Έρχεται το 14o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo στην ταράτσα του Bios

25 Μαϊος 2022 20:30

To 14o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει με ανατρεπτικές ταινίες που θα μας ταξιδέψουν από τις 3 έως τις 8 Ιουνίου στην ταράτσα του Bios.

Με 8 ενότητες, 6 διαγωνιστικές κατηγορίες και 8 βραβεία είναι το κλειδί για την ποιότητα και την ποικιλία. Αυτό είναι το πλαίσιο του Φεστιβάλ που εξερευνά τον κινηματογράφο από κάθε οπτική γωνία για να ανακαλύψει στο παρόν τους κινηματογραφιστές και τις ταινίες που προορίζονται να έχουν μέλλον.

Με 107 επιλεγμένες ταινίες, έργα σκηνοθετημένα από αναδυόμενα παγκόσμια ταλέντα παράλληλα με την ευχαρίστηση της ανακάλυψης, της αφήγησης και της καινοτομίας, το φεστιβάλ είναι ένας ανοιχτός χωρίς αποκλεισμούς, χώρος που στοχεύει να σηματοδοτήσει τις νέες περιοχές της κινηματογραφικής τέχνης.

Εδώ συγκλίνουν οι καλύτερες μορφές του σύγχρονου κινηματογράφου σύμφωνα με την ιστορία και την παράδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo.

Είναι το μέρος που είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη του αυριανού κινηματογράφου, που αξίζει να υποστηριχθεί πέρα από κάθε είδους διακρίσεις.

{https://www.youtube.com/watch?v=-S-iyJPW8C0}

Συζητήσεις στην ταράτσα του Bios

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, εκτός από τις προβολές ταινιών θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα πάνελ για τους κινηματογραφιστές:

Humanitarian: Film4Climate
Κυριακή 5 Ιουνίου 19:00
Είσοδος Ελεύθερη

Διερευνώντας το σενάριο με κεντρική θεματική την κλιματική αλλαγή μια ειλικρινής συζήτηση για το πώς να συνεργαστείτε και να καινοτομήσετε στον κλάδο που προχωρά. Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο επείγουσα και καθοριστική κρίση της εποχής μας.

​Ποιος είναι όμως ο άμεσος αντίκτυπός της στις ανθρώπινες ζωές;

Την τελευταία δεκαετία, περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή έχουν καταλάβει σημαντικό χώρο στις αφηγήσεις των νέων κινηματογραφιστών δημιουργώντας ταινίες όλων των ειδών (animation, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία) δείχνοντας ότι είναι δυνατό ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα εμπλέκονται de facto με την πολιτική και τους λόγους της παγκοσμιοποίησης και τέτοιες αφηγήσεις δικτυώνονται, συνδέονται και ομογενοποιούνται ολοένα και περισσότερο, πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται.

Οι αφηγήσεις αποτελούν ισχυρά εργαλεία που διαμορφώνουν το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής αλλαγής, επηρεάζουν τη χάραξη πολιτικής , ενημερώνουν και κινητοποιούν το κοινό σε σημαντικό βαθμό.

Ειδικότερα οι ταινίες μικρού μήκους και οι ανερχόμενοι νέοι κινηματογραφιστές μπορούν να εμπλέξουν άμεσα τον ακτιβισμό για το κλίμα με τη δύναμη της νεολαίας.

Να προσεγγίσουν την «κλιματική αλλαγή» που αρχικά φαίνεται ως θέμα τρομακτικό, αβέβαιο, δυσοίωνο, άυλο, γιγάντιο, με διαφορετικές προσεγγίσεις και σε διαφορετικά είδη και το τελικό αποτέλεσμα να θέσει ερωτήματα και να αποτελέσει μια εξαιρετική αφετηρία αλλαγής.

Η κλιματική κρίση είναι επίσης μια ανθρωπιστική κρίση.

Ομιλητές

Νίκος Βερβερίδης, Ιδρυτής της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture και συνιδρυτής του Aephoria.net

Κάρολος Γαλανός, Δρ. Αρχιτέκτων DPLG, Mέλος Κριτικής Επιτροπής Psarokokalo ενότητα
“Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον”

Νέλλη (Ελένη) Ψαρρού, Ερευνήτρια – Σκηνοθέτης

Συντονιστής: Ματθαίος Τσιμιτάκης, Δημοσιογράφος

Working with the Right Agent
Δευτέρα 6 Ιουνίου 19:00
Είσοδος ελεύθερη – Διεξάγεται στα Αγγλικά

Στο πάνελ «Working with the Right Agent» το Psarokokalo ISFF σε συνεργασία το Creative Europe Media Desk Greece φιλοξενεί διανομείς ταινιών μικρού μήκους και εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών που ειδικεύονται στην ανάπτυξη φεστιβαλικής στρατηγικής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους σε Έλληνες σκηνοθέτες.

Σκοπός της παρουσίασης και της συζήτησης που θα ακολουθήσει είναι να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μία ταινία μικρού μήκους μπορεί να πετύχει διεθνή διανομή, για τη σημασία μιας επιτυχημένης στρατηγικής προώθησης μιας ταινίας σε φεστιβάλ και για το πώς η διανομή επηρεάζει το μέλλον ενός σκηνοθέτη.

Είναι η πρώτη φορά που καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι σκηνοθέτες της Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν «εκ των έσω» τα πάντα για τη διανομή ταινιών μικρού μήκους.

Πληροφορίες Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Πότε: 3 με 8 Ιουνίου 2022

Πού: BIOS exploring urban culture Πειραιώς 84, Αθήνα 104 35
Bios Cinematheque: oι θέσεις δεν είναι αριθμημένες
ΒΙΟS ταράτσα: η προβολή πραγματοποιείται με χρήση ατομικών ακουστικών ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις στις προβολές στην ταράτσα του ΒΙΟS . Σας παροτρύνουμε να παρευρεθείτε νωρίτερα της προβολής.

Οι προβολές πραγματοποιούνται με Αγγλικούς υπότιτλους

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ δείτε εδώ

Για προπώληση εισιτηρίων δείτε εδώ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos