×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά

12 Απριλίου 2014 13:57

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση ενός έργου κεφαλαιώδους σημασίας για την Αθήνα μάς φέρνουν οι τελευταίες, εντυπωσιακές εικόνες του Γιώργη Γερόλυμπου από το αχανές εργοτάξιο

 του παλιού Ιπποδρόμου, που μαρτυρούν τη μεγάλη πρόοδο στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μελλοντικά κτίρια του πολιτιστικού συγκροτήματος έχουν αρχίσει να αποκτούν σχήμα. Την παράσταση κλέβουν οι νέες, πληθωρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και της ενδιάμεσης «Αγοράς», που ανεγείρονται στα σπλάχνα του τεχνητού λόφου. «Μέχρι τον Ιούλιο», με διαβεβαιώνει ο κ. Θεόδωρος Μαραβέλιας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και διευθυντής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος, «θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φέροντος οργανισμού όλων των κτιρίων του ΚΠΙΣΝ: εκτός από τις εγκαταστάσεις των δύο πολιτιστικών οργανισμών, αναφέρομαι στους χώρους στάθμευσης, στο κτίριο του καναλιού, στο coffee shop του πάρκου, αλλά και στο κτίριο συντήρησής του το οποίο είναι εσώσκαφο».

Αυτή θα είναι η δεύτερη τμηματική προθεσμία μετά την κατασκευή του τεχνητού λόφου (Οκτώβριος 2013) και πριν από την τρίτη που αφορά την παράδοση τoυ φωτοβολταϊκού στεγάστρου (Ιανουάριος 2016), το οποίο θα συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας για τις εγκαταστάσεις, θα αποτελέσει χαρακτηριστική και συναρπαστική προσθήκη στον ορίζοντα της πόλης, θα δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου και θα εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του.

Στην παρούσα φάση του έργου, οι ανάγκες της κατασκευής εξυπηρετούνται από περισσότερα από 100 ειδικά μηχανήματα, ανυψωτικά, εκσκαφείς και ειδικά οχήματα συμπεριλαμβανομένων και 11 οικοδομικών γερανών με επικαλυπτόμενες ακτίνες δράσης. Οι συνθήκες αυτές επέβαλαν, για λόγους ασφαλείας, την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος με ειδικό λογισμικό για το έργο, που ελέγχει και καταγράφει όλες τις κινήσεις των οικοδομικών γερανών, με σκοπό την αποτροπή μέσω αυτόματης πέδησης ενδεχομένων συγκρούσεων ή άλλων ατυχημάτων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σύστημα εγκαθίσταται σε ελληνικό εργοτάξιο.

Οσο για το προσωπικό, προσεγγίζει σήμερα τα 1.000 άτομα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα το ανώτατο σημείο, που είναι οι 1.500 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και οι οποίοι θα απασχολούνται κυρίως με την εγκατάσταση των υποδομών στα νέα κτίρια.

Τα πρώτα δέντρα

Εκτός από το καθαρά κατασκευαστικό κομμάτι, πολύ σύντομα οι Αθηναίοι θα αρχίζουν να βλέπουν και τα πρώτα δέντρα του πάρκου. Περισσότερα από 1.100 τεμάχια από διάφορα είδη δέντρων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έχουν επιλεγεί προσεκτικά από διαφορετικά φυτώρια με βάση τη σχετική μελέτη φύτευσης.

Τα δέντρα αυτά βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα διαχείρισης δέντρων στην Τραγάνα Βοιωτίας, όπου παραμένουν και εγκλιματίζονται πριν από τη μεταφορά και τη φύτευσή τους στην τελική τους θέση στον χώρο του έργου. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται πολύ σύντομα και οπωσδήποτε στη διάρκεια της άνοιξης καθώς όλες οι βασικές υποδομές του πάρκου (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.) είναι ήδη έτοιμες.

Με τους σημερινούς ρυθμούς εκτέλεσης του έργου, ο Νοέμβριος του 2015 αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο ως προς την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού. Ωστόσο, η έκταση θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos