×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ψηφιοποίηση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου

05 Ιουνίου 2013 11:38

Η εμβληματική Χάρτα του Ρήγα ψηφιοποιημένη σε έκθεση των Γενικών Αρχειων του Κράτους.

Η εμβληματική Χάρτα του Ρήγα, παρουσιάζεται ψηφιοποιημένη, την ερχόμενη Δευτέρα 10 του μηνός, στην έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο», που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) συμμετέχοντας, στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Η έκθεση, λένε οι διοργανωτές, «είναι μια ματιά στο εργαστήρι του Ρήγα και τη δημιουργία του Χάρτη, στους κώδικες, στα σύμβολα και τη χρήση τους ως μέσων επικοινωνίας. Πρόκειται για τον πρώτο Χάρτη στον Κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία Επανάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, διαθέτουν στη συλλογή τους ένα από τα λίγα, πλήρη αντίτυπα της Χάρτας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση και πρόσφατα προχώρησαν στην έκδοση ομοιοτυπικού αντιγράφου.

Στην εκδήλωση συμμετέχει το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με τα ΓΑΚ. Από την πλευρά του, συμβάλει στην προβολή και ανάδειξη της Χάρτας, αξιοποιώντας την επιστημονική χαρτογραφική ανάγνωσή της, που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης χαρτογραφικής επιστήμης, με τη βοήθεια της ψηφιακής ανάλυσης και οπτικοποίησης των ιστορικών χαρτών.

Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από ομιλίες, αφιερωμένες στη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, το κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αι., αλλά και ένα χαρτογραφικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos