×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο Φίνος «μαγεύει» το ίντερνετ - σπάνια ντοκουμέντα

07 Απριλίου 2014 09:42

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό που αγγίζει τις 3.000 φωτογραφίες, λεπτομερή στοιχεία για 187 ταινίες καθώς και 200 βιογραφικά στοιχεία για τους σημαντικότερους συντελεστές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά - όλα πλέον διαθέσιμα

στην ιστοσελίδα www.finosfilm.com που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες εβδομάδες και αποτελεί ένα πολύτιμο ψηφιακό αρχείο για το κοινό αλλά και για τους επαγγελματίες του χώρου.

Στον ολοκαίνουργιο ιστότοπο της Finos Film υπάρχουν τα πάντα: η ιστορία της εταιρείας και του ιδρυτή της, οι φιλμογραφίες των ηθοποιών που συμμετείχαν στις ταινίες της, οι συνεντεύξεις των καλλιτεχνών, οι κριτικές για τις ταινίες, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το σημερινό στάτους της ιστορικής ελληνικής εταιρείας της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Η έρευνα, συλλογή και επεξεργασία του σπάνιου υλικού ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με το σκεπτικό να προσφέρει στο κοινό έναν ψηφιακό τόπο που θα τιμά τόσο τον ιδρυτή της Finos Film, Φιλοποίμενα Φίνο, όσο και όλους τους καλλιτέχνες που αποτέλεσαν την «ψυχή» της εταιρείας.

Ο σχεδιασμός του ιστότοπου επιτρέπει στους χρήστες τη σύνδεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι πιο θερμοί υποστηρικτές της Finos Film μπορούν να γίνουν μέλη της FFανατικής κοινότητας, να βαθμολογούν τις ταινίες και να μαθαίνουν πρώτοι τα νέα της εταιρείας.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα εμπλουτίζεται τακτικά με νέες βιογραφίες, αφιερώματα και κριτικές ταινιών, ενώ σύντομα θα προστεθεί και βίντεο υλικό με τρέιλερ και αποσπάσματα από τις ταινίες (τον Αύγουστο του 2013 η Finos Film επιχείρησε να προσφέρει ολόκληρες τις ταινίες της, μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube, όμως προέκυψαν διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων κι έτσι η εταιρεία απέσυρε το οπτικοακουστικό υλικό).

34 χρόνια και 1.200 ηθοποιοί στο «ελληνικό Χόλιγουντ»

Ενα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του ελληνικού κινηματογράφου η Finos Film σκιαγράφησε τη μεταπολεμική Ελλάδα, μια χώρα που προσπαθούσε να ανακάμψει από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Από τον Μάρτιο του 1943 που προβλήθηκε η πρώτη της ταινία, «Η φωνή της καρδιάς» ως τον Ιανουάριο του 1997, που προβλήθηκε η τελευταία «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», σημείωσε μια διαδρομή 34 χρόνων, η οποία ορίστηκε από έναν άνθρωπο - τον εμπνευστή της Φιλοποίμενα Φίνο καθώς και από ένα σήμα, το περίφημο FF. Ο «πατριάρχης του ελληνικού κινηματογράφου», όπως χαρακτηριζόταν ο Φίνος εκσυγχρόνισε το ελληνικό σινεμά στους τεχνικούς του τομείς, δημιούργησε σύγχρονα στούντιο, καθιέρωσε τα μιούζικαλ και ανέδειξε μια πλειάδα ταλαντούχων κινηματογραφιστών, καλλιτεχνών και σταρ που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό.

Πάνω από 1.200 ηθοποιοί πέρασαν την πόρτα του Φίνου. Μία από αυτούς, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έγινε η «εθνική σταρ». Πίσω από τους ηθοποιούς, οι σκηνοθέτες Αλέκος Σακελλάριος, Νίκος Φώσκολος, Γιάννης Δαλιανίδης και Ντίνος Δημόπουλος διαμόρφωσαν αυτό που θα ονομαστεί «ελληνικό Χόλιγουντ». Μαζί τους και πολλοί φωτογράφοι, συνθέτες, μοντέρ, μακιγιέρ, σκηνογράφοι και τραγουδιστές που αναδείχτηκαν μέσα από τις ταινίες και «σπούδασαν» στο πανεπιστήμιο της Φίνος Φιλμ. Ολοι τους αναπόσπαστα κομμάτια στην ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, τη δεκαετία του '60 όταν απογειώθηκε η παραγωγή και διεθνοποιήθηκε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, θα έχει πάντοτε την αίγλη του Φίνου.

Η τηλεόραση ήταν αυτή που επέβαλε τους τίτλους τέλους στην εταιρεία, τη δεκαετία του '70. Ωστόσο, οι ταινίες συνέχισαν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ως σήμερα μέσα από τη συνεχή τηλεοπτική προβολή τους. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η Finos Film να επανέλθει στο προσκήνιο χάρη στις ενέργειες των κληρονόμων της και να αρχίσει να δραστηριοποιείται ξανά. Το 2006 άρχισε να στηρίζει κινηματογραφικές παραγωγές όπως τις ταινίες «Uranya» του Κώστα Καπάκα, «Πρώτη Φορά Νονός» της Ολγας Μαλέα, «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγωτόπουλου και «Λάρισα εμπιστευτικό» του Στράτου Μακρίδη, ενώ συμμετείχε και στη συμπαραγωγή της ταινίας «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά και των ριμέικ «Ο Ηλίας του 16ου» και «Ζητείται Ψεύτης» με την Odeon, που σημείωσαν επιτυχία.

Τo 2007 η Finos Film προχώρησε και στην ψηφιακή αποκατάσταση 165 ταινιών της σε συνεργασία με την εταιρεία Graal, διασώζοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε και εκδηλώσεις και εκθέσεις για τη μακρά παρουσία της στον χώρο.

Οσο για τον δημιουργό της εταιρείας, τον Φιλοποίμενα Φίνο, αυτός αφιέρωσε τη ζωή του στον κινηματογράφο, όπως αναφέρεται εξάλλου και στο σχετικό βιογραφικό του στο site της FinosFilm. Ολες οι πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του είναι εκεί, αναπόσπαστο κομμάτι για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σημείο αναφοράς για όλες τις γενιές - πόσω μάλλον σε μια χώρα που βιώνει την κρίση και ταυτόχρονα την αναγέννηση του κινηματογράφου της μέσα από τις ταινίες των νέων σκηνοθετών.

Σπάνια ντοκουμέντα

Η φωνή της καρδιάς (1943)

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με τον Δημήτρη Χορν στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας της Φίνος Φιλμ «Η φωνή της καρδιάς» που παρουσιάστηκε ενώ η Ελλάδα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Ηταν η δεύτερη ομιλούσα ελληνική ταινία, άψογη τεχνικά για τα δεδομένα της εποχής, με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ιωαννόπουλο. Προβαλλόταν με μεγάλη επιτυχία για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας (ο κόσμος έξω από τους κινηματογράφους Ρεξ και Εσπερος ενόχλησε ιδιαίτερα τους Γερμανούς).

Η βίλα με τα νούφαρα (1945)

Η δεύτερη ταινία της Φίνος Φιλμ -εδώ εικονίζονται οι Δ. Μεραβίδης, Δ. Μυράτ, Σ. Αλκαίου, Σ. Κελεσίδης και Καίτη Πάνου- πάλι με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ιωαννόπουλο, δυστυχώς δεν διαθέτει κόπια. Μέχρι την προβολή της στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 1945, μεσολάβησε η σύλληψη του Φίνου και του πατέρα του από τους Γερμανούς, η εκτέλεση του πατέρα του, η απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά, γεγονότα που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της ταινίας.

Μαρίνα (1947)

Το 1947 ο Αλέκος Σακελλάριος, καταξιωμένος ως τότε σεναριογράφος, σκηνοθετεί το αισθηματικό φιλμ «Μαρίνα» σε σενάριο του ίδιου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου (στη φωτογραφία ο Αλέκος Σακελλάριος εικονίζεται με τους Σ. Κελεσίδη, Σ. Γκρέκα, Η. Δεστούνη, Π. Μεραβίδη και Μ. Ζερβό). Κατά γενική ομολογία, η ταινία ανταποκρινόταν στην ανάγκη που είχε το κοινό για ανάλαφρες ταινίες, μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Ο μεθύστακας (1950)

Σε αυτό το σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τα γυρίσματα του «Μεθύστακα», ο Φίνος εικονίζεται με τους Ζόζεφ Χεπ, Γιώργο Τζαβέλλα, Ορέστη Μακρή και Μπίλλη Κωνσταντοπούλου. Ταινία-σταθμός για το ελληνικό σινεμά, με τον Ορέστη Μακρή στον ρόλο του πατέρα που έχει χάσει τον γιο του στον πόλεμο και πίνει αδιάκοπα, ο «Μεθύστακας» προβλήθηκε για 27 συνεχείς βδομάδες και σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων κόβοντας 304.438 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της στην Αθήνα.

Ελα στον θείο (1950)

Η πρώτη κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την ιστορία να στρέφεται γύρω από τα ευτράπελα που δημιουργούνται όταν ένας μεγαλομπακάλης αποφασίζει να παντρέψει τον ανιψιό του με μια κοπέλα της δικής του επιλογής. Οι Σπεράντζα Βρανά, Νίκος Σταυρίδης και Μίμης Φωτόπουλος έκλεψαν την παράσταση ενώ στη σπάνια φωτογραφία από τα γυρίσματα εικονίζεται ο Φίνος με τους Ι. Ιωαννίδη, Ν. Τσιφόρο, Σ. Γιούλη, Τ. Σταυρίδη, Ζ. Χεπ, Σ. Κελεσίδη και Μ. Ζέρβα.

Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν (1951)

Με ένα καστ που αποτελείται από τα νέα πρόσωπα της εποχής όπως ο Αλ. Αλεξανδράκης, η Σμ.Γιούλη, ο Γ. Γκιωνάκης αλλά και παλαιότερα ταλέντα, όπως ο Λ. Κωνσταντάρας, η Γ. Βασιλειάδου, και η Αννα Καλουτά, η ταινία βασίστηκε στο ρομάντζο των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου «Φτερό στον άνεμο». Στη φωτογραφία ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Φιλοποίμην Φίνος με τους Αριστείδη Καρύδη Φουκς και Σμαρούλα Γιούλη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos