To αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ- Μια συναρπαστική διαδρομή» στην Αθήνα

19 Μαρτίου 2013 18:27

Το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με

αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, «ταξιδεύει» στην Αθήνα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).

Συνολικά 36 ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες όψεις της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη, συναρπάζουν και προβληματίζουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο.

Το αφιέρωμα ανοίγει αυλαία με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ Νοσταλγώντας το φως του Πατρίσιο Γκουσμάν (2010). Στην πιο ώριμη στιγμή της φιλμογραφίας του, ο χιλιανός κινηματογραφιστής υπογράφει ένα υπαρξιακό δοκίμιο, στο οποίο αναμοχλεύει με ποιητική διάθεση, όλα όσα τον συγκινούν και τον παρακινούν ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Αναμφισβήτητα, ένα πολιτικό σχόλιο για τα 'φαντάσματα' που κληρονόμησε στη Χιλή το καθεστώς Πινοσέτ, το Νοσταλγώντας το φως, ταξιδεύει στο χώρο - στην έρημο Ατακάμα - και το χρόνο, συνδέοντας τις αρχές της αστρονομίας και της αρχαιολογίας με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ-σταθμούς: Το αποκαλυπτικό Η εταιρεία των Τζένιφερ Άμποτ και Μαρκ Άκμπαρ (2003), απ' τις πρώτες ταινίες με ηχηρή απήχηση στο κοινό που έριξε φως στο παρασκήνιο των πολυεθνικών εταιρειών. Τη συγκινητική Ιστορία της καμήλας που δάκρυσε των Μπιαμπασούρεν Νταβά και Λουίτζι Φαρλόνι (2003), καθώς και τη συγκλονιστική Φαιά ουσία του Τζο Μπέρλιντζερ (2004). Καταξιωμένοι δημιουργοί δηλώνουν επίσης δυναμικό παρών στο αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, η πολυβραβευμένη Κιμ Λοντζινότο με Τα κορίτσια απ' την Γκαέα (2000, συν-σκηνοθεσία με την Τζέινο Γουίλιαμς) και ο Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ με τη σειρά ντοκιμαντέρ Οι σκάλες (2004). Οι ταινίες του αφιερώματος, με πλούσια θεματολογική και υφολογική ποικιλία, καθηλώνουν το θεατή, υπενθυμίζοντας ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί την πιο πιστή και συναρπαστική αντανάκλαση της πραγματικότητας.

Το αφιέρωμα για «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή» χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 15ου ΦΝΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos