Η ΚΟΑ και η Καμεράτα δεν θα συγχωνευθούν τελικά

15 Οκτωβρίου 2014 13:02

Θα διατηρηθεί η αυτοτέλεια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Καμεράτας-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής.

Η αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Ανέστη περί του ενδεχομένου συγχώνευσης των δύο ορχηστρών ήταν για καλό, αφού δόθηκε η αφορμή να έρθουν στο προσκήνιο, για μία ακόμη φορά, τα προβλήματα των ορχηστρών.

Η υφυπουργός Πολιτισμού, Αντζελα Γκερέκου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανο Τσιαλή, και εκπροσώπους των μουσικών, δήλωσε ότι το υπουργείο «ούτε επεξεργάζεται ούτε υιοθετεί κάποιο τέτοιο σχέδιο». Αλλωστε, όπως θυμίζει και ο Γιώργος Πέτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, αυτό που είπε ο υπουργός στη συνέντευξη δεν είναι «τίποτε περισσότερο από όσα γνωρίζαμε ήδη». Ηταν γνωστό από παλιά το σενάριο περί συγχώνευσης των δύο ορχηστρών, οπότε το «κεραυνός εν αιθρία» δεν ισχύει.

Το θέμα είναι ότι οι δύο ορχήστρες, εντελώς διαφορετικές ως προς τη σύνθεση, την αντίληψη και τον στόχο, χρειάζονται υποστήριξη. Ο Στέφανος Τσιαλής, ο οποίος με το ντεμπούτο του ως διευθυντής της ΚΟΑ αποσπά θετικά σχόλια, θέλει να αντισταθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου της ορχήστρας. «Είμαστε σε εγρήγορση, αλλά όχι σε πανικό», λέει. «Το Μέγαρο το θεωρούμε σπίτι μας, θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε εκεί, να κάνουμε συμπαραγωγές, αλλά να είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας». Η ανακοίνωση της κ. Αντζελας Γκερέκου διευκρινίζει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεση «μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης από τους δύο οργανισμούς» καθώς υπάρχει ζήτημα με τις εισπράξεις από τις συναυλίες της ΚΟΑ στο Μέγαρο.

Η Καμεράτα από την άλλη, με την επιχορήγηση των 130.000 ευρώ (η ΚΟΑ έχει 500.000), συνεχίζει τη διεθνή πορεία της δρέποντας δάφνες. Εχει κανείς την εντύπωση πως το ελληνικό ΥΠΠΟ δεν έχει αντιληφθεί τον άθλο της Armonia Atenea (το διεθνές όνομα της Καμεράτα) που έχει κάνει τον διεθνή περίγυρο να μιλάει για ένα ελληνικό θαύμα. Αν είχε αντιληφθεί τη διάσταση του φαινομένου, αν είχε κατανοήσει την ευκαιρία «εξαργύρωσης» και αν είχε εκτιμήσει το όφελος που αντανακλάται πίσω στο κύρος της χώρας, θα είχε αν μη τι άλλο προβεί σε μία κίνηση.

Ωστόσο, ο Γιώργος Πέτρου συνεχίζει την πορεία του έχοντας περάσει μέσα από πολύ δύσκολες ατραπούς. Σαφώς, η ορχήστρα αναζητεί λύση επιβίωσης. Ακούγεται τραγελαφικό, ένα σχήμα που μόνο επιτυχίες έχει, να μην έχει το πλαίσιο ασφαλείας που χρειάζεται. Παρ' όλα αυτά, «η Καμεράτα είναι πλέον ένας φορέας υγιής και βιώσιμος διοικητικά», λέει ο Γιώργος Πέτρου. «Είναι το ιδανικό μοντέλο παραγωγής πολιτισμού για την εποχή μας, καθώς έχει μειώσει το ετήσιο κόστος κατά 50%. Είναι ένας άθλος».

​​ Προσεχείς συναυλίες. ΚΟΑ: «Από την Πράγα στο Λένινγκραντ» (Μέγαρο, 17/10). Καμεράτα: Τέσσερις ορχηστρικές σουίτες του Μπαχ, Στέγη, 17/10) και Κόντρα-τενόροι (Μέγαρο, 23/10).

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos