×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ξανά κόμβος δημιουργικότητας η πλατεία Ομονοίας

14 Δεκεμβρίου 2013 13:05

Η Ομόνοια, που δεν προκαλεί πια φόβο και έχει προσιτά ενοίκια, μπορεί να φέρει νέους επιχειρηματίες κοντά της.

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Θα εγκαινιάσει η επαναλειτουργία του «Νέον» μια νέα, θετική περίοδο για την πλατεία Ομονοίας; Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά, αλλά πυκνώνουν οι ενδείξεις για μια δυναμική ανάκαμψη της ευρύτερης περιοχής με άξονα δύο πολύ διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα: την αδιαμφισβήτητη αλλαγή κλίματος μετά τον Αύγουστο του 2012, όταν ξεκίνησε ο «Ξένιος Ζευς» και εμπεδώθηκε ένα νέο αίσθημα ασφάλειας, τουλάχιστον όσο διαρκεί η ημέρα· το δεύτερο έχει να κάνει με τις γρήγορες εξελίξεις στο μέτωπο του επανασχεδιασμού της οδού Πανεπιστημίου και το σοβαρό ενδεχόμενο να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας.

«Η επιλογή της Ομόνοιας υπήρξε για την εταιρεία μας μια καθαρά στρατηγική απόφαση», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Βενέτης», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης. «Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία, μπαίνοντας σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας, αναζητούσε ένα στρατηγικό σημείο στο κέντρο της πόλης. Οι προδιαγραφές του κτιρίου αποτελούσαν το καθοριστικό κριτήριο για την τελική επιλογή». H εσωτερική ανακαίνιση, μας διαβεβαιώνει, έγινε με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική και στην ιστορία του. «Δεν υπήρξε καμία τροποποίηση στην όψη και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του (οροφή, τεχνοτροπία κεντρικών υποστυλωμάτων, κιγκλιδώματα). Προτεραιότητα ήταν να αναδειχθεί η ιστορία του κτιρίου χωρίς συμβιβασμούς λόγω της εμπορικής χρήσης του».

Κινητικότητα αναπτύσσεται και στα άλλα δύο επιβλητικά προπολεμικά κτίρια της πλατείας, καθώς και σε ένα μεταπολεμικό, όλα ιδιοκτησίας του Μπάγκειου Ιδρύματος, το οποίο τα έχει παραχωρήσει στον Δήμο Αθηναίων. Στρατηγική επιλογή του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, είναι να δημιουργηθούν στο «Μπάγκειον», στον «Μέγα Αλέξανδρο», εκατέρωθεν της οδού Αθηνάς, κέντρα («εκκολαπτήρια») νεανικής επιχειρηματικότητας: ο δήμος θα διαθέτει σε νέους επιχειρηματίες γραφειακούς χώρους - στούντιο έναντι χαμηλού τιμήματος, προσφέροντας ταυτόχρονα γραμματειακή υποστήριξη και τη σχετική υποδομή. Η αρχιτεκτονική μελέτη (από το γραφείο Στούντιο 75) είναι έτοιμη και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση. Δυστυχώς οι γνωστές καθυστερήσεις, όταν εμπλέκονται δημόσιοι οργανισμοί και η ελληνική γραφειοκρατία, έχουν καταστήσει οριακή την ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Μια Ομόνοια που δεν προκαλεί πια φόβο και με εξαιρετικά προσιτά ενοίκια είναι ικανή να φέρει νέους επιχειρηματίες κοντά της. Ο Γιάννης Ζάρας και ο Νίκος Νικολαΐδης ίδρυσαν πριν από λίγους μήνες την Big Olive, μια εταιρεία που σχεδιάζει και προσφέρει θεματικές περιηγήσεις και διαλέξεις ανοιχτού χώρου για Ελληνες και ξένους. Και άνοιξαν το γραφείο τους στην ευρύτερη Ομόνοια, πολύ κοντά στο δημαρχείο της οδού Αθηνάς. Η εμπειρία τους, θετική: «Μέχρι πρότινος η περιοχή απέπνεε έναν αέρα "περιθωρίου" κι εγκατάλειψης, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ωστόσο το νέο ενδιαφέρον δραστήριων ομάδων επανατοπoθέτησε την περιοχή στον χάρτη ως έναν νέο κόμβο δημιουργικότητας. Η περιοχή φυσικά και προσφέρεται για ενοικίαση γραφείων: το ενοίκιό μας δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos