Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ

06 Νοεμβρίου 2020 14:57

Κατατέθηκε τροπολογία με “μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού, των επιχειρήσεων του πολιτισμού” στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Νέα μέτρα στήριξης που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη Βουλή. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων. Σταθερό ποσό 10 ευρώ στα θέατρα και 4 ευρώ στα σινεμά ανά θέση/ εισιτήριο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας με τις προωθούμενες διατάξεις :

Ι.α. Δύναται να παραταθεί, έως και την 31η. 10.2020 (έληξε 30.9.2020), η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, στους εργαζόμενους και εργαζόμενους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν μετά την επαναπρόσληψή τους, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020 λόγω απασχόλησής τους το 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, αντίστοιχα.

β. Παρέχεται εξουσιοδότηση για την καθορισμό με κ.υ.α. κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της υπό ψήφιση διάταξης.

2.α.Καταβάλλονται για το έτος 2020 στους εργαζόμενους ξενοδοχειακού κλάδου δωδεκάμηνης λειτουργίας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί εντός του έτους 2020, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

β. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, προσδιορίζεται η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργοδότες, του ποσού που χορηγείται ως αποζημίωση αποδοχών αδείας, για κάθε εργαζόμενο, κατά περίπτωση, του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει, ως άνω, ανασταλεί. Το ποσό της αποζημίωσης αποδοχών αδείας διέπεται από ειδικό καθεστώς κατά τα ειδικώς οριζόμενα (ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου, μη συμψηφιζόμενο με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση κ.λπ.).

γ. Παρέχονται εξουσιοδοτήσεις για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των ανωτέρω, μέσω και του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

3.α.Θεσπίζεται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις - εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από πενήντα (50) εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

β. Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, με την κάλυψη ποσοστού 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.

γ. Το ποσό της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της εγκεκριμένης επενδυτικής δαπάνης του έργου.

δ. Δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της οικονομικής ενίσχυσης:

-η καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί είναι άκυρη,

-η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων των ανωτέρω επιχειρήσεων,

-η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και η υπαγωγή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

ε. Ορίζεται η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και προβλέπεται η συγκρότηση, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιτροπής για την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων.

ζ. Καθορίζονται με κ.υ.α., η διαδικασία, ο τρόπος οι όροι και οι προϋποθέσεις έγκρισης επιχειρήσεων - εργοδοτών κ.λπ.

4.Τίθενται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας. Συγκεκριμένα:

α. Καταβάλλονται, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 01.09.2020 έως 31.12.2020, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν καθ’ όλο το έτος και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

β. Καθορίζονται με κ.υ.α., ο τρόπος, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και λοιπά θέματα, για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης.

5.Καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπό τον όρο διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, στις επιχειρήσεις:

-θεάτρου, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και παραστάσεων σταθερό ποσό δέκα (10) ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και για συνολικό μέγιστο αριθμό είκοσι τεσσάρων (24) παραστάσεων ανά μήνα κατά ποσοστό είτε 40% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων της εκάστοτε παράστασης, εφόσον τελούν εν λειτουργία, είτε 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον παραμένουν κλειστές.

-κινηματογράφου σταθερό ποσό τεσσάρων (4) ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση, ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά προβολή για τρεις μήνες και για σαράντα (40) παραστάσεις ανά μήνα κατά ποσοστό είτε 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον τελούν εν λειτουργία, είτε 10% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον παραμένουν κλειστές.

6.α. Καταβάλλεται, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία, κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως και 29.9.2020, από επιχείρηση - εργοδότη, που δραστηριοποιείται σε περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ns Σεπτεμβρίου 2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00 €) ανά μήνα και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επ’ αυτού του ποσού, από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης τους και για χρονικό διάστημα όχι πέραν των τριών (3) μηνών, β. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των δικαιούχων καλύπτεται από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

γ. Η ως άνω αποζημίωση ειδικού σκοπού διέπεται από ειδικό καθεστώς κατά τα ειδικώς οριζόμενα (ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου, μη συμψηφιζόμενη με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση κ.λπ.).

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos