Πόλεμος για την «αποζημίωση» του Σταμάτη Κραουνάκη - Ο δήμος Αθηναίων έχει καταβάλει εδώ και οκτώ ημέρες τα €800

19 Μαϊος 2020 22:54

Έγγραφα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι ο δήμος Αθηναίων έχει καταβάλει εδώ και οκτώ ημέρες τα €800 στον


Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας με την έγκριση της δαπάνης να λαμβάνεται 21 μέρες πριν και μάλιστα, μια μόλις μέρα μετά την αποστολή της εξώδικης διαμαρτυρίας του Σταμάτη Κραουνάκη - “Ούτε πήρα στα χέρια μου ένταλμα πληρωμής ούτε αποδέχτηκα ένταλμα πληρωμής» δηλώνει ο ίδιος
Μια μέρα μετά το εξώδικο που έστειλε ο μουσικοσυνθέτης στο Δήμο Αθηναίων ζητώντας αποζημίωση για τα τραγούδια του που ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο δήμος Αθηναίων με απόφαση Κώστα Μπακογιάννη ενέκρινε δαπάνη ύψους 800 ευρώ για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΥΕΔ).

Συγκεκριμένα, ο μουσικοσυνθέτης αποστέλλει στο δήμο Αθηναίων εξώδικη διαμαρτυρία στις 28.04.2020, ζητώντας να αποζημιωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, “επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος” και την αμέσως επόμενη, δηλαδή, στις 29.04.2020 εκδίδεται απόφαση ανάληψης υποχρέωσης που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, βάσει της οποίας εγκρίνεται η δαπάνη και η διάθεση ποσού 800,00 ευρώ, για την αντιμετώπιση της δαπάνης καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων του εκπροσωπούμενου από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων μουσικού ρεπερτορίου, που απορρέουν από δράση του Δήμου στους δρόμους της Αθήνας λόγω της πανδημίας Covid-19, με ζωντανή μουσική και ερμηνεύτρια την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.


Σημειώνεται ότι την ίδια ημερομηνία που απεστάλη στον Δήμο Αθηναίων το εξώδικο του Σταμάτη Κραουνάκη, η ΕΥΕΔ με επιστολή της προς τον Δήμο Αθηναίων και αφού είχε προηγηθεί αίτημα από την αρμόδια υπηρεσία της δημοτικής Αρχής, απαντά ότι για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 25.04.2020 στους δρόμους της Αθήνας με ζωντανή μουσική και ερμηνεύτρια την Άλκηστης Πρωτοψάλτη, η οποία μεταξύ άλλων ερμήνευσε και τραγούδια τουΣταμάτη Κραουνάκη, τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση και εκμετάλλευση του εκπροσωπούμενου από την ΕΥΕΔ μουσικού ρεπερτορίου, ανέρχονται στο ποσό των 643,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή στο συνολικό ποσό των 797, 32 ευρώ. Μάλιστα αποστέλλει δυο μέρες μετά στο Δήμο Αθηναίων και το σχετικό τιμολόγιο.


Στις 11.05.2020 η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί την κατάθεση του οφειλόμενου ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών που ακούστηκαν στην “κινητή συναυλία” στον τραπεζικό λογαριασμό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.


Η απάντηση του Σταμάτη Κραουνάκη

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, πάντως, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση σχετικά με την εν λόγω χρηματική αποζημίωση από τον Δήμο Αθηναίων. Γνώριζε ωστόσο ότι η χρηματική αποζημίωση για τα πνευματικά δικαιώματα είχε ήδη καταβληθεί εδώ και 8 ημέρες στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας;

«Ούτε πήρα στα χέρια μου ένταλμα πληρωμής ούτε αποδέχτηκα ένταλμα πληρωμής» δήλωσε ο ίδιος στο protothema.gr και πρόσθεσε: «Με ενδιαφέρει μόνο η συνολική αποζημίωση των Ελλήνων δημιουργών, μέσω επιδομάτων και όχι η προσωπική αποζημίωση για τη χρήση του τραγουδιού, όπως είχε επισημανθεί και στο εξώδικο».

Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που αποφάσισε να στείλει την εξώδικη διαμαρτυρία στον Δήμο Αθηναίων την οποία μάλιστα, όπως λέει, ο ίδιος δεν είχε σκοπό να δημοσιοποιήσει.
 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos