×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η «Μικρά Αγγλία» οδηγεί την κούρσα

02 Απριλίου 2014 10:08

Με 13 υποψηφιότητες σχεδόν σε όλες τις βασικές κατηγορίες (ταινίας, σεναρίου, α΄ γυναικείου ρόλου για τις δύο πρωταγωνίστριες Σοφία Κόκκαλη και Πηνελόπη Τσιλίκα,

β' ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Καλαβρούζο, μοντάζ, φωτογραφίας, πρωτότυπης μουσικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, ήχου, μακιγιάζ, ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας) το δράμα εποχής «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη προπορεύεται στην κούρσα για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Φαβορί στις επικείμενες βραβεύσεις στις 14 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η «Μικρά Αγγλία», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, πλησίασε τα 400.000 εισιτήρια πανελλαδικά, αλλά δεν διεκδικεί υποψηφιότητα στην κατηγορία της σκηνοθεσίας. Ο Παντελής Βούλγαρης προτίμησε ν' απέχει από τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες, κάτι που είχε κάνει ξανά με την προηγούμενη ταινία του, το πολεμικό δράμα «Ψυχή βαθιά».

Η τετράδα του ανταγωνισμού για τα βραβεία του ελληνικού σινεμά συμπληρώνεται από το δράμα «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που έχει 10 υποψηφιότητες και συνεχίζει τη φεστιβαλική του πορεία στο εξωτερικό (επόμενός του σταθμός είναι το διαγωνιστικό τμήμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου), το διπλοβραβευμένο στο Φεστιβάλ της Βενετίας «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, που μετράει εννέα υποψηφιότητες και το ψυχολογικό δράμα «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου.

Συνολικά 20 ταινίες μεγάλου μήκους, 13 ντοκιμαντέρ και 24 μικρού μήκους διεκδίκησαν τις φετινές υποψηφιότητες της ΕΑΚ, για τις οποίες ο αριθμός των ψηφοφόρων παραμένει άγνωστος προς το παρόν και θ' ανακοινωθεί μετά τα βραβεία, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασίλης Κατσούφης, λόγω κατά πως φαίνεται του περσινού θορύβου που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον μικρό αριθμό ψηφοφόρων (τη φετινή χρονιά, από τους 250 εγγεγραμμένους της Ακαδημίας οι 199 είχαν δικαίωμα ψηφοφορίας).

«Κοινός τόπος»

«Η Ακαδημία δημιουργήθηκε σαν ένας κοινός τόπος που ενώνει όλους τους επαγγελματίες της έβδομης τέχνης, οι οποίοι ενεργά και σε διάρκεια, διαμορφώνουν το κινηματογραφικό τοπίο της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΚ, για να προσθέσει: «Πρέπει να συγχαρούμε τους Ελληνες κινηματογραφιστές που, παρά τις δυσκολίες και την πενία που περνά η χώρα μας, έχουν το κουράγιο να γυρίζουν ταινίες».

Στην κατηγορία των σκηνοθετών, οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Ο εχθρός μου»), Αλέξανδρος Αβρανάς («Miss Violence») και Πέννυ Παναγιωτοπούλου («September») διεκδικούν το μεγάλο βραβείο, ενώ στην έτερη κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων φιγουράρουν τα ονόματα των Ελίνα Ψύκου («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»), Γιάννη Σακαρίδη («Wild Duck») και Μαρίας Ντούζα («Το δέντρο και η κούνια») - οι υποψηφιότητές τους δείχνουν και δυναμική παρουσία γυναικών στη σκηνοθεσία.

Οικοδέσποινα της τελετής απονομής των βραβείων που φιλοξενούνται για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα είναι η Μίνα Ορφανού, πρωταγωνίστρια της «Στρέλλας» του Πάνου Κούτρα. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Χρήστος Γεωργίου, τα κείμενα η Ζέτα Αλτσιτσιάδη, την ενδυματολογική επιμέλεια ο Βασίλης Μπαρμπαρίτος, ενώ θα υπάρξουν και διαδραστικές βιντεο-προβολές από την ομάδα Virtual Cortex. Παρών στη βραδιά θα είναι και ο Κώστας Γαβράς που θα τιμηθεί με το τιμητικό βραβείο Nova, η οποία ως μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης έχει και την ευθύνη για την προβολή της τελετής.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Σοφία Κόκκαλη

Η νεαρή Σοφία Κόκκαλη είναι απόφοιτος του Εθνικού και έχει συνεργαστεί με τη θεατρική ομάδα Blitz. «Ανακάλυψη» του Παντελή Βούλγαρη, που τη γνώρισε στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Πέτρου Σεβαστίκογλου, υποδύεται στη «Μικρά Αγγλία» τη Μόσχα, την παντρεμένη γυναίκα στην Ανδρο του '30 που δεν αντιλαμβάνεται τον έρωτα της αδελφής της για τον άντρα της.

Πηνελόπη Τσιλίκα

Συμμετείχε στην ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους» κι εκεί τη γνώρισε ο σκηνοθέτης της «Μικράς Αγγλίας». Φοιτήτρια της Νομικής και απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ανήκει στα νέα πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου ενώ διεκδικεί το βραβείο α' γυναικείου ρόλου. Στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη ενσαρκώνει την ερωτευμένη με τον άντρα της αδελφής της, Ορσα.

Κόρα Καρβούνη

Βραβευμένη με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, γνωστή μέσα από τις ξεχωριστές θεατρικές της ερμηνείες, η ταλαντούχα ηθοποιός δοκιμάζεται πλέον και στον κινηματογράφο με συμμετοχές σε νέες παραγωγές. Πέρυσι κέρδισε το βραβείο β' γυναικείου ρόλου της ΕΑΚ για το «J.A.C.E.» του Μ. Καραμαγγιώλη. Φέτος, διεκδικεί το βραβείο α' γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της μοναχικής Αννας στο «September».

Μ. Μαυροματάκης

Ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, έγινε ξαφνικά διάσημος πριν από δύο χρόνια χάρη στη διαφήμιση με τα χοτ ντογκ και την ατάκα του «ομορφάντρα». Ο χώρος του σινεμά τον γνωρίζει εδώ και δύο δεκαετίες μέσα από φιλμ όπως τα «Λευτέρης Δημακόπουλος», «Ελεύθερη κατάδυση» και «Ουρανία», ενώ φέτος είναι υποψήφιος για το βραβείο της ΕΑΚ χάρη στον ρόλο του στην ταινία «Ο εχθρός μου».

Χρ. Στέργιογλου

Αγαπημένος των Ελλήνων σκηνοθετών, πανταχού παρών στο εγχώριο σινεμά και βραβευμένος πολλές φορές, ο Χρήστος Στέργιογλου έχει συνδέσει το όνομά του με τον «Κυνόδοντα» του Λάνθιμου ως πρωταγωνιστής του. Τραγουδιστής, ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης, υποδύεται αυτήν τη φορά έναν τηλεοπτικό σταρ στην «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά».

Θέμης Πάνου

Από την ημέρα που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (Coppa Volpi) στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας γράφτηκαν πολλά γι' αυτόν. Χαμηλών τόνων, ακούραστος άνθρωπος του θεάτρου, συγγραφέας και καθηγητής στο Τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Θέμης Πάνου διεκδικεί ως φαβορί και το βραβείο α' ανδρικού ρόλου στις υποψηφιότητες της ΕΑΚ ως αδίστακτος πατριάρχης του οικογενειακού δράματος «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Ολες οι υποψηφιότητες

Ταινία μεγάλου μήκους (6 υποψήφιοι, λόγω ισοψηφίας)

1. «Οι αισθηματίες»

2. «Ο εχθρός μου»

3. «Μικρά Αγγλία»

4. «Miss Violence»

5. «September»

6. «Wild Duck»

Ντοκιμαντέρ

1. «Λάμπουν στο σκοτάδι» (Παναγιώτης Ευαγγελίδης και Αμάντα Λιβανού)

2. «Ο μανάβης» (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος)

3. «Μήδεια» (Νίκος Γραμματικός, Βαγγέλης Μαυρίκης, Ρένα Βουγιούκαλου)

Ταινία μικρού μήκους

1. «Ο Ελβις είναι νεκρός» (Στέργιος Πάσχος)

2. «Νικολέτα» (Λίζα Κέντερμαν)

3. «Προαύλιο» (Ρηνιώ Δραγασάκη)

4. «Travel Express» (Νατάσα Ξύδη)

5. «Washingtonia» (Κ. Κοτζαμάνη)

Σκηνοθεσία

1. Γιώργος Τσεμπερόπουλος, «Ο εχθρός μου»

2. Αλέξανδρος Αβρανάς, «Miss Violence»

3. Πέννυ Παναγιωτοπούλου, «September»

Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης

1. Ελίνα Ψύκου («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»)

2. Μαρία Ντούζα («Το δέντρο και η κούνια»)

3. Γιάννης Σακαρίδης («Wild Duck»)

Α' ανδρικός ρόλος

1. Χρήστος Στέργιογλου («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»)

2. Μανώλης Μαυροματάκης («Ο εχθρός μου»)

3. Θέμης Πάνου («Miss Violence»)

Α' γυναικείος ρόλος

1. Σοφία Κόκκαλη («Μικρά Αγγλία»)

2. Πηνελόπη Τσιλίκα («Μικρά Αγγλία»)

3. Κόρα Καρβούνη («September»)

Σενάριο

1. Γιάννης Τσίρος («Ο εχθρός μου»)

2. Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία»)

3. Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης («Miss Violence»)

Β' ανδρικός ρόλος

1. Γιώργος Γάλλος («Ο εχθρός μου»)

2. Χρήστος Καλαβρούζος («Μικρά Αγγλία»)

3. Νίκος Γεωργάκης («Να κάθεσαι και να κοιτάς»)

Β' γυναικείος ρόλος

1. Μιριάννα Καράνοβιτς («Το δέντρο και η κούνια»)

2. Ρένη Πιττακή («Miss Violence»)

3. Μαρία Σκουλά («September»)

Φωτογραφία

1. Σίμος Σαρκετζής («Μικρά Αγγλία»)

2. Ολυμπία Μυτιληναίου («Miss Violence»)

3. Γιώργος Μιχελής («September»)

Μοντάζ

1. Γιώργος Μαυροψαρίδης («Ο εχθρός μου»)

2. Τάκης Γιαννόπουλος («Μικρά Αγγλία»)

3. Νίκος Χελιδονίδης («Miss Violence»)

Πρωτότυπη μουσική

1. Αλέξανδρος Βούλγαρης («Οι αισθηματίες»)

2. Ακης Δαούτης («Ο εχθρός μου»)

3. Κατερίνα Πολέμη («Μικρά Αγγλία»)

Βραβείο σκηνογραφίας

1. Πηνελόπη Βαλτή («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»)

2. Αντώνης Δαγκλίδης («Μικρά Αγγλία»)

3. Ελίζαμπεθ Σίουκ («Ο χειμώνας»)

Ενδυματολογία

1. Χριστίνα Χαντζαρίδου («Ο εχθρός μου»)

2. Γιούλα Ζωιοπούλου («Μικρά Αγγλία»)

3. Δέσποινα Χειμώνα («Miss Violence»)

Ηχος

1. Στέφανος Ευθυμίου, Τσε Πανουσόπουλος και Γιώργος Μικρογιαννάκης («Ο εχθρός μου»)

2. Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος («Μικρά Αγγλία»)

3. Ντίνος Κίττου και Γιώργος Μικρογιαννάκης («September»)

Μακιγιάζ

1. Δ. Γιατράκου («Ο εχθρός μου»)

2. Εύη Ζαφειροπούλου («Μικρά Αγγλία»)

3. Ιωάννα Συμεωνίδη και Μαίρη Σταυρακάκη («Miss Violence»)

Ειδικά εφέ και κινηματογραφική καινοτομία

1. Αγγελος Σπάρταλης («Από τη Γη στη Σελήνη»)

2. Αντώνης Κοτζιάς - Αντώνης Νικολάου («Μικρά Αγγλία»)

3. Κ. Αντωνίνης - Β. Παπαευαγγελίου («Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος»)

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos