Πάρος: «Ω, γλυκύ μου έαρ…» Προσευχή και περισυλλογή την πιο πένθιμη βραδιά της Χριστιανοσύνης σε Νάουσα, Αγκαιριά και Μάρπησσα (Βίντεο)

27 Απριλίου 2019 18:48

Το παραδοσιακό χρώμα των Πασχαλινών ημερών στην Πάρο κορυφώνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κατά την Περιφορά των Επιταφίων του νησιού.


Στη γραφική Νάουσα και στην ήσυχη Αγκαιριά, την ηρεμία της βραδιάς της Μ. Παρασκευής διαπερνούσαν τα συγκινητικά βυζαντινά εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου κατά την Περιφορά, με τους πιστούς να κρατούν αναμμένα πένθιμα κεριά που στο σκοτάδι της νύχτας δημιουργούσαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης.



Εν πομπή πλήθος πιστών στη Νάουσα ακολούθησε την λιτάνευση των Επιταφίων του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Ι.Ν. Παναγίας Παντάνασσας οι οποίοι συναντήθηκαν ενώ στην Αγκαιριά τελέστηκε Περιφορά του Επιταφίου του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου. Η περισυλλογή, η προσευχή, ο αναστοχασμός και η ευλάβεια ενώνονταν με τα αρώματα της παριανής άνοιξης και το κλίμα ήταν μαγευτικό.



Στη Μάρπησσα κατά την Περιφορά του Επιταφίου, σκηνές των Θείων Παθών αναπαρίσταντο ζωντανά ενώπιον των πιστών μεγεθύνοντας τη συγκινησιακή φόρτιση των στιγμών και το αποτύπωμα του βιώματος της πιο θρηνητικής ημέρας της Ορθοδοξίας.
Το θρησκευτικό δρώμενο των Αναπαραστάσεων, ήταν μια καθηλωτική εμπειρία που έζησαν όσοι παριανοί και επισκέπτες της Πάρου επισκέφθηκαν τη Μάρπησσα όπου το έθιμο της ολοζώντανης δραματοποίησης εικόνων των Παθών του Κυρίου μας, δίνει ένα ξεχωριστό αυθεντικό χρώμα στο τρόπο που ζει κανείς το Πάσχα στο νησί.


Φωτογραφίες Αφροδίτη Δρακοπούλου - Σάρδη

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos