×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό»

30 Οκτωβρίου 2013 12:32

Συζήτηση με τίτλο «Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό» είναι η επόμενη δράση του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάδειξη του αρχείου Καβάφη και θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

«Το Αρχείο είναι ανοιχτό στην έρευνα, επειδή είναι ανοιχτό το ίδιο το έργο του Καβάφη. Η ποίησή του προκαλεί ιδιαίτερα ευρύ στοχασμό» τόνισε σήμερα, στην παρουσίαση των δράσεων της καμπάνιας για το αρχείο Καβάφη, ο ακαδημαϊκός σύμβουλος του αρχείου, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Αναστάσιος - Ιωάννης Μεταξάς.

Έως το τέλος της χρονιάς και μέσα στην επόμενη θα αναπτυχθούν συνολικά 19 δράσεις με ποικίλες προσεγγίσεις στο έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Από συνέδριο και συζητήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων για την ιδιαιτερότητα, τον πλούτο αλλά και τη νέα πολιτική ανοιχτής προσβασιμότητας σε μελετητές και κοινό, που στοχεύει να καθιερώσει το Ίδρυμα Ωνάση, με το αρχείο Καβάφη, μέχρι εικαστικό διάλογο σύγχρονων καλλιτεχνών με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, στην Ακαδημία Πλάτωνος, και έκθεση αρχαίας γλυπτικής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τον αέρα της αίσθησης που αποπνέει το καβαφικό έργο. Επιπλέον, οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε γυμνάσια και λύκεια (προς το παρόν Αμπελοκήπων, Κουκακίου, Υμηττού, Κυψέλης, Νίκαιας), στο πλαίσιο των οποίων μαθητές θα μάθουν τον Καβάφη μέσα από μουσική χιπ χοπ και κόμικς. Κι ακόμα, μονόλεπτα μουσικά θέματα εμπνευσμένα από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, έως και έκδοση ποιημάτων του σε γραφή Braille, συμπεριλαμβάνονται στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ωνάση, στο οποίο ανήκει το αρχείο Καβάφη.

Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Αντώνη Παπαδημητρίου, «η προστασία του υλικού που αποτελεί το αρχείο Καβάφη, η δημιουργία συνθηκών ευχερούς πρόσβασης για μελετητές και κοινό, η διάδοση του καβαφικού έργου και η υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ. Π. Καβάφη».

Ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι το αρχείο πρόκειται να στεγαστεί σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται ερευνητές και ενδιαφερόμενοι και θα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο «ώστε να αποτρέπεται η οποιαδήποτε περίπτωση αποκλειστικής χρήσης του».

Στο αρχείο Καβάφη δεν υπάρχουν πρόεδροι και υποπρόεδροι, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, παρουσιάζοντας τον ακαδημαϊκό σύμβουλο του αρχείου, Α.Ι. Μεταξά, τον project manager Θοδωρή Χιώτη και την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, στον σχεδιασμό δράσεων του αρχείου.

Η πρώτη δράση του Ιδρύματος Ωνάση, με αποσπάσματα της καβαφικής ποίησης που ανήρτησε σε μέσα μεταφοράς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση μάλιστα ερωτήθη και για το επίμαχο απόσπασμα «είν' επικίνδυνον πράγμα η βία», που είχε αναρτηθεί στα πλαίσια της καμπάνιας του αρχείου Καβάφη, προκαλώντας αντιδράσεις, απόσπασμα το οποίο τελικά συμπληρώθηκε με το «να μη βιαζόμεθα, επικίνδυνον πράγμα η βία».

«Δεν θεωρούμε ότι παραποιήθηκε ο στίχος, το νόημα του Καβάφη» απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: «Όλοι μας απορήσαμε για την αντίδραση και θεωρούμε αδικαιολόγητη την ευαισθησία που επέδειξε μερίδα πολιτικού κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρξε πρόθεση να στοχοποιήσουμε κάποιο κόμμα. Θέλαμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού, να δείξουμε στον μέσο πολίτη ότι υπάρχει ένας άλλος Καβάφης, που αφορά όλους μας. Υπήρξε η παρανόηση και μέσα σε 48 ώρες προσθέσαμε έναν ακόμα στίχο».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos