Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανανεωμένο, με νέα σκηνή, επετειακή έκθεση και δύο σημαντικές πρεμιέρες

16 Οκτωβρίου 2021 13:07

Ενας αντιήρωας εγκαινιάζει μία νέα θεατρική σκηνή μέσα στο επιβλητικό κτιριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Με το έργο του Δημητρίου Βικέλα «Λουκής Λάρας» με τον Μανώλη Μαυροματάκη και σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη εγκαινιάζεται την Παρασκευή η νέα σκηνή, Σκηνή Ωμέγα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Παράλληλα με την παράσταση θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)» η οποία φιλοξενείται στον ίδιο χώρο και διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, ενώ στην κεντρική σκηνή θα ανέβει το πολυαναμενόμενο «Μινόρε»

Η νέα σκηνή, Σκηνή Ωμέγα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η έκθεση του ΔΘΠ για τον Βικέλα
Η έκθεση αποτελεί τη νοητή συνέχεια της του έργου του Δημητρίου Βικέλα Λουκής Λάρας, Αυτοβιογραφία γέροντος Χίου.

Διακόσια και πλέον ψηφιακά αντίγραφα υψηλής ποιότητας από βιβλία, χάρτες και εικαστικές αποτυπώσεις, ξεναγούν τους επισκέπτες στην εβδομηντάχρονη ζωή του Δημήτριου Βικέλα από τα παιδικά του χρόνια, λίγο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έως τον θάνατό του, στο πέρασμα του 20ού αι.Φωτίζοντας σταθμούς της δράσης και του έργου του, η έκθεση στήνει το σκηνικό των πραγματικών και νοητών ταξιδιών του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κυρίως, όμως, των αναγνωστικών σταθμών και των συγγραφικών τόπων του.

Με έμφαση στις εκδόσεις του Λουκή Λάρα, που αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα αγαπητό ανάγνωσμα και έλαβε ξεχωριστή εικαστική αξία μέσα από την εικονογράφηση του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909), τα εκθέματα παρουσιάζουν την ποικιλία των ενδιαφερόντων του συγγραφέα, όπως αποτυπώθηκαν στα λογοτεχνικά κείμενα, τις διαλέξεις, την αρθρογραφία στον Τύπο και τις οδοιπορικές αναμνήσεις του. Ο χρονολογικός πίνακας ο οποίος συνοδεύει την περιήγηση στα εκθέματα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κινηθεί παράλληλα στην εργοβιογραφία του Δ.Βικέλα και τα ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν στην εποχή του. Τα τεκμήρια προέρχονται κυρίως από τις Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και ιδιαίτερα από τη Βιβλιοθήκη του πρωτοπόρου δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη (1854-1929), που συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με τον συγγραφέα του Λουκή Λάρα. Στην έκθεση φιλοξενούνται και βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.

 Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό υπογράφει ο εικαστικός-σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ και την επιστημονική επιμέλεια η Έλλη Δρούλια και η Μαρία Βλασσοπούλου.

 «Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)»
Επι σκηνής ο Λουκής Λάρας
Ο Λουκής Λάρας του Δημητρίου Βικέλα είναι μια εναλλακτική πρόταση για  τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μια προσωπική εξομολόγηση, που μας αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και  λαμπερές πτυχές  της περιόδου του 1821, συστήνοντας μας  τα πρόσωπα τα οποία η Ιστορία παραμερίζει: τους αντι-ήρωες. Αυτούς που, μετά τον αγώνα, ηρωικά αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή».

 Ο Λουκής Λάρας του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα με τον Μανώλη Μαυροματάκη για πρώτη φορά στη σκηνή, φωτογραφία patroklos skafidas

Η  διαχρονικότητα του αντι-ήρωα είναι αυτή που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ.Τι έχει να μοιραστεί μαζί μας ο μέσος άνθρωπος της Επανάστασης; Είναι ένας άνδρας καθημερινός, απλός, όπως οι περισσότεροι από εμάς: ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και δυναμικός–ένα κράμα γόνιμων αντιθέσεων που εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την εξέλιξη.

Μετατρέποντας σε πρωταγωνιστή έναν άλλοτε «κομπάρσο της ζωής», η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινότητας. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας: αυτός είναι ο Λουκής Λάρας.

 Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης / Θεατρική προσαρμογή: Λευτέρης Γιοβανίδης – Μανώλης Μαυροματάκης / Σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου / Μουσική: Νικος Βελιώτης
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος / Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα.
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρή / Το έργο της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ολοκλήρωσε η Όλγα Μπρούμα.

 Διάρκεια παράστασης 1.10 / Σκηνή Ωμέγα: Τιμές εισιτηρίων 14 ευρώ (γενική είσοδος) 8 ευρώ ( Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65) Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο 21.30 / Κυριακή 19.30

Εγκαίνια της έκθεσης «Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)» Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 19.00

 Ο Ιεροκλης Μιχαηλίδης στο Μινόρε
Το «Μινόρε» στην Κεντρική σκηνή του ΔΘΠ
«Το Μινόρε», μια μεγάλη θεατρική παράσταση βασισμένη στη θρυλική τηλεοπτική σειρά. «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

 Μέσα από τη θεατρική μεταφορά του Δημήτρη Χαλιώτη, τη μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, σκηνικά και κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, «Το Μινόρε» μάς ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου.

Ένας νεαρός με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρώθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές μας, στα χείλια μας.

 Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ιεροκλης Μιχαηλίδης
Φιλίες, έρωτες, μάχη για την επιβίωση, λογοκρισία, διώξεις, αδιέξοδα, επιτυχία. Ό,τι και να πει κανείς για τους ρεμπέτες είναι λίγο. Μιλάει το έργο τους. Μιλούν τα τραγούδια που μας παρηγόρησαν όταν έπρεπε, που μας συνεπήραν κάποια θλιβερά δειλινά, που τα αγαπήσαμε γιατί μας συγκίνησαν. Ακριβώς γι’ αυτό ανεβαίνει το «Μινόρε». Για να μας μιλήσει με τον τρόπο που μόνο το θέατρο μπορεί.

 Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς / Θεατρική Μεταφορά Κειμένου: Δημήτρης Χαλιώτης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά

Από 22 Οκτωβρίου

Πώς μπαίνουμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο χώρος λειτουργεί ως «αμιγής». Για την είσοδο του κοινού στην εκδήλωση, για θεατές άνω των 12 ετών απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για ανηλικους θεατές από 4 έως 11 ετών, απαιτειται η δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικες διατάξεις. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos