×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τα μουσεία γοήτευσαν τους Αθηναίους

22 Μαϊος 2013 11:33

Ενθουσιασμένοι οι διοργανωτές είδαν τα μουσεία να σφύζουν από ζωή ώς τα μεσάνυχτα.

Ολη η πόλη, μια γιορτή; Και όμως, στον σαββατιάτικο εορτασμό της Ημέρας (και Νύχτας) Μουσείων, οι Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν με περισσότερη θέρμη από κάθε άλλη χρονιά. Το ίδιο συνέβη και στις δράσεις για τα 40 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που διήρκεσαν όλο το Σαββατοκύριακο στη φιλόξενη γειτονιά της Πλάκας. Ξεναγήσεις, διαλέξεις, εργαστήρια, παραστάσεις, συναυλίες, street parties, ακόμα και αγρυπνία στην όμορφη εκκλησία του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου, όλα έγιναν σημεία συνάντησης και γιορτής. Δεν είναι μόνο ότι το σύνολο των δράσεων ήταν δωρεάν. Η οικονομική κρίση ωθεί τον κόσμο να αναζητά ποιοτικότερες εμπειρίες, να εμπλέκεται εντονότερα σε δράσεις που παλαιότερα θα γύριζε εύκολα την πλάτη, να έχει νέες απαιτήσεις από τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα. Το σπουδαιότερο; Οπως μας διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές, όλες οι γενιές έδωσαν το «παρών»: ηλικιωμένοι, γονείς με τα παιδιά τους, φοιτητές, έφηβοι συναντήθηκαν στον ίδιο σφυγμό. Και το φετινό θέμα του εορτασμού, που συναποφασίζουν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων και η UNESCO, ταίριαζε γάντι: Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».

Πρωτοτυπία

Ολα τα μουσεία άνοιξαν τις πόρτες τους και σχεδίασαν ένα ελκυστικό πρόγραμμα για την ιδιαίτερη περίσταση. Το θετικό στοιχείο είναι ότι δεν έμειναν μόνο στις ξεναγήσεις –ως φιλόξενοι οικοδεσπότες που περιμένουν τους καλεσμένους–, αλλά μας ξάφνιασαν με πρωτότυπες ιδέες: Το Μουσείο Μπενάκη –που δίνει έναν αγώνα επιβίωσης– συγκέντρωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο πάνω από επτά χιλιάδες άτομα στο κεντρικό του κτίριο, που πήγαν σε μια έκθεση για τα 35 χρόνια του πωλητηρίου, επισκέφθηκαν δέκα εργαστήρια με τεχνίτες που αποκάλυπταν βήμα βήμα τα μυστικά τους και είδαν την ομάδα Εν Φλω να κουβαλάει ώς το Κολωνάκι μια πολυγωνική σφαίρα από την Art Athina που διοργανώνεται στο Φάληρο.

7.000 άτομα

«Εκπλαγήκαμε κι εμείς από τον ενθουσιασμό του κοινού και από τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλιά του. Υπήρχε μια πραγματική ατμόσφαιρα γιορτής τόσο για τους εργαζομένους, τους εθελοντές και τους επισκέπτες, που έχουμε χρόνια να ζήσουμε. Οι ξένοι που βρέθηκαν στο μουσείο έτριβαν τα μάτια τους», λέει η Ειρήνη Γερουλάνου. «Πήραμε τόσο κουράγιο, που δεν το πιστεύαμε. Ακόμα και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην κλούβα έξω από την Κουμπάρη, μετακίνησαν το όχημα διακριτικά για να μην ενοχλούν. Σάββατο μεσάνυχτα, το μουσείο έσφυζε από ζωή. Και για να μην το ξεχάσουμε, αξίζει ένα μπράβο στα ΜΜΕ που το διαφήμισαν», επισημαίνει η αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου.

Λίγο πιο δίπλα, στο street party του εν Λευκώ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, γινόταν το αδιαχώρητο, με τη νεολαία να μένει στη Νεοφύτου Δούκα μέχρι τη 1.30 το πρωί. «Από τις 10 π.μ. πέρασαν από το μουσείο πάνω από επτά χιλιάδες άτομα. Είχαμε ξεναγήσεις κάθε μία ώρα, θεατρικά και κινηματογραφικά δρώμενα. Ο περισσότερος κόσμος προτίμησε να δει τις προβολές που διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Ηταν οι ταινίες "The artist is Present" για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και το "Never Sorry" για τον Αϊ Γουέι Γουέι. Μετά, έμειναν όλοι για να πάρουν μέρος στο πάρτι που διοργανώσαμε έξω από το μουσείο με δωρεάν ποτά και μουσική από τους παραγωγούς του ραδιοφωνικού σταθμού. Σπάνια έχουμε δει τόσο νέο κόσμο στο μουσείο και έχουμε ακούσει τόσο θετικά λόγια», αναφέρει η Ευγενία Χριστοδουλάκου, διευθύντρια επικοινωνίας του ΜΚΤ.

Ακόμα και τα μικρότερα μουσεία πλημμύρισαν από κόσμο. Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται στο Μέγαρο Διομήδη επί της 3η Σεπτεμβρίου, πολιορκήθηκε από μεγάλους και μικρούς από τις έξι το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Ο επικεφαλής Γεράσιμος Νοταράς και όλοι οι εργαζόμενοι υποδέχονταν τους επισκέπτες, που απήλαυσαν ένα θεατρικό, επισκέφθηκαν εργαστήρια και είδαν από κοντά τη μόνιμη έκθεση νομισμάτων και μηχανημάτων της τράπεζας. Να άλλη μια χρήσιμη παράμετρος της ημέρας εορτασμού: οι πιο μικροί φορείς έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοιχτούν σε ευρύτερες ομάδες κοινού και να αναπτύξουν δεσμούς.

«Είχαμε τα καλύτερα γενέθλια για τα 40 μας χρόνια», λέει η Λυδία Καρρά της Ελληνικής Εταιρείας στην «Κ», η οποία τονίζει ότι ακόμα και η παπαδιαμαντική αγρυπνία με τη Λυδία Κονιόρδου είχε τεράστια ανταπόκριση.

Ακούγεται αστείο, αλλά είναι αλήθεια. Πρώτη χρονιά, τα μουσεία κέρδισαν τη Eurovision. Πήραν το 12άρι του κόσμου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos