×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Όλοι τη λέμε Μελίνα, ήταν πρέσβειρα του ελληνικού μύθου...

07 Αυγούστου 2013 11:12

«Ηταν ένα νικηφόρο πρόσωπο για την Ελλάδα, ίσως και το τελευταίο. Ηταν απόλυτη». Ετσι περιέγραψε ο Γιώργος Λιάνης τη Μελίνα Μερκούρη, στην οποία είναι αφιερωμένα τα φετινά, 25α Πρέσπεια, που θα γίνουν 23 και 24 Αυγούστου στη Φλώρινα.

«Ολους τους μεγάλους Ελληνες ο λαός μας τους φωνάζει με το μικρό τους όνομα. Πιο πολύ από όλους τη Μελίνα. Ποτέ δεν την είπε κανείς κ. Μερκούρη. Ολοι τη λέμε Μελίνα, γιατί είναι ένα δικό μας πρόσωπο. Ηταν ηθοποιός, σταρ, αρχόντισσα, πολιτικός, αντάρτισσα, αντιστασιακή και στο βάθος ένα φοβισμένο άτομο. Ηταν πρέσβειρα του ελληνικού μύθου, του ελληνικού πάθους, του ελληνικού ήθους», ανέφερε ο κ. Λιάνης, καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Φλώρινα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας θα γίνει ένα... πνευματικό συμπόσιο, μια βραδιά λόγου αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη. Για τη σπουδαία Ελληνίδα θα μιλήσουν: ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημ. Παντερμαλής, ο θεατρολόγος Κ. Γεωργουσόπουλος, οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου, Σ. Χατζάκης και του Κ.Θ.Β.Ε., Γ. Βούρος, και η στενή φίλη και συνεργάτιδά της, αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Εμμ. Παυλίδου.

Συνεργασίες

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη συνεργασία με τα δύο μεγάλα θέατρα της χώρας μας και να συμμετέχουμε σε γεγονότα διασυνοριακής συνεργασίας και όχι μόνο. Να δημιουργήσουμε παραστάσεις που θα παρουσιαστούν εντός και εκτός της χώρας», δήλωσε ο κ. Λιάνης στο «Εθνος». Η βραδιά θα κλείσει με ένα μουσικό intermedio, με τη διαπρεπή σοπράνο, Αν. Ζανή και τον πιανίστα του Μ. Θεοδωράκη, Γ. Παπαχριστούδη.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 24 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μουσική παράσταση «Μελίνα: Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα», που κάνει πρεμιέρα στον Αγιο Αχίλλειο, ενώ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο και τον Μάρτιο του 2014 δεν αποκλείεται να βγει στο εξωτερικό.

Το μουσικό μέρος επιμελείται ο Στ. Ξαρχάκος, τα τραγούδια της Μελίνας ερμηνεύουν η Ελ. Πασπαλά και η Η. Σαΐα, και συμμετέχουν η Μ. Ναυπλιώτου, ο Γ. Στάνκογλου και άλλοι ηθοποιοί, καθώς και 12 χορευτές σε χορογραφία της Σ. Σπυράτου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos