×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ελεύθερη είσοδος τις Πέμπτες στο Μπενάκη

09 Ιουλίου 2013 13:18

Και στα τέσσερα κτίρια του μουσείου. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του μουσείου για μία ημέρα της εβδομάδας επί ένα έτος.

Της Χριστίνας Σανούδου

Με τη βοήθεια των φίλων και των υποστηρικτών του, καθώς και τη -μειωμένη- κρατική επιχορήγηση της τάξεως του ενός εκατ. ευρώ για το 2013, το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει το εκθεσιακό, ερευνητικό και εκδοτικό του έργο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχοντας βασική του προτεραιότητα τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στις συλλογές του, που αριθμούν πάνω από 100.000 έργα τέχνης, χρονολογούμενα από την Παλαιολιθική Εποχή έως σήμερα. Σε αυτό το πνεύμα καθιερώνεται το άνοιγμα

των κτιρίων επί των οδών Κουμπάρη και Πειραιώς, του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και της Πινακοθήκης Χατζηκυριάκου-Γκίκα από την ερχόμενη Πέμπτη και κάθε Πέμπτη με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας κατέστη δυνατή χάρη στη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του μουσείου για μία ημέρα την εβδομάδα επί ένα έτος. Πιο μακροπρόθεσμα, η διοίκηση του μουσείου ευελπιστεί πως θα είναι δυνατή η επέκταση του ωραρίου επίσκεψης, που περιορίστηκε κατά μία ημέρα από το περασμένο φθινόπωρο.

Πρόκειται για μόνο ένα τμήμα της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος προς το μουσείο, το οποίο λαμβάνει, επίσης, ένα χρηματικό ποσό για τη συνέχιση της δράσης του. Επιπλέον, εφόσον το μουσείο καταφέρει να εξασφαλίσει μία χορηγία από άλλο φορέα, το Ιδρυμα Νιάρχος έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει το ποσό. Ο συγκεκριμένος «τρόπος αυξήσεως πόρων, που δεν έχει εφαρμοστεί συστηματικά στην Ελλάδα», αποσκοπεί στην «κινητοποίηση δυνάμεων στα πνευματικά ιδρύματα», διευκρίνισε ο διευθυντής του μουσείου, Αγγελος Δεληβορριάς. Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για την αντιμετώπιση των συνθηκών της οικονομικής κρίσης, με τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Περίπου 200.000 επισκέπτες τον χρόνο δέχονται τα τέσσερα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη, γεγονός που το καθιστά δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο της Ακρόπολης. Διαθέτει, επίσης, τέσσερα αρχειακά παραρτήματα με πολύτιμο υλικό, τη μεγαλύτερη μουσειακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με περισσότερους από 130.000 τόμους, ενώ διοργανώνει κατά μέσο όρο 30 περιοδικές εκθέσεις ετησίως. Εκθέματά του ταξιδεύουν σε συστηματική βάση εκτός των ελληνικών συνόρων για να εκτεθούν στις αίθουσες άλλων μουσείων, ενισχύοντας τις σχέσεις συνεργασίας και πολιτισμικής ανταλλαγής με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον κ. Δεληβορριά, στο προσεχές μέλλον αναμένεται να ανακοινωθεί η μεταφορά δειγμάτων από τις συλλογές του μουσείου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για μια συνεργασία με τις ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos