Η ψυχική νόσος μέσα από τα ζωγραφικά έργα του Μιχάλη Μαδένη

01 Φεβρουαρίου 2022 14:12

Η έκθεση φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και εξόχως σημαντικό θέμα, αυτό της ψυχικής νόσου, θίγει Μιχάλης Μαδένης μέσα από την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Οι εξόριστοι» που θα φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαρτίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο Μιχάλης Μαδένης, με τόλμη και ευαισθησία, ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές, το δράμα που βιώνουν.

Αυτοί είναι οι αληθινοί εξόριστοι της ζωής και της κοινωνίας, εξόριστοι και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Πρόκειται για αυστηρά μνημειακές μορφές, πρόσωπα που σε καθηλώνουν με τα τραχιά ή θλιμμένα μάτια τους και τα βασανισμένα σώματά τους, σε αμήχανες στάσεις.
Στη σειρά αυτή των πορτρέτων, ο Μαδένης αναδεικνύει ως κυρίαρχη φόρμα τη ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου.
Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα.
Η έκθεση, η οποία έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο τον οποίο έχει επιμεληθεί ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 09:30-20:00

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos