Σαλβαντόρ Νταλί: Έρχεται στην Ελλάδα η ταινία για τον σπουδαίο Ισπανό ζωγράφο - Βίντεο

31 Μαϊος 2024 12:11

Το «Ντααααλί!» έκοψε 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία - Τι δηλώνει ο σκηνοθέτης της Κουεντίν Ντουπιέ

Η πολυαναμενόμενη ταινία «Ντααααλί!» του Κουεντίν Ντουπιέ, μια απολαυστική, τρελή κωμωδία με θέμα τον σπουδαίο υπερρεαλιστή ζωγράφο, βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 6 Ιουνίου. Πρόκειται για μια εξωφρενική βιογραφία, απρόσμενη και εκκεντρική, όπως ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος τον οποίο ενσαρκώνουν πέντε ηθοποιοί σε διαφορετικές ηλικίες.
{https://www.youtube.com/watch?v=svDZPlE2-zE}
Η ταινία έκοψε 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία, προβλήθηκε στο 80o Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ήταν η ταινία λήξης στο 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.

Η Τζουντίθ, γαλλίδα δημοσιογράφος, συναντά τον Σαλβαντόρ Νταλί αρκετές φορές, σχετικά με μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης πεισματικά αρνείται. Η δημοσιογράφος επιμένει να τον ενοχλεί για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον ζωγράφο, το οποίο όμως αποδεικνύεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Νταλί, οδηγώντας τη Rolls-Royce του στην παραλία, αχρηστεύει τη κάμερα πριν την έναρξη των γυρισμάτων. Θα γυριστεί ποτέ αυτή η ταινία;

Παράλογη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο της λεπτό, η ταινία του Ντουπιέ, καταστρατηγεί σκόπιμα τη γραμμικότητα και την αληθοφάνεια της αφήγησης, «διογκώνει» τον larger than life ήρωά της, όπως εξάλλου ήταν στην πραγματικότητα ο εγωπαθής Νταλί, και «χτίζει» έναν κωμικό ρυθμό που συμπαρασύρει τον θεατή, ιδιαίτερα μέσα από τις ερμηνείες των πέντε ηθοποιών που ενσαρκώνουν τον σπουδαίο υπερρεαλιστή ζωγράφο με το υπερτροφικό «εγώ».
Χωρίς ίχνος πολιτικής ορθότητας, ο Νταλί εμφανίζεται σε μια σειρά από αδιανόητα περιστατικά μέσα από τα οποία το όνειρο και η φαντασία μπλέκονται με την πραγματικότητα σε ένα αξεδιάλυτο σύνολο, του οποίου τα όρια είναι εντελώς ρευστά. Στο πλαίσιο αυτό, η ηλικία του καλλιτέχνη αλλάζει ακόμα και στην ίδια σκηνή, ενώ ο Νταλί πυροβολεί …ανθρώπους και ζώα, γαϊδούρια περπατούν ανάποδα και πιάνα ουρούν, υπό τους ήχους μιας επαναλαμβανόμενης, υπνωτιστικής μελωδίας!
Dali_tainia_2
Ο σκηνοθέτης Κουεντίν Ντουπιέ σημειώνει: «Για να γράψω το σενάριο και να σκηνοθετήσω αυτόν τον φόρο τιμής στο Νταλί, συντονίστηκα με την συμπαντική συνείδηση του Σαλβαδόρ Νταλί, αφήνοντας τον εαυτό μου να οδηγηθεί από αυτήν με κλειστά τα μάτια. Αρχικά, ο Διδάσκαλος με διέταξε να συγκεντρώσω αρκετούς λαμπρούς ηθοποιούς που θα υποδύονταν τον ίδιο, καθώς θα ήταν πολύ περίπλοκο για έναν μόνο άνθρωπο να παίξει τον Νταλί! Κατόπιν επισκεφθήκαμε μαζί τον Μπουνιουέλ για να του κλέψουμε κάμποσες εικόνες και ιδέες, και μετά με καταβύθισε διά της βίας στην άβυσσο της νοσηρής αγωνίας και των ονείρων του για να με καθοδηγήσει. Τελικά, μόλις που κατάφερα να ανακτήσω τον έλεγχο της ταινίας μου, μόνο και μόνο για να εκφράσω μ’ αυτήν την αγάπη μου σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Όπως ο ίδιος ο Νταλί είχε δηλώσει, η προσωπικότητά του ήταν πιθανώς το σπουδαιότερο επίτευγμά του. Η ταινία μου αφηγείται ταπεινά αυτή την ιστορία...»

Στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί Αναϊς Ντεμουστιέ, Ζιλ Νελούς, Εντουάρ Μπαέρ, Ζονατάν Κοέν, Πίο Μαρμάι, Ντιντιέ Φλαμάν και Ρομέν Ντουρίς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos