"Οινικές Διαδρομές Παρίων 2018": Ένα ταξίδι μύησης στα μυστικά της παραδοσιακής αμπελουργίας και του οίνου στην Πάρο!

03 Σεπτεμβρίου 2018 19:25

Ένα μαγευτικό ταξίδι μύησης στην εξέλιξη και στα μυστικά της τοπικής αμπελουργίας και του παριανού οίνου είχαν τη σπουδαία ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις της διημερίδας "Οινικές Διαδρομές Παρίων 2018" που έλαβε χώρα στην Πάρο το διήμερο 1 - 2 Σεπτεμβρίου.

Ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας σε συνεργασία με διάσημους σεφ και οινοποιεία της Πάρου, διοργάνωσαν την έξοχη αυτή διημερίδα η οποία ξεδίπλωσε την πορεία και το βάθος της παράδοσης του οινικού πολιτισμού του νησιού συνδέοντάς το με τη ανάδειξη της σύχρονης οινοπαραγωγής και τις μελλοντικές της προοπτικές.

Κεντρικό θέμα της φετινής διημερίδας ήταν τα πατητήρια. Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε οινοποιεία της Πάρου, γνώρισαν την ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής κρασιού στο νησί και παρακολούθησαν ομιλίες από οινολόγους για τον παριανό οίνο και τα παραδοσιακά πατητήρια.

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα της εκδήλωσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε δράσεις συμμετοχής στο πάτημα των σταφυλιών με τον πατροπαράδοτο τρόπο αλλά και μια μεγάλη παρουσίαση παρασκευής εδεσμάτων από ελληνικές συνταγές μαγειρικής με βάση το κρασί. Οι καταξιωμένοι σεφ που τίμησαν με την παρουσία τους την διημερίδα, κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, κ. Ηλίας Μαμαλάκης, κ. Πάνος Ιωαννίδης και η δημοσιογράφος - συγγραφέας κα. Νίκη Μηταρέα, μαγείρεψαν ενώπιον του κοινού μοναδικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας με πρωταγωνιστή τον οίνο και τα προϊόντα του και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κόσμο που συμμετείχε στην σπουδαία αυτή γιορτή.

Τα θαυμάσια παραδοσιακά μαγειρέματα που πραγματοποιήθηκαν στο οινοποιείο "Μωραϊτη" και στα οποία συμμετείχαν μαζί με τους διάσημους σεφ και οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας, κατέπληξαν τον κόσμο με την επινοητικότητα και τη νοστιμιά τους, τη φαντασία και τον γευστικό τους πλούτο μέσα στην απλότητά τους!

Ακολούθησαν γευστικές δοκιμές από τον κόσμο και ένα μεγάλο νησιώτικο γνήσιο γλέντι με χορό και πολύ κέφι που κράτησε έως αργά τη νύχτα.
Κάπως έτσι έκλεισε η διήμερη αφιερωμένη στον οινικό πολιτισμό του νησιού γιορτή, η οποία ιχνηλάτησε με μοναδικό τρόπο την πορεία της διαδρομής του τοπικού οίνου από το απώτερο παρελθόν μέχρι τις μέρες μας, από την άμπελο μέχρι το τραπέζι μας, αποκαλύπτοντας έτσι ότι ο οίνος της Πάρου αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου που διατηρείται ολοζώντανη στο σήμερα και προδιαγράφει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον!

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos