×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Νίκη του πολιτισμού η επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων»

11 Ιουνίου 2014 10:30

«Νίκη της νομιμότητας και του πολιτισμού, η επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων», δήλωσε ο τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Πάνος Παναγιωτόπουλος, για την επιστροφή στην Ελλάδα ενός μαρμάρινου ειδωλίου και ενός τηγανόσχημου σκεύους, σε τελετή που έγινε την Παρασκευή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου τα δυο εξαιρετικά αρχαία αντικείμενα θα εκτίθενται πλέον.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, και πολλά άλλα στελέχη του υπουργείου καθώς και στελέχη του Κρατικού Μουσείου Μπάντεν της Καρλσρούης, το οποίο, έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να επιστρέψει τις δυο αρχαιότητες, όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

Παρών ήταν και ο κορυφαίος Βρετανός αρχαιολόγος σερ Κόλιν Ρένφριου, ανασκαφέας πολλών κυκλαδικών θέσεων, που ταύτισε τα αρχαία και παρακίνησε την Ελλάδα θα δράσει. Το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους σχεδόν 90 εκ., απεικονίζει γυναικεία μορφή με τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος. Χρονολογείται στο 2700 - 2400/2300 π.Χ. και ανήκει στη λεγόμενη «κατηγορία Σπέδου».

Το τηγανόσχημο σκεύος με την κοντή τριγωνική λαβή έχει διάμετρο 18 εκατοστά. Διακοσμείται με ανάγλυφη αλληλοσυνδεόμενη σπείρα, η οποία κατανέμεται με ακρίβεια στην επιφάνεια του αγγείου. Χρονολογείται και αυτό στο διάστημα από 2700 - 2400 έως 2300 π.Χ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos