×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο Τομ Χανκς πέφτει θύμα πειρατών

24 Οκτωβρίου 2013 11:39

Νέες ταινίες - κριτική: Το πρώτο περιστατικό σύγχρονης θαλασσοπειρατείας σε αμερικανικό σκάφος από τέσσερις Σομαλούς

μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Βρετανός σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας, με τον σταρ σε μία από τις πιο εκφραστικές ερμηνείες του.

Captain Phillips. του Πολ Γκρίνγκρας

Τομ Χανκς, Μπαράκ Αμπντί, Μάικλ Τσέρνες

Τον Απρίλιο του 2009, τέσσερις νεαροί Σομαλοί κατάφεραν να καταλάβουν ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της αφρικανικής χώρας. Οταν, χάρη στον αγώνα του καπετάνιου Ρίτσαρντ Φίλιπς να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ταμπουρωμένο στο μηχανοστάσιο, απέτυχαν να διαπραγματευθούν ογκώδη ποσά για λύτρα, αποφάσισαν να φύγουν με τα 30.000 δολάρια του χρηματοκιβωτίου, παίρνοντας, όμως, ως όμηρο μέσα στη σωσίβια λέμβο της διαφυγής τους και τον ίδιο τον καπετάνιο.

Ηταν το πρώτο περιστατικό σύγχρονης θαλασσοπειρατείας σε αμερικανικό σκάφος, που ο Φίλιπς κατέγραψε στη συνέχεια σε βιωματικό βιβλίο και τώρα δραματοποιεί σε ταινία ο Βρετανός σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας.

Αν στο έξοχο δανέζικο θρίλερ του 2012 «Πειρατεία στον ωκεανό» το υπό μελέτη ζήτημα ήταν πρωτίστως ταξικό (ο μάγειρας του κατειλημμένου πλοίου ενάντια στην πολυεθνική στυγνότητα που αντιπροσωπεύει στέλεχος της ίδιας της πλοιοκτήτριας εταιρείας), στο παρόν φιλμ διευρύνεται σε εθνικό-φυλετικό, διά της απόπειρας του Γκρίνγκρας να αντιπαραβάλει μεγέθη και νοοτροπίες του Τρίτου Κόσμου με εκείνα του Πρώτου: η ταινία ξεκινά με αναφορές στα οικογενειακά άγχη του ζεύγους Φίλιπς, συνεχίζεται με εικόνες πεινασμένων Σομαλών να στρατολογούνται στην τύχη για τη ληστρική πράξη, παρουσιάζει τη μάταιη προσπάθεια του αμερικανικού θαλάσσιου μεγαθηρίου να κρατήσει μακριά τη μικρή βενζινάκατο των επίδοξων πειρατών και εξελίσσεται, εν πολλοίς, σε έναν πόλεμο νεύρων και, μαζί, σε μια σχέση κατανόησης ανάμεσα στον αιχμάλωτο Αμερικανό καπετάνιο (ο Τομ Χανκς, σε μία από τις πιο εκφραστικές ερμηνείες του) και τον ερασιτέχνη Σομαλό αρχισυμμορίτη (τον υποδύεται άκρως πειστικά ο? ερασιτέχνης και ως ηθοποιός Μπαράκ Αμπντί).

Οι παραλληλισμοί είναι καίριοι και οι προθέσεις να διατηρηθούν οι ισορροπίες ενισχύονται από την αύρα της αυθεντικότητας που προσδίδει στα τεκταινόμενα η τραχιά, ντοκιμαντεριστικής αμεσότητας κινηματογράφηση του σκηνοθέτη της «Ματωμένης Κυριακής», της «Πτήσης 93» και των δύο τελευταίων περιπετειών του προδομένου πράκτορα Τζέισον Μπορν.

Εστω κι έτσι, όμως, το «Captain Phillips» δεν κατορθώνει να αποδεσμευθεί από την κυριαρχία του «πρώτου προσώπου» (του ομότιτλου) στη δράση και να γίνει ένα φιλμ γνήσια αντιηρωικό, άρα και επαρκώς πολιτικό.

Με τις αναγωγές του να μένουν ανεκμετάλλευτες, στέκεται μάλλον ως περιπετειώδες θρίλερ, ευρέος χώρου και δράσης στο πρώτο του μισό και κλειστού χώρου και ψυχολογικής έντασης στη συνέχεια, και ως τέτοιο, ομολογουμένως, σου κόβει την ανάσα (2013).

Μείνε δίπλα μου, του Ντέιβιντ Λόουερι

Κέισι Αφλεκ, Ρούνι Μάρα, Μπεν Φόστερ, Κιθ Κάρανταϊν

Τέσσερα χρόνια μετά τον εγκλεισμό του για μια σειρά ληστειών που κορυφώθηκαν σε μια αιματηρή συμπλοκή, ο Μπομπ αποδρά από τη φυλακή, αποφασισμένος να διασχίσει το Τέξας και να ξανασμίξει με τη λατρεμένη του σύντροφο, τη Ρουθ, και την 4χρονη κόρη τους που δεν γνώρισε ποτέ. Μια συνάντηση, ωστόσο, που θα προσπαθήσει να αποτρέψει ο τοπικός σερίφης...

Ιστορία διωκόμενου έρωτα δουλεμένη με τους όρους ενός μοντέρνου γουέστερν, το ελεγειακών τόνων φιλμ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λόουερι είναι καταφανές πως οφείλει πολλά στις δύο παρομοίου θέματος και αισθητικής ταινίες που γύρισε ο Τέρενς Μάλικ τη δεκαετία του '70, τις «Μέρες ευτυχίας» και, κυρίως, το «Βadlands».

Και παρότι αρκείται σε μια αναβίωση μάλλον τυφλή παρά δημιουργική εκείνου του σινεμά, σε απορροφά πλήρως στις προδιαγραμμένες δοκιμασίες των αντιηρώων του με τις πανέμορφες εικόνες, την ψύχραιμα μελαγχολική αφήγηση και την παντελή έλλειψη μανιχαϊσμού στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, τους οποίους εμψυχώνουν με ταιριαστό μινιμαλισμό όλοι οι ηθοποιοί του πρωταγωνιστικού καστ (2013, Ain't them bodies saints).

Ο αφρός των ημερών, του Μισέλ Γκοντρί

Ρομέν Ντιρίς, Οντρέ Τοτού, Ομάρ Σι, Γκαντ Ελμαλέ

Μεταφορά στην οθόνη του εμβληματικού υπαρξιστικού μυθιστορήματος του Γάλλου Μπορίς Βιάν (1947). Ανεξάντλητο το κέφι και η φαντασία του Μισέλ Γκοντρί, αλλά εξαντλητικό για τον θεατή το σουρεαλιστικό του ντελίριο (2013, L' ecume des jours).

Δον Ζουάν, του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ

Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τζούλιαν Μουρ, Τόνι Ντάνζα

Ο ταλαντούχος Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ σκηνοθετεί τον εαυτό του ως τον καθολικής ανατροφής εργένη εθισμένο στο διαδικτυακό πορνό και το πρόσκαιρο σεξ, μέχρι που αποφασίζει να δοκιμαστεί σε σχέση σοβαρή... Μια ευπρόσδεκτα «εναλλακτική» ρομαντική κομεντί, που αν και ειλικρινής σε λόγο και τολμηρή σε γραφή, δεν αποφεύγει εντελώς τον διδακτισμό (2013, Don Jon).

Βρέχει κεφτέδες 2, των Κόντι Κάμερον, Κρις Περν

Συμπαθής πλην χωρίς εκπλήξεις συνέχεια του επιτυχημένου καρτούν του 2009. Κυρίως για τις μονοψήφιες ηλικίες (2013, Cloudy with a chance of meatballs 2).

OST - Original soundtrack, των Φάνη Ανδρεάδη, Σπύρου Λογοθέτη

Ντοκιμαντέρ όπου επαγγελματίες του σινεμά, της μουσικής και των τεχνών (Ν. Κηπουργός, Ν. Πιοβάνι, Π. Βούλγαρης, κ.ά.) παραθέτουν τις απόψεις τους για τη χρήση και τη σημασία της ειδικά γραμμένης για τον κινηματογράφο μουσικής (2013).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos