Το νέο έργο που ετοιμάζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην Ελλάδα και το studio στο Μέγαρο Μουσικής

25 Μαϊος 2019 14:35

Τον Μάιο του 2020, ακριβώς σε ένα χρόνο θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που μόλις ολοκλήρωσε τις διεθνείς ακροάσεις και κλείνει το καστ. Εντωμεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο «Μεγάλος Δαμαστής» που έχει δώσει ήδη 96 παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, θα παρουσιαστεί και στο περίφημο ΒΑΜ της Νέας Υόρκης.

Το να περιγράψει ένας Ελληνας τον Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι δύσκολο. Δύσκολο με την έννοια ότι δεν μπορείς να βρεις τις λέξεις με τη σωστή φόρτιση και το νόημα για να αποδώσεις το εύρος και κυρίως το «μέταλλο» αυτού του πλήρους δημιουργού. Eτσι καταφεύγουμε σε μεγάλες φράσεις με πολλές λέξεις.Τον αποκαλούμε διεθνή Ελληνα και καμαρώνουμε που διαπρέπει στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου εξασφαλίζοντας στο πέρασμά του διθυραμβικές κριτικές. Για πολλούς -για τους περισσότερους είναι η αλήθεια αφού η πρόσβαση στην τέχνη παραμένει δύσκολη για το ευρύ κοινό, κυρίως στην επαρχία- ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι κυρίως ο δημιουργός των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Θεωρείται έκτοτε ο χαρτογράφος της διαχρονικής εικόνας της χώρας, ο storyteller μιας ιστορίας εξιδανικευμένης ίσως, αλλά που μπορεί να λειτουργήσει ως πήχης και αμετακίνητο καταφύγιο επιστροφής όταν η έννοια της ακύρωσης ή της ματαίωσης κυριαρχεί.

Εχει ενδιαφέρον λοιπόν να δει κανείς πώς τον περιγράφουν οι «ξένοι». Μπαίνοντας στην σελίδα του περίφημου Brooklyn Academy of Music (BAM) διαβάζεις την ανακοίνωση ότι ο «Μεγάλος Δαμαστής» του θα παρουσιαστεί εκεί για τέσσερις μέρες τον προσεχή Νοέμβρη, από τις 14 ως τις 17, με την σημείωση «ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο ιδιοσυγκρασιακός Ελληνας σκηνοθέτης και χορογράφος που ξεκίνησε ως ζωγράφος, ηγήθηκε στη δημιουργία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα και πρόσφατα έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης μετά το θάνατο της Πίνα Μπάους που εκλήθη να δημιουργήσει νέο έργο για το Tanztheater Wuppertal». Ο «Μεγάλος Δαμαστής» έχει κάνει ήδη 96 παραστάσεις σε 21 χώρες τεσσάρων ηπείρων, μέσα στο καλοκαίρι θα βρεθεί σε Χονγκ Κονγκ,Τόκιο και Κιότο, ενώ όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος ο δημιουργός θα κλείσει τον κύκλο του με τον ιδανικό τρόπο: Με δυο παραστάσεις ξανά εδώ από όπου άρχισαν όλα, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δει την παράσταση τουλάχιστον 65.000 θεατές.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι ακριβώς σαν σήμερα, στις 24 Μαΐου είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που είναι και συμπαραγωγός της παράστασης. Ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο και μετά η αποκλειστική προσήλωση είναι στο νέο του έργο που ήδη ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό άλλωστε βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα σε μια μικρή ανάπαυλα των παγκόσμιων περιοδειών του με τον Μεγάλο Δαμαστή αλλά και το «Since She», το έργο που δημιούργησε για το Χοροθέατρο του Βούπερταλ.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια resident του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αυτό σημαίνει ότι του έχει παραχωρηθεί ένας χώρος που λειτουργεί ως στούντιο του δημιουργού για τις οντισιόν και τις πρόβες. Επιτέλους, δηλαδή, ο κορυφαίος δημιουργός απόκτησε έναν σταθερό χώρο στην ίδια την Αθήνα... Εκεί έγιναν μέσα στον Μάιο για επτά μέρες οι διεθνείς οντισιόν για το νέο έργο του. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μας είπε ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 500 από όλο τον κόσμο και τελικά ο ίδιος επέλεξε 21 άτομα που ήρθαν στην Αθήνα (ακόμα και από το Μόντρεαλ ή την Κορέα) προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στη νέα παγκόσμια παραγωγή του. Επέλεξε επτά από αυτούς, ενώ ήδη κλειδώνει το καστ για την παράσταση που θα είναι πάλι διεθνής συμπαραγωγή. Οπως συνηθίζει ο δημιουργός, ακόμα και οι οντισιόν εξελίχθηκαν σε μια μορφή εργαστηρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μυηθούν στον κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου αποκομίζοντας μια σπάνια εμπειρία.

H πρώτη διεθνής οντισιόν του Δημήτρη Παπαϊωάννου εξελίχθηκε σε workshop / Φωτογραφία Julian Mommert
Μέχρι να αποχαιρετίσουμε τον «Μεγάλο Δαμαστή», εδώ, στην Αθήνα όπου τον είδαμε για πρώτη φορά και ήταν μια εμπειρία σεισμική για τον θεατή με απανωτά κύματα συναισθημάτων, εικόνων και σκέψεων να τον διαπερνούν, μέχρι να δούμε τη νέα δουλειά σε ακριβώς ένα χρόνο, μπορούμε να μπαίνουμε στο δημιουργικό του σύμπαν μέσα από τις εικόνες-θραύσματα που ανεβάζει ο ίδιος. Ολες οι φωτογραφίες με την υπογραφή του Julian Mommert.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos