×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Γεννάδειος ανοίγει στη σύγχρονη τέχνη

04 Μαϊος 2014 14:33

ΕΚΘΕΣΗ. Οταν σκέφτεσαι την Αθήνα, ο συνειρμός οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά στο βάθος του ιστορικού χρόνου. Η πόλη έχει τη δική της στερεοτυπική εικονογραφία και αυτή δεν είναι άλλη από τα αρχαία της μνημεία

 που ασφυκτιούν μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου η σύγχρονη τέχνη δίνει το δικό της «παρών» στον δημόσιο χώρο, εμείς εδώ έχουμε σπάνια την ευκαιρία να δούμε τη «διάχυση» του contemporary σε πλατείες, κτίρια, πάρκα.

Αλλωστε, ώς τώρα, περιμέναμε να αποπερατωθεί το κτίριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έτσι ώστε το κοινό που ενδιαφέρεται για την εικαστική δημιουργία της εποχής μας να αποκτήσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Το θετικό στοιχείο είναι ότι λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες του, δύο σημαντικοί ιδιωτικοί φορείς έχουν ήδη υιοθετήσει μια πολιτική εξωστρέφειας που θα φέρει πιο κοντά τη σύγχρονη τέχνη στην καθημερινότητά μας: το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ που διαμόρφωσε το τοπίο τις προηγούμενες δεκαετίες θα έχει πλέον στενή συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Ο οργανισμός ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αγκάλιασε και στηρίζει με κάθε τρόπο το ΕΜΣΤ, ενώ παράλληλα ετοιμάζει δέσμη δράσεων με αιχμή τους δημόσιους χώρους.

Στη Γεννάδειο

Ηδη πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκαν κάποιες εξ αυτών, όπως θα είναι το έργο του διάσημου εικαστικού Τίνο Σίγκαλ στη Ρωμαϊκή Αγορά, αλλά και η έκθεση στον Εθνικό μας Κήπο. Αύριο Κυριακή, εγκαινιάζεται η πολυαναμενόμενη έκθεση με τίτλο «Α Thousand Doors» στους χώρους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Ο «ΝΕΟΝ» σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery έχουν διοργανώσει ήδη σειρά εκθέσεων στο Λονδίνο. Τώρα όμως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και μία στην Αθήνα, την οποία επιμελείται η διευθύντρια του μουσείου, Iwona Blazwick, που υπογραμμίζει ότι η ομαδική θα λειτουργήσει σαν μια πύλη σε πραγματικές και φανταστικές ιστορίες.

Το αφιέρωμα θα συγκεντρώσει περισσότερα από 30 έργα σύγχρονης τέχνης σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε ένα δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους. Η έκθεση θα εκτείνεται σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη μέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά μέσα, όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται μια εγκατάσταση του Ισπανού Juan Munoz στη δενδροστοιχία του κήπου, ένα γλυπτό δέντρο του Ιταλού Giuseppe Penone, ανάθεση από τη Whitechapel Gallery το 2012, ένα γλυπτό ποίημα του Georg Herold, ενώ η Βαλεντίνα Κάργα θα αναβιώσει την Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη σε περιηγήσεις στους κήπους.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος βρίσκουμε τους Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Susan Hiller, Mark Manders, Elizabeth Price, Daniel Silver, αλλά και αρκετούς Ελληνες, όπως ο Γιάννης Κουνέλλης, η Πάκυ Βλασσοπούλου, ο Κώστας Ιωαννίδης και ο Νίκος Ναυρίδης. Τα έργα των συμπατριωτών μας είναι όλα νέες αναθέσεις.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το παράλληλο πρόγραμμα φέρει τη σφραγίδα Ελλήνων και ξένων επιμελητών οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012.

Πάντως, η διευθύντρια της Γενναδείου, δρ Μαρία Γεωργοπούλου, όχι μόνον δεν φοβήθηκε την πρόκληση, αλλά άρπαξε την ευκαιρία να παρουσιάσει η βιβλιοθήκη ένα πιο ανοιχτό πρόσωπο στην κοινωνία: «Η δημόσια τέχνη ενδυναμώνει και εμπλουτίζει τους χώρους όπου τοποθετείται και ανυπομονούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσουμε εκ νέου το "σπίτι μας" μέσα από τα φρέσκα μάτια τόσο πολλών καλλιτεχνών», δήλωσε για την έκθεση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos