήρα και τα σημεία σύγκλισης των δύο κόσμων. 

Στη Λυρική η καταξιωμένη σχεδιάστρια Tina Kalivas
Το φετινό θέμα επιδιώκει να θυμίσει τη δυναμική της σύμπραξης των δύο αυτών συμπάντων με ένα αποτέλεσμα εκρηκτικής ομορφιάς. Ταυτόχρονα, μέσα από το project θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η δουλειά της Tina Kalivas, μιας διεθνώς καταξιωμένης, ελληνικής καταγωγής σχεδιάστριας κι ενδυματολόγου με εντυπωσιακή πορεία τόσο στoν χώρο της  Μόδας όσο και στη βιομηχανία του Χόλιγουντ. 

Η Kalivas έχει ως βάση  το Λονδίνο κι εργάζεται ανά τον κόσμο ντύνοντας και σχεδιάζοντας ρούχα για αστέρια του Χόλιγουντ
Γεννημένη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από Έλληνες γονείς, η Kalivas έχει ως βάση  το Λονδίνο κι εργάζεται ανά τον κόσμο. Άρχισε την καριέρα της δίπλα στον Αλεξάντερ Μακ Κουίν κι αργότερα δημιούργησε τη δική της φίρμα με τη δουλειά της να φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, στις σελίδες της βρετανικής και της ιταλικής Vogue και του Harper’s Bazaar.

Στη Λυρική η ενδυματολόγος της Ριάνα
Στη διάρκεια της καριέρας της, η Tina Kalivas έχει ντύσει μεταξύ άλλων  τις Εϊμι Γουάινχάουζ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ριάνα και Ντίτα φον Τιζ. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει τα κοστούμια στην αμερικανο-αγγλική παραγωγή The Courier που θα κάνει πρεμιέρα το 2020 με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με  Όσκαρ Γκάρι Όλντμαν και τη ηθοποιό και μοντέλο, Όλγα Κιριλένκο.

Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η Kalivas αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα της Μαγείας σε μια παραγωγή που φιλοδοξεί να εξάψει τη φαντασία μας αλλά και να χρωματίσει την καθημερινότητά μας διαμορφώνοντας μια μαγική παλέτα εικόνων, οπτικής χαράς και συναισθημάτων.

Η μόδα συνομιλεί με Τσαϊκόφσκι
Έτσι, η Μόδα έρχεται σε διάλογο με αποσπάσματα από έργα των Τσαϊκόφσκι, Μπελλίνι, Όφενμπαχ, Ροσσίνι, Μότσαρτ, Ντελίμπ, Ντβόρζακ, Μάγερμπερ αλλά και Σακελλαρίδη τα οποία θα ερμηνεύσουν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη, Άρτεμις Μπόγρη, Ινές Ζήκου, Τζίνα Φωτεινοπούλου και Πέτρος Μαγουλάς, σε μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Γιάκα.

Μόδα και χορός από το μπαλέτο της Λυρικής
Η βραδιά πλαισιώνεται από χορογραφίες που υπογράφουν οι Αγάπιος Αγαπιάδης, Ελεάνα Ανδρεούδη, Γιώργος Βαρβαριώτης, Φώτης Διαμαντόπουλος, Ντανίλο Ζέκα, Όλγα Ζουρμπινά, Μαργαρίτα Κώστογλου, Γιάννης Μπενέτος, Έκτωρ Μπολλάνο, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Ελευθερία Στάμου,και θα τις ερμηνεύσουν Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Μέσα από το δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο συνολικός σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της Όπερας και οι πολλές, άγνωστες, ίσως, ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο, αντίστοιχα, κοινό, χωρίς εκπτώσεις στο αισθητικό επίπεδο.

Οπερα και μόδα, 6 Ιουνίου στη Λυρική
Το project γεννήθηκε επάνω στην βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες  δεκαετίες. Το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.λ.π) γοητεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν κι εξακολουθούν να γοητεύονται από την θεατρικότερη από όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα του Μιλάνου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου κ.α.) είναι μία μόνο, η πιο προφανής, ίσως, παράμετρος.

Από την άλλη, η Μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο την θεατρική και σκηνική πράξη, αφού τα τελευταία χρόνια μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου» από πλευράς παρουσίασης (αντί της κλασικής πασαρέλας) και προς το «κοστούμι» από πλευράς έμπνευσης (αφήνοντας πίσω το δόγμα «κανονικά ρούχα και κανονικές γυναίκες»).

H τελευταία συνεργασία της Κalivas με την Rihana / φωτογραφία tinakalivas.com
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πάλαι ποτέ άποψη των ακαδημαϊκών κύκλων ότι η Μόδα είναι πολύ «ασήμαντη» για να αποτελέσει θέμα σοβαρής εξέτασης έχει αλλάξει άρδην, η δραματική διαφοροποίηση του τοπίου είναι φανερή. Και όχι μόνο αυτό: καθώς στην εποχή μας η πρόσβαση στο παρασκήνιο της Μόδας είναι πιο εύκολη από ποτέ, ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν με την αναγκαιότητα να «αναβαπτιστεί» στην Τέχνη προκειμένου να ανακτήσει το μυστήριο και την λάμψη της.

Είσοδος ελεύθερη με  ηλεκτρονική προεγγραφή στο SNFCC.org και στο nationalopera.gr. Έναρξη προεγγραφής 28/05 στις 12.00

Μαγεία / Οπερα και μόδα
6 Ιουνίου στη Λυρική

Συμμετέχουν οι μονωδοί: Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τζίνα Φωτεινοπούλου (υψίφωνος), Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Άρτεμις Μπόγρη (μεσόφωνος), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος)
Με το Μπαλέτο της ΕΛΣ

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos