Κάτια Δανδουλάκη: Το θέατρο, τα νέα τηλεοπτικά σχέδια κι οι Άγριες Μέλισσες

18 Οκτωβρίου 2021 20:59

Η σπουδαία ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένη στο Youfly Radio και το DeliClassic, όπου μίλησε με τον Παύλο Αγιαννίδη σε μία εφ’όλης της ύλης συζήτηση.

Η Κάτια Δανδουλάκη άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για όλα: το θέατρο, την τηλεόραση, την τέχνη, τον κορονοϊό, το #MeToo, τις Άγριες Μέλισσες και πολλά ακόμη. Φυσικά, μίλησε για τον μονόλογό της στο θέατρο, Το Καινούργιο Παιδί σε σενάριο και σκηνοθεσία των Ρέππα – Παπαθανασίου, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει το δικό της μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η αγάπη και η αγκαλιά που χρειάζεται ο κόσμος.

Πρώτα απ’ όλα, η ηθοποιός μίλησε για το τι είναι πραγματικά τέχνη, αλλά και την επίδραση που έχει το θέατρο στο κοινό. «Νομίζω ότι η ανάγκη του κόσμου και του ανθρώπου για το θέατρο είναι αναλλοίωτη. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα. Απλώς ζούμε μια εποχή που είναι πάρα πολή σημαντική γιατί είναι κομβική. Είναι η αλλαγή του πλανήτη, για μία άλλη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ εξηγεί πως η τέχνη μένει αναλλοίωτη στους αιώνες. Κι αυτό γιατί είναι η ανάγκη του κόσμου να επικοινωνήσει με την ψυχή του.

«Η διαχείριση του τρόπου επικοινωνίας αλλάζει, μέσα από το είδος της τραγωδίας, του σύγχρονου θέατρου, του παραδοσιακού θεάτρου», συμπληρώνει, ενώ τονίζει ότι στη ζωή έχουμε πέντε θέματα: έρωτας, ειρήνη, πόλεμος, ζωή, θάνατος. «Από κει και πέρα η διαχείριση των θεμάτων διαφοροποιεί την πρόοδο, την εξέλιξη. Αυτό που μου αγγίζει την ψυχή και με ξαλαφρώνει είναι ότι όλοι μας έχουμε ένα παιδί μέσα μας, μία παιδικότητα, η οποία έχει ανάγκη από αγκαλιά και αγάπη. Ό,τι έχει σχέση με αρνητισμό του προκαλεί κλάμα, απόγνωση και αρρώστια».

Το Καινούργιο Παιδί, μία κατάθεση ψυχής

Αυτή την περίοδο, η Κάτια Δανδουλάκη παίζει στο θέατρο τον μονόλο, «Το Καινούργιο Παιδί» κι όπως αναφέρει η ίδια είναι μία εξομολόγηση πέντε δεκαετιών της ζωής μιας γυναίκας αστής.

«Ήταν μία παραγγελία δική μου στους Ρέππα – Παπαθανασίου. Ήθελα να μιλήσω για τη γενιά μου, μία γενιά που έζησε μυθιστορηματική ζωή πέντε δεκαετιών: από τη χούντα μέχρι τον κορονοϊό, με όλες τις διακυμάνσεις τις πολιτικές, κοινωνικές».

«Αυτή η αφήγηση που είναι επιφανειακά απλοϊκή, είναι πάρα πολύ διεισδυτική μέσα στη ψυχή».

Η σύνθεση και η αποσύνθεση

Την ίδια στιγμή, η αγαπημένη ηθοποιός είπε στον Παύλο Αγιαννίδη και το Youfly Radio ότι ο κορονοϊός «βοήθησε» άλλους να συγκεντρωθούν στον εαυτό τους και να καταλάβουν τι τους λείπει, να κάνουν μία ενδοσκόπηση και άλλους τους «βοήθησε» αντίστροφα, αφού βγήκαν όλα τα μη επεξεργασμένα ένστικτα προς τα έξω: ο θυμός, η οργή, η επιθετικότητα, η απόγνωση. Εξήγησε ότι «δημιουργήθηκε μία αλλοπρόσαλλη κατάσταση από ανάμεικτα αντιφατικά συναισθήματα, που μέσα σ’ αυτή, εάν δεν καταφέρει κανείς να συγκεντρωθεί στον εαυτό του και την ψυχή του, χάνεται».

«Είμαστε σκόρπιοι σε πάρα πολλά πράγματα. Θα καταλήξει, όμως, σε μία σύνθεση, τώρα είμαστε στην αποσύνθεση»

Η Κάτια Δανδουλάκη στο Καινούργιο Παιδί

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες, πολλές υποχρεώσεις, πολλά πρέπει, ενώ ο καθένας κάνει πέντε για να τα βγάλει πέρα. «Τρέχουμε όλοι και τι γίνεται; Δεν προλαβαίνουμε να μιλήσουμε». Σε αυτό έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι γυρνάμε στα μηνύματα, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύ χρόνο. Παρόλα αυτά, αυτή είναι η περίοδος που ξανατοποθετούμαστε στη ζωή. «Λειτουργεί όπως πάντα λειτουργούσε».

«Aν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, πώς θα αγαπήσουμε τον πλαϊνό μας»

Η αγάπη της Κάτιας Δανδουλάκη για την τηλεόραση

Εννοείται πως η μοναδική ηθοποιός μίλησε και για την πορεία της στον χώρο της τηλέοραση.  Εξήγησε ότι από τότε που πρωτοβγήκε έκανε συγχρόνως θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. «Το θεωρώ το φυσικό τρόπο ζωής. Όταν συνυπάρχω με την τηλεόραση είμαι στο σωστό μου δρόμο». Βέβαια, δεν έκρυψε ότι αυτό την έχει κουράσει, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν την αγαπάει.

«Την αγάπησα την τηλεόραση. Δεν την άφησα και δε με άφησε ποτέ. Ποτέ δεν τη σνομπάρισα, γιατί μου έδωσε πάρα πολλά καλά», υπογραμμίζει. «Το ένα συμπληρώνει το άλλο».

Οι Άγριες μέλισσες κι η Ανέτ Ρουσώ

Όσον αφορά την Ανέτ Ρουσώ και τις Άγριες Μέλισσες, η ηθοποιός σχολίασε ότι η χαρακτήρας που υποδύθηκε ήταν μία γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της. «Όπως τότε η Σανέλ, όταν έβαζε παντελόνια, την κοιτούσαν όλοι με ανοιχτό το στόμα», εξηγεί.

Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι η κουλτούρα δεν σχετίζεται με τον κουλτουριάρη, αφού «ο κουλτουριάρης είναι αυτός που νομίζει ότι έχει κουλτούρα. Κανένας βαθύς άνθρωπος που γνώρισα δεν περηφανευόταν για την κουλτούρα του».

Η Κάτια Δανδουλάκη στις Άγριες Μέλισσες ως Ανέτ

Με αφορμή την κουλτούρα και την Ανέτ που είχε μία μόρφωση αναφέρθηκε στον διαχωρισμό που γίνεται ανάμεσα στο εμπορικό και το ποιοτικό θέαμα. «Δε θα έκανα ποτέ αυτόν τον διαχωρισμό. Θεωρώ ότι είναι ακραία ερετικό, για μένα το ποιοτικό οφείλει να είναι εμπορικό, […] αν δεν είναι εμπορικό κάτι δεν πάει καλά».

Το #MeToo και οι πράξεις

Τέλος, η Κάτια Δανδουλάκη τόνισε ότι ετοιμάζει πολλά σχέδια για το θέατρο και την τηλεόραση, τα οποία δεν μπορεί να ανακοινώσει ακόμη. Πέρα, όμως, από αυτό το πλαίσιο μίλησε και για το #MeToo με λόγια μετρημένα και μεστά.

«Σιχαίνομαι να λέμε πολλά και να μην κάνουμε τίποτα. […] Κάντο με την πράξη σου, γιατί η πράξη σου μιλάει», τονίζει η ηθοποιός. «Έγινε ένα πολύ καλό πράγμα: τοποθετήθηκαν στο φως κάποια πράγματα που ήταν στο σκοτάδι για λόγους φόβου, το καταλαβαίνω. Είναι η στιγμή να δούμε τον άγριο εαυτό. Να μπουν τα πράγματα τουλάχιστον – για τα επόμενα χρόνια – στη θέση τους», προσθέτει, ενώ τονίζει ότι τα πολύ μεγάλα θέματα θέλουν πολύ γενναίες πράξεις για να πάνε μπροστά.

«Δε θέλουμε κουτσομπολιά και συζητήσεις σε εκπομπές, θέλουμε πράξη και ουσία»

«Δεν επιτρέπεται ένα ον να καταπιέζει ένα άλλο ον. Είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται. Πρέπει να μπουν κάτι κανόνες, δεν είναι ζούγκλα εδώ», υπογραμμίζει με μία κάποια αγανάκτηση. «Η ψυχή μας πρέπει να είναι σε μία αγκαλιά, δεν επιτρέπεται να μας την βρωμίζει ο ένας και ο άλλος, δεν έχει κανείς το δικαίωμα. Πρέπει όλοι να βρουν τη φωνή».

Η συζητήση με τον Παύλο Αγιαννίδη στο DeliClassic και το Youfly Radio κλείνει με την σπουδαία ηθοποιό να “φωνάζει” ότι «δεν είναι να πούμε θέλουμε αγκαλιά κι αγάπη. Ό,τι δεν έχει αγάπη και φως, δεν προχωράει τον κόσμο. Η ζωή πρέπει να τελειώνει ωραία…»

Η Κάτια Δανδουλάκη με έναν παπαγάλο

youfly.com

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos