×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τα βραβεία... ταξίδεψαν μέχρι τη «Μικρά Αγγλία»

15 Απριλίου 2014 10:34

Με έξι βραβεία (ταινίας μεγάλου μήκους, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, ήχου και μακιγιάζ) από 13 υποψηφιότητες, η «Μικρά Αγγλία»

του Παντελή Βούλγαρη αναδείχθηκε νικήτρια στα χθεσινοβραδινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) που δόθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μια νίκη ωστόσο που δεν κατάφερε να αποδειχθεί ολοκληρωμένη, καθώς η ταινία δεν πήρε βραβείο σε βασικές κατηγορίες, ενώ άφησε χώρο στον «Μαχαιροβγάλτη» του Γιάννη Οικονομίδη να συνεχίσει να κρατά το ρεκόρ των επτά βραβείων από την ΕΑΚ.

Ετσι, τα μεγάλα φετινά βραβεία του θεσμού μοιράστηκαν μάλλον απρόσμενα, ανάμεσα στις ταινίες «Ο εχθρός μου» (τρία βραβεία, σκηνοθεσίας, σεναρίου και μοντάζ) του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Miss Violence» (δύο βραβεία, α' ανδρικού ρόλου για τον Θέμη Πάνου και β' γυναικείου ρόλου για τη Ρένη Πιττακή) του Αλέξανδρου Αβρανά, «September» (ένα βραβείο, α' γυναικείου ρόλου για τη Κόρα Καρβούνη) της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και «Να κάθεσαι και να κοιτάς» (βραβείο β' ανδρικού ρόλου για τον Νίκο Γωργάκη) του Γιώργου Σερβετά. Βραβεία πήραν ακόμη η Ελίνα Ψύκου ως πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις για την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ο Αλέξανδρος Βούλγαρης για την πρωτότυπη μουσική για την ταινία «Οι αισθηματίες» και ο Αγγελος Πάρταλης για τα ειδικά εφέ και την κινηματογραφική καινοτομία της πρώτης ελληνικής ανιμέισον μεγάλου μήκους ταινίας «Από τη Γη στη Σελήνη».

Εκατόν πενήντα μέλη της ΕΑΚ ψήφισαν φέτος, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, όπως είπε στην ομιλία του ο Βασίλης Κατσούφης, πρόεδρος της Ακαδημίας.

«Για να στηριχθεί ο κινηματογράφος χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας», συνέχισε, για να κάνει μια αναφορά στην απουσία του υπουργού Πολιτισμού από τα σχέδια για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και μια αναφορά στη ΝΕΡΙΤ, που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στις κινηματογραφικές παραγωγές που έχει κληρονομήσει από την ΕΡΤ.

Ξεχωριστή παρουσία της βραδιάς ήταν ο Κώστας Γαβράς, που πήρε το τιμητικό βραβείο Nova, που δίνεται κάθε χρόνο σε Ελληνες κινηματογραφιστές της Διασποράς.

«Πάω στη Γαλλία και κάθε φορά που έρχομαι εδώ αισθάνομαι σαν να παίρνω αμπάριζα και ξαναβγαίνω. Αυτή είναι η ζωή μου. Ετσι κι απόψε αυτή είναι μια πολύ ειδική ''αμπάριζα''», είπε Κώστας Γαβράς παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Τιμώμενο πρόσωπο της ΕΑΚ ήταν φέτος ο Γιώργος Στάμου, που από 13 χρονών συνεχίζει την τεχνική παράδοση της Φίνος Φιλμ. Το φετινό βραβείο στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη δόθηκε στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Παναγιώτη Ευαγγελίδη, νικητή και του βραβείου ντοκιμαντέρ μαζί με την Αμάντα Λιβανού.

Συνολικά η φετινή απονομή της ΕΑΚ είχε καλές ιδέες αλλά υστερούσε πολύ στην εκτέλεσή τους.

Αμηχανία

Με οικοδέσποινα τη Μίνα Ορφανού, βραβευμένη το 2010 για τη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, η τελετή κύλησε σχετικά αμήχανα, με τον ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου να παρουσιάζει μαζί της στη σκηνή τις υποψηφιότητες, από κάποιο σημείο της τελετής κι έπειτα. Ωραία η ιδέα με τα εναλλασσόμενα γραφικά που «χρωμάτιζαν» την κάθε κατηγορία βραβείων, αλλά η σκηνοθεσία της βραδιάς από τον Χρίστο Γεωργίου και τα κείμενα της Ζέτας Αλτσιτσιάδη έμοιαζαν ασυντόνιστα. Πολλά τα ζευγάρια που ανέβηκαν πάνω στη σκηνή -όλοι ηθοποιοί και συνεργάτες από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου-, αυτό όμως που συγκίνησε περισσότερο -ίσως η πιο αληθινή στιγμή της βραδιάς- ήταν το βίντεο με τα ζευγάρια από τον ελληνικό κινηματογράφο που δεν υπάρχουν πια, με τη Μίνα Ορφανού να τραγουδάει το «Ας ερχόσουν για λίγο» συνοδεία ακορντεόν.

Ολοι οι νικητές

Ταινία Μεγάλου Μήκους: «Μικρά Αγγλία» (Κατερίνα Χελιώτη, Γιάννης Ιακωβίδης)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Ο Εχθρός μου»)

Βραβεία Α' Ανδρικού και Β' Γυναικείου ρόλου για το «Miss Violence»

Βραβεία Α' Ανδρικού και Β' Γυναικείου ρόλου για το «Miss Violence»

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: Ελίνα Ψύκου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»)

Σενάριο: Γιάννης Τσίρος («Ο Εχθρός μου»)

Βραβείο Nova: Στον Κώστα Γαβρά για το σύνολο της καριέρας του

Ειδικό Τιμητικό Βραβείο της Ακαδημίας: Στον βετεράνο colorist Γιώργο Στάμου

Ταινία Μικρού Μήκους: «Washingtonia» (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη)

Α΄ Ανδρικός Ρόλος: Θέμης Πάνου («Miss Violence»)

Α΄ Γυναικείος Ρόλος: Κόρα Καρβούνη («September»)

Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Νίκος Γεωργάκης («Να Κάθεσαι και να Κοιτάς»)

Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Ρένη Πιττακή («Miss Violence»)

Ντοκιμαντέρ: «Λάμπουν στο Σκοτάδι» (Παναγιώτης. Ευαγγελίδης και Αμάντα Λιβανού)

Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής («Μικρά Αγγλία»)

Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης («Ο Εχθρός μου»)

Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Βούλγαρης («Οι Αισθηματίες»)

Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης («Μικρά Αγγλία»)

Ενδυματολογία: Γιούλα Ζωιοπούλου («Μικρά Αγγλία»)

Ηχος: Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος («Μικρά Αγγλία»)

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου («Μικρά Αγγλία»)

Ειδικά Εφέ και Κινηματογραφική Καινοτομία: Αγγελος Σπάρταλης («Από τη Γη στη Σελήνη»)

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos