Νάουσα Πάρου: Οι μπουρλοτιέρηδες «χτύπησαν» ξανά πασχαλιάτικα! (Βίντεο)

09 Απριλίου 2018 15:29

«Μπουρλότο» έγινε πάλι η Νάουσα ανήμερα το Πάσχα τηρώντας ένα εντυπωσιακότατο, φαντασμαγορικό έθιμο που οι ρίζες του ανάγονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας! Τότε που οι θρυλικοί μπουρλοτιέρηδες της Επανάστασης κατάκαιγαν εχθρικά πλοία αψηφώντας τον κίνδυνο!

Έτσι κι εφέτος, οι σύγχρονοι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας άναψαν και πάλι «φωτιές» αναβιώνοντας ένα έθιμο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και χιλιάδων επισκεπτών της Πάρου!
Αρχικά μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, γίνεται λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας η οποία ξεκινά από το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και με τη συνοδεία πιστών, διέρχεται από τα σοκάκια του οικισμού καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Εκεί η πομπή… «εμποδίζεται» καθώς δράση αναλαμβάνουν οι «μπουρλοτιέρηδες»!

Τα βαρελότα αρχίζουν να πέφτουν βροχή, η λιτάνευση σταματά και ξεκινά πάλι αφότου οι «μπουρλοτιέρηδες» το… επιτρέψουν! Αλλά μόλις η πομπή ξεκινήσει και πάλι, νέα βαρελότα, πιο πολλά αυτή τη φορά, ρίχνονται στην πλατεία που παίρνει «φωτιά» από τον φαντασμαγορικό κόκκινο καταιγισμό! Η δράση των «μπουρλοτιέρηδων» επαναλαμβάνεται και το πανηγύρι καλά κρατεί για κάμποση ακόμα ώρα!

Αυτό είναι ένα από τα πιο παραστατικά έθιμα της πασχαλινής Νάουσας που διασώθηκαν από τη λαϊκή παράδοση του νησιού και ζωντανεύουν κάθε χρόνο αδιάλειπτα! Γιατί η Νάουσα, η γοητευτική κοσμοπολίτισσα της Πάρου έχει καταφέρει να συνδυάζει αρμονικά το άρωμα της πλούσιας παράδοσής της με την σαγήνη του σύγχρονου προσώπου της! Αν την επισκεφθεί κανείς θα την αγαπήσει για πάντα γι΄αυτό ακριβώς το λόγο! Παρελθόν και παρόν ενώνονται στη γραφική ομορφιά της και την κάνουν αλησμόνητη!


Αν την επισκεφθείτε και επιθυμήσετε να πάρετε μια γεύση από τις γαστρονομικές της απολαύσεις, κάντε μια στάση στο ψητοπωλείο «Τα Κρητικάκια». Δίπλα στο γεφυράκι, μπροστά στη θάλασσα, γευτείτε καλοφτιαγμένους χειροποίητους μεζέδες και σπιτικό κρασί σε ένα μοναδικά φιλόξενο περιβάλλον!
Αν πάλι είστε λάτρης της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας, σας έχουμε το must σημείο! Το εστιατόριο «Μελτέμι» στο λιμάνι της Νάουσας προσφέρει απλόχερα, αυθεντικά κρητικά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι από συνταγές της γνήσιας κουζίνας της Κρήτης!


Μετά όμως το καλό φαγητό, πάντα υπάρχει χώρος για έναν γλυκό πειρασμό! Κάντε μια στάση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας ή στον κεντρικό δρόμο Παροικίας – Νάουσας στην είσοδο του οικισμού, για το ραντεβού σας με τις γλυκές απολαύσεις του ζαχαροπλαστείου «Χαμηλοθώρης». Το παλαιότερο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Πάρο (1967) προσφέρει αγνά, παραδοσιακά και μη γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι!

Αν πάλι θέλετε να απολαύσετε ένα υπέροχο καφεδάκι δίπλα στο κύμα, με υπέροχη θέα, σας έχουμε το ιδανικό σημείο! Το Café KIRANOS στη μαρίνα της Νάουσας από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, προσφέρει έντονες απολαύσεις! Συνδυασμοί από δροσερές σαλάτες, κρέπες, παγωτά, βάφλες και ολόφρεσκοι χυμοί, υπό τους τόνους απαλής, ατμοσφαιρικής μουσικής θα σας χαλαρώσουν και θα σας ταξιδέψουν!

Μην ξεχάσετε όμως να «πάρετε» μαζί σας την Πάρο όταν έρθει η στιγμή να φύγετε από νησί! Επισκεφθείτε το παραδοσιακό κατάστημα ειδών δώρου και διακόσμησης «Ταντάνης» που ξεχωρίζει και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νάουσας! Εκεί σας περιμένει ένα μαγευτικό σύμπαν από αναμνηστικά χειροποίητα αντικείμενα τέχνης και χιλιάδες διακοσμητικά! Διαλέξτε ένα δώρο για σας ή τους αγαπημένους σας που θα σας θυμίζει την Πάρο! Πορσελάνες, κρύσταλλα, φωτιστικά, χαλιά, μαξιλαράκια, βάζα, χαλιά, μπρελόκ, υαλικά με πινελιές του γαλάζιου της θάλασσας, δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο γοητείας που κάνουν την περιήγηση στο κατάστημα «Ταντάνης» μαγευτική!

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos