Υποδειγματικός Πέτρου και έξοχοι σολίστες

30 Νοεμβρίου 2014 14:25

Ποιος μπορούσε πριν από λίγα χρόνια να φανταστεί ότι μία βραδιά με τέσσερις κόντρα-τενόρους, έστω και ως εξτραβαγκάντσα, θα γέμιζε τη μεγάλη αίθουσα του

Μεγάρου Μουσικής; Οτι οι φωνές αυτές, που μέχρι πρόσφατα μόνο κατ' εξαίρεση διέθεταν ισχύ, όγκο, δεξιοτεχνική επάρκεια και έκφραση, σήμερα αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του μπαρόκ (και όχι μόνο), ενώ διεκδικούν με αξιώσεις τα φώτα των προβολέων από τις γυναίκες συναδέλφους τους; Και ότι το σύνολο με όργανα εποχής που τους συνόδευε, θα ήταν ελληνικό και θα συγκαταλεγόταν διεθνώς στα πλέον διάσημα;

Στις 23 Οκτωβρίου, τέσσερις κόντρα-τενόροι, ο Κροάτης Μαξ-Εμάνουελ Τσέντσιτς, ο Καταλανός Σαβιέ Σαμπάτα, ο κορεατικής καταγωγής Αμερικανός Βινς Γι και ο Ουκρανός Γιούρι Μινιένκο, ερμήνευσαν αποσπάσματα από όπερες του 18ου αιώνα. Ενδιάμεσα, η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου απέδωσε τέσσερα κοντσέρτα της ίδιας εποχής, κλέβοντας τις εντυπώσεις από τους αστέρες της βραδιάς, καθώς σολίστ και ορχήστρα έπαιξαν υποδειγματικά. Ο Πέτρου μοιάζει πλέον να αναπνέει με τον παλμό αυτής της μουσικής, στην οποία χαρίζει ζωή και χρώματα χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες και μανιερισμούς.

Από τους σολίστες στέκεται κανείς ιδιαίτερα στον Θεόδωρο Κίτσιο, ο οποίος απέδωσε χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση, με χαρακτηριστική γλυκύτητα και απόλυτη ευκρίνεια, το Κοντσέρτο για μαντολίνο σε σολ μείζονα του Χάσε, όπως επίσης στον Αλέξανδρο Οικονόμου, ο οποίος έλαμψε στο Κοντσέρτο για φαγκότο RV 484 του Βιβάλντι, λόγω της δεξιοτεχνικής άνεσης αλλά της μουσικότητάς του στο αργό μέρος. Εξίσου καλοί ήταν ο ομποΐστας Δημήτρης Βάμβας, σολίστ στο Κοντσέρτο γκρόσο HWV 315 του Χέντελ, και οι βιολονίστες Σέρτζιου Ναστάζα και Οτίλια Αλιτέι στο Κοντσέρτο για δύο βιολιά RV 522 του Βιβάλντι.

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις τραγουδιστές ήταν καλά προετοιμασμένοι. Μινιένκο και Γι διέθεταν φωτεινές φωνές, αλλά έμοιαζε κυρίως να απολαμβάνουν με φανερή αυταρέσκεια την άνεση με την οποία ανταποκρίνονταν στις δεξιοτεχνικές απαιτήσεις της μουσικής.

Με φωνές πιο σκούρες και αισθησιακές οι Σαμπάτα και Τσέντσιτς αξιοποιούσαν τη διανθισμένη γραφή ως στοιχείο έκφρασης. Κορυφαίος παραμένει ο Τσέντσιτς, καθώς η φωνή του περνάει από μύριες αποχρώσεις προκειμένου να αναδείξει τις μεταπτώσεις κάθε χαρακτήρα που ερμηνεύει, όπως περιγράφονται από κείμενο και μουσική.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos