Φεστιβάλ Πέτρας 2019 - Επιστημονική εσπερίδα για την τέχνη της ξερολιθιάς

19 Ιουλίου 2019 23:22

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στο τριήμερο Φεστιβάλ Πέτρας 2019 του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου του Δήμου Τήνου (27-29/7), οργανώνοντας επιστημονική εσπερίδα για την τέχνη της ξερολιθιάς, το Σάββατο 27 Ιουλίου (ώρα 19:30), στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος, στον Πύργο της Τήνου.


Η εκδήλωση θα αρχίσει με προαιρετική περιήγηση σε επιλεγμένες ξερολιθικές κατασκευές στην Εξωμεριά της Τήνου. Mε σημείο συνάντησης το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (ώρα 17:45-17:55) και με οδηγό τον δρ εθνολόγο-λαογράφο Αλέκο Φλωράκη, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ξερολιθικά κτίσματα στην περιοχή του Πύργου (πεζούλες, μύλος, αλώνι, καθ’κιό, βοϊδοκέλι, περιστεριώνας, πέτρινο γεφύρι και πλύστρες εντός του χωριού).
Εν συνεχεία, στις 19:30, θα αρχίσει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας η επιστημονική εσπερίδα αφιερωμένη στην τέχνη της ξερολιθιάς, στοιχείο που έχει εγγραφεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ αρχαιολογίας-μουσειολόγος, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΠΙΟΠ, και ο Εμμανουήλ Σώχος, αντιδήμαρχος πολιτισμού και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Δήμου Τήνου.

Εισαγωγική εισήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού/Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Τμήμα Μουσείων νεότερου Πολιτισμού, θα γίνει από τη Σοφία Μπασιούκα, δρ αγρονόμο και τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ, U.C.L., η οποία θα μιλήσει με θέμα «Η τέχνη της ξερολιθιάς, μια πολιτισμική πρακτική της καθημερινότητας, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Θα προβληθεί, επίσης, σύντομο βίντεο για την ξερολιθιά που συνόδευσε τον αντίστοιχο φάκελο ένταξης του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, της UNESCO.

Ακολούθως, οι εισηγητές θα παρουσιάσουν παραμέτρους από έρευνες πεδίου για την τέχνη της ξερολιθιάς και του μαρμάρου: η Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά, ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, θα μιλήσει με θέμα «Λίθοι, λατομεία, λιθογλυπτική και λιθοξοΐα στην αρχαία Τήνο»• ο Αλέκος Φλωράκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, θα παρουσιάσει το θέμα «Από την έρευνα πεδίου και την καταγραφή στην έκδοση»• τέλος, ο αρχιτέκτων Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, θα αναπτύξει το θέμα «Με αφορμή το βιβλίο Οι αγροτικές κατοικίες στην Εξωμεριά της Τήνου, της Μάχης Καραλή».



Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης των Λυδίας Καρρά και Αμαλίας Ζέπου Ξερολιθιές. Στηρίγματα στο Αιγαίο (2011, 19΄).
Την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22830 31290, καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos