«Βαθιά ανάσα» πριν από τα μέτρα του δεύτερου ελέγχου

13 Ιουνίου 2016 09:43

Να αφήσει πίσω της - έστω και για λίγο - τις δύσκολες ημέρες της αξιολόγησης θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η κυβέρνηση, θέλοντας να πάρει μία «βαθιά ανάσα» πριν αρχίσει η προετοιμασία για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της δεύτερης υποδόσης και των μέτρων του δεύτερου ελέγχου.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν δύο «καλά» νέα για την Αθήνα και ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο θέλει να τα συνδυάσει με την προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας που θα τρέχει παράλληλα με το Μνημόνιο. Το πρώτο «καλό» νέο που περιμένει η κυβέρνηση είναι η τυπική έγκριση της υποδόσης των 7,5 δις ευρώ και η εκταμίευσή της στις 20 Ιουνίου. Αυτή την εβδομάδα η διάθεση της υποδόσης θα εγκριθεί και από τα άλλα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης που αυτό είναι απαραίτητο. Την Πέμπτη, συνεδριάζει το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ESM που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για να εκταμιεύσει ο ESM τα 7,5 δις ευρώ πιθανότατα τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου.

Το δεύτερο «καλό» νέο είναι η επαναφορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ευνοϊκού καθεστώτος παροχής φθηνής προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver). Η απόφαση αυτή αναμένεται στις 21-22 Ιουνίου και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να αρχίσει να αφήνει και το δικό του αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Εκτός από την εφαρμογή του Μνημονίου, θέλει να ξεκινήσει και τη σταδιακή προώθηση αυτών των μέτρων που θεωρούνται κυρίως «δικά» του, υπό την έννοια ότι μπορεί να βρίσκονται στο πρόγραμμα, αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για κάποια δόση η εφαρμογή τους. Αντιθέτως, είναι δράσεις που εάν εφαρμοστούν και αποδώσουν, τότε μπορεί να δημιουργήσουν και κάποια «μαξιλάρια» για τη μη εφαρμογή άλλων σκληρών μέτρων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση τριών νομοσχεδίων εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Εκτός απροόπτου, αυτή την εβδομάδα θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Την επόμενη εβδομάδα θα είναι η σειρά του νομοσχεδίου για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και την μεθεπόμενη του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos