×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Θέατρο Βράχων: Ακρίτες και δράκοι σε ροκ όπερα

04 Σεπτεμβρίου 2013 11:37

«Να σκοτώσουμε τον δράκο που υπάρχει μέσα μας». Ακούγεται ως προτροπή αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

'Η έστω θέαμα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Dragon», ένα σύγχρονο θέαμα που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, τον χορό, τα ακροβατικά και τα αεροδυναμικά ξυλοπόδαρα, τεχνικές τσίρκου, μαριονέτες, βιντεοπροβολές, μεγάλες εγκαταστάσεις, άρματα και πυροτεχνήματα.

Η παράσταση, που έχει τη μορφή ροκ όπερας, παρουσιάζεται στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων και έχει ως αφετηρία τον μύθο του ιππότη Λάνσελοτ που σκοτώνει τον δράκο, σώζει την πόλη και απελευθερώνει την αγαπημένη του. Η ιδιοτυπία ίσως της συγκεκριμένης προσέγγισης έγκειται στο γεγονός ότι ανατρέχει στους αντίστοιχους μύθους που επιβιώνουν σε κάθε χώρα και στους αντίστοιχους ήρωες, ακρίτες, φύλακες των συνόρων της επικράτειας, σε λιμπρέτο Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη.

Διαχρονικά σύμβολα

Η παράσταση έχει ως αναφορές τους ακρίτες φύλακες των συνόρων, όπως απαντώνται στους μύθους και τις ιστορίες των λαών της Ευρώπης. Μέσα από την έρευνα των ακριτικών θρύλων και της ακριτικής ποίησης αναδύονται διαχρονικά σύμβολα και προαιώνιες αξίες διαπολιτισμικής συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης, μεταφέροντας ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα για την πολυπολιτισμική και πολυσυλλεκτική Ευρώπη του σήμερα.

Ακρίτες και δράκοι σε ροκ όπερα

Η συγκεκριμένη αφήγηση στην ελληνική μυθογραφία και ιστοριογραφία επιβιώνει μέσω του μύθου του Ηρακλή που σκοτώνει τη Λερναία Υδρα, του Θησέα και του Μινώταυρου, του Διγενή Ακρίτα, του Μεγαλέξανδρου και του Βελισάριου και τέλος του μύθου του Αϊ-Γιώργη που σκοτώνει τον δράκο.

Αντίστοιχες αφηγήσεις έχουμε με τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου και των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης (Λάνσελοτ, Πάρσιφαλ και άλλους) στην Αγγλία, του Σιντ στην Ισπανία, του κράλη Μάρκου, ένδοξου ακρίτα ήρωα της νότιας σλαβικής παράδοσης, του Ζίγκφριντ, ήρωα του γερμανικού άσματος των Νιμπελούνγκεν. Επίσης υπάρχει η αφήγηση του Ρολάνδου, στρατιώτη του Καρλομάγνου που πρωταγωνιστεί στο γαλλικό άσμα του Ρολάνδου, του Τριστάνου, ήρωα μιας παλαιότατης κελτικής διήγησης, και του Οτζιε, του ήρωα των Σκανδιναβών.

«Εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με έναν διαχωροχρονικό μύθο που αντικατοπτρίζει τον ανελέητο πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι, τη μάχη ανάμεσα στις δημιουργικές και τις καταστροφικές τάσεις της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης και εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, Νίκος Χατζηπαπάς.

Το «Dragon» είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας τεσσάρων χωρών, Ελλάδας, Γαλλίας, Πολωνίας και Βουλγαρίας. Πέντε οργανισμών (Helix, Malabar, Biuro Podrozy, Puppet Theatre, Prisma), με κοινά αλλά και διαφορετικά στοιχεία, με ποικίλες αναφορές, στόχους και πλαίσιο δουλειάς.

Το πρόγραμμα Helidra, όπως είναι η κωδική του ονομασία, χρηματοδοτείται από το Culture της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. «Θέατρο του δρόμου, Σκηνή χωρίς όρια. Στόχος του προγράμματος Helidra είναι να συμβάλει τόσο στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου όσο και στην ανάδειξη της ιδέας μιας χωρίς εσωτερικά σύνορα Ευρώπης, υπερεθνικής, αλληλέγγυας και χωρίς ''δράκους'' που να τη δυναστεύουν», τονίζει ο Ν. Χατζηπαπάς.

Το «Dragon» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου της Αθήνας και ακολουθεί περιοδεία σε όλη την Ευρώπη. Η παράσταση παρουσιάζεται στα αγγλικά, σε σκηνοθεσία Ν. Χατζηπαπά, λιμπρέτο Χρ. Μπάμπου-Παγκουρέλη και μουσική Στ. Γασπαράτου. Παίζουν: Κρατερός Κατσούλης, Νικόλαος Καραγκιούρης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Μαρίνα Σάττι, Τζων Μπίκνελ, Μίνος Θεοχάρης, Αντώνης Πασβάντης, Κατερίνα Βαρδακαστάνη κ.ά.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Στο πλαίσιο της παραγωγής, δράκοι από φως θα γεμίσουν τα εργαστήρια του Μουσείου Ακρόπολης, ενώ κάποιοι θα κυνηγήσουν δράκους στην πόλη. Ολα αυτά στα διαδραστικά παιχνίδια πόλης που θα πραγματοποιηθούν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, οπότε οι πεζόδρομοι και η πλατεία στο Θησείο μετατρέπονται σε ένα διαφορετικό θέατρο...

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos