300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέο κύμα ανατιμήσεων "χτυπά" τις κατασκευές

18 Μαρτίου 2026 12:41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Νέο κύμα ανατιμήσεων "χτυπά" τις κατασκευές

test2

test2

skandalis77

Newsroom (1) Newsroom (1)

Νέο κύμα ανατιμήσεων προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στον κατασκευαστικό κλάδο, με τις αρχικές πιέσεις στην ενέργεια να μετακυλίονται σταδιακά σε κόστη εργασίας και υλικών.

Αν και οι πιέσεις είναι ίδιες για όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες, δεν είναι όλες το ίδιο προετοιμασμένες για το κύμα των ανατιμήσεων καθώς η ΓΕΚ Τέρνα φαίνεται να προηγείται στην προστασία κατά του πληθωρισμού.

Πάνω από το 50% των έργων της ΓΕΚ Tέρνα είναι «θωρακισμένα» με ρήτρες που παρέχουν προστασία στις ανατιμήσεις, υποστηρίζουν πηγές του ομίλου στο Euro2day.gr. Υπενθυμίζεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου βρίσκεται περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προστασίας κατά του πληθωρισμού στον κλάδο, ωστόσο την ίδια στιγμή τονίζεται ο βαθμός στον οποίο οι κατασκευές είναι εκτεθειμένες στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το μίγμα των έργων που έχουν οι κατασκευαστές στο χαρτοφυλάκιό τους «αποφασίζει» σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό προστασίας, όπως και η αποφασιστικότητά τους να «κλειδώσουν» τα κόστη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για τις υπόλοιπες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα στοιχεία αν και αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το αντίστοιχο ποσοστό προστασίας είναι χαμηλότερο από το 50%.

Το μίγμα των έργων παίζει ρόλο
Ειδικοί αναφέρουν ότι τα δημόσια έργα είναι πιο θωρακισμένα καθώς προβλέπουν αναθεώρηση του κόστους σε αντίθεση με τα ιδιωτικά έργα όπου συχνά δεν υπάρχει αντίστοιχος μηχανισμός ανάκτησης κόστους. Ωστόσο πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι στα ιδιωτικά έργα μπορεί επίσης να υπάρξει αναθεώρηση του κόστους ενός έργου κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι η διάρκεια των συμβάσεων. Τα έργα που δεν έχουν κάποια προστασία είναι συνήθως τα έργα μικρού ορίζοντα, δηλαδή του 1-2 χρόνων το περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα με την οποία θα αντιδράσει η κατασκευαστική εταιρεία στις νέες πληθωριστικές συνθήκες είναι κρίσιμη.

«Όταν δίνεις μια κλειστή τιμή και προχωράς με βεβαιότητα υπό τις συνθήκες εκτέλεσης του έργου, συχνά προχωράς άμεσα και σε παραγγελίες. Κλείνεις βασικά υλικά και συνεργασίες από τη στιγμή της υπογραφής, χωρίς να μεταθέτεις το σύνολο των αγορών στο δεύτερο ή τρίτο χρόνο του έργου», επισημαίνει έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

«Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις το ρίσκο και διασφαλίζεις μεγαλύτερο έλεγχο στο κόστος. Σε ένα βαθμό, οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν, αρκεί να κινηθούν έγκαιρα και στρατηγικά», προσθέτει ο ίδιος.

Τα περιθώρια κέρδους… του παρελθόντος
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν, επίσης, ότι τα αυξημένα περιθώρια κέρδους των τελευταίων ετών προσφέρουν ένα «μαξιλάρι» απέναντι στις ανατιμήσεις του παρόντος.

«Από το 2021 έως το 2025, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20%–25%. Παρά την έντονη αυτή άνοδο, τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστικών ομίλων βελτιώθηκαν σημαντικά κατά την ίδια περίοδο», εξηγούν στελέχη του κλάδου.

Σε πρώτη φάση, το αυξημένο κόστος της ενέργειας είναι ίσως αυτό που προκαλεί την περισσότερη ανησυχία. Στη συνέχεια, και αφού περάσουν οι πρώτες αυξήσεις στην πραγματική οικονομία, το εργατικό κόστος εκτοξεύεται, όπως και οι τιμές των υλικών.

Η έκθεση της ING
Πάντως σε προχθεσινή της ανάλυση, η ING έστειλε ένα καθησυχαστικό μήνυμα για τον κατασκευαστικό κλάδο σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας σε πρώτη φάση. Υποστηρίζει ότι η έκθεση των κλάδων παραμένει ιδιαίτερα άνιση, επισημαίνοντας ότι τομείς όπως οι κατασκευές είναι λιγότερο ενεργοβόροι σε σχέση με τομείς της αεροπορίας, της ναυτιλίας και της χημικής βιομηχανίας.

euro2day.gr

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Τρόφιμα: 7.500 ανατιμήσεις σε 10 εβδομάδες – Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά
  • Έρχεται νέα αύξηση στο ψωμί – Ξεφεύγει η τιμή
  • «Τσουνάμι» αυξήσεων σε πάνω από 500 προϊόντα το φθινόπωρο -Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Κόλαση στη Βηρυτό: Κατέρρευσε...
Άγαλμα του Χριστού κατασκευάστ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile 1

agnantio new 23

dauwin mobile2

epimelitirio3

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάρτιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Στις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας αναφέρθηκε πασίγνωστος δημοσιογράφος που επισκέπτεται χρόνια το νησί (Βίντεο)

Πάρος: Στις ελλείψεις του Κέντρου Υ...

12 Μαρτίου 2026
Πάρος: «Ζουμ» στο γάμο Αθηνάς Οικονομάκου - Μπρούνο Τσερέλα στο νησί - Αποκλειστικά πλάνα της τοποθεσίας (Βίντεο)

Πάρος: «Ζουμ» στο γάμο Αθηνάς Οικον...

12 Μαρτίου 2026
Πάρος: Στο «φουλ» εργασίες αποκατάστασης ζημιών σε εμβληματικό πεζόδρομο και δρόμο του νησιού (Βίντεο)

Πάρος: Στο «φουλ» εργασίες αποκατάσ...

15 Μαρτίου 2026

Τελευταία Νέα

Άγαλμα του Χριστού κατασκευάστηκε στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου (βίντεο)

Άγαλμα του Χριστού κατασκευάστηκε σ...

18 Μαρτίου 2026
Συνέντευξη Μητσοτάκη στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος»

Συνέντευξη Μητσοτάκη στην ομογενεια...

18 Μαρτίου 2026
Το Ισραήλ εξόντωσε και τον Ιρανό υπουργό Πληροφοριών -Ήταν στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ

Το Ισραήλ εξόντωσε και τον Ιρανό υπ...

18 Μαρτίου 2026

MHT 252147

  mit2

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου / Δ.Σ
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2026  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ