Η ιστορία των Ρομά από το πρώτο μισό του 20ού αι. μέχρι σήμερα στο Μέγαρο

15 Οκτωβρίου 2019 18:34

«Τsigan / Το τσιγγάνικο ποίημα» είναι ο τίτλος μίας πολύγλωσσης παράστασης, διανθισμένης με ιστορικά στοιχεία που θα παρουσιαστεί 23 με 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.


Η μοίρα των τσιγγάνων, η περιπλάνηση, στο Μέγαρο

Μία παράσταση εμπνευσμένη από το έργο Τsigan, The Gypsy Poem της Σεσίλια Βολόκ, της διάσημης, ρόμικης καταγωγής, αμερικανίδας ποιήτριας. Μια σύγχρονη, πανανθρώπινη ελεγεία για τη μοίρα των Τσιγγάνων, ένας στοχασμός πάνω στον έρωτα, την περιπλάνηση, την αγάπη, την ελευθερία, την αιωνιότητα.

Πολύγλωσση παράσταση στο Μέγαρο
Η παράσταση, στην οποία ακούγονται ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρομανί, συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους και ανεβαίνει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Τετάρτη 23, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20:30, λίγο πριν τις παραστάσεις του Θοδωρή Κουρεντζη στον ίδιο χώρο.

Μία παράσταση εμπνευσμένη από το έργο Τsigan, The Gypsy Poem της Σεσίλια Βολόκ, της διάσημης, ρόμικης καταγωγής, αμερικανίδας ποιήτριας

Νότες, λέξεις και κίνηση παντρεύονται σε ένα μουσικοποιητικό δρώμενο, με βασική ερμηνεύτρια την Αναστασία Πολίτη που έχει τιμηθεί με το βραβείο πρωτοπορίας Σαράν Αλεξαντριάν της Εταιρείας Γάλλων Λογοτεχνών, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της στην Ελλάδα. Η ίδια υπογράφει επίσης τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία. Την πλαισιώνουν ο κιθαριστής Χρήστος Αδαμόπουλος, το Πολυφωνικό Συγκρότημα Ήπειρος του Βαγγέλη Κώτσου και ο χορογράφος – χορευτής Errik Noūr. Τα σκηνικά σχεδίασε η Αngela Biancofiore και τα κοστούμια η Olga Karpinsky. Η μουσική είναι του Philippe Blanchard.

Η ιστορία των Ρομά από το πρώτο μισό του 20ού αι. μέχρι σήμερα
Στο Τσιγγάνικο ποίημα, που κυκλοφόρησε το 2002 στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκδόθηκε το 2014 στη Γαλλία, η Βολόκ, σε έναν φανταστικό διάλογο με την τσιγγάνα γιαγιά της, αναφέρεται στην καταγωγή της και στην ιστορία των Ρομά από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Πάράσαση που βασίζεται σε ποίημα για την ιστορία των Ρομά από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας
Στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ακούγονται στίχοι της Βολόκ καθώς και ποιήματα του Ματία Εκάρ, ενώ από το ηχητικό σύμπαν του έργου ξεχωρίζει ένα πρελούδιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γκράχαμ, το γένος Πολίτη (1997 – 2017), πάνω στο τρίγλωσσο βραβευμένο ποίημά του Εvery now and then / De temps en temps / Πότε πότε.

...Παράλληλα
«Οι Έλληνες Ρομά σήμερα»: Εκδήλωση – συζήτηση με το κοινό στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος Παρασκευή 25 Οκτωβρίου (18:00 – 19:00) Είσοδος ελεύθερη.

 Την τελευταία ημέρα των παραστάσεων (Παρασκευή 25 Οκτωβρίου) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 6 το απόγευμα φιλοξενείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό η Εκδήλωση – Συζήτηση Οι Έλληνες Ρομά σήμερα, που διοργανώνεται από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα / Compagnie Erinna (Paris). Συμμετέχουν οι ομιλητές: Κατερίνα Γιάντσιου, τέως Ειδική Γραμματέας κοινωνικής ένταξης των Ρομά του YΠΕΚΑΑ, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Επιστημονική Συνεργάτιδα Συμβουλίου της Ευρώπης, Νομικός ρόμικης καταγωγής, Βασίλης Πάντζος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Μανώλης Ράντης από την Hellenic Roma Action – HEROMACT (MKO), Κώστας Παϊτέρης, Πρόεδρος Ένωσης Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά και συνεργατών τους και ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας του ΥΠΕΚΥ.
TSIGAN / TO TΣΙΓΓΑΝΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ

The Gypsy Poem της Cecilia Woloch στο Μέγαρο
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Σύλληψη, μετάφραση, σκηνοθεσία, ερμηνεία | Αναστασία Πολίτη
Κιθάρα | Xρήστος Αδαμόπουλος
Συμμετέχει το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου του Βαγγέλη Κώτσου
Χορογραφία – Χορός | Errik Noūr
Σκηνογραφία | Αngela Biancofiore
Κοστούμια | Olga Karpinsky
Ακουσματική μουσική | Philippe Blanchard, με τις ηχογραφημένες φωνές των: Serge Blanchard, Konstantinos Graham, Cecilia Woloch, Nautilus-Faverges
Καλλιτεχνική συνεργασία | Jennifer Bocquentin, Μαύρα Σαραντοπούλου, Julie Ward, Jack Ward – Burton
Συνεργασία στη σκηνοθεσία | Francesca Bartellini
Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) 10 και 15 ευρω

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos