×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αεροσκάφος AIRBUS: Χωρίς παράθυρα και με πιλοτήριο στην... ουρά

06 Ιουλίου 2014 14:09

Τα... πρωτοποριακά σχέδια για έναν νέο τύπο «πιο αποτελεσματικού» επιβατικού αεροσκάφους παρουσίασε η ευρωπαϊκή βιομηχανία Airbus.

Το εντυπωσιακό με τον σχεδιασμό του εν λόγω αεροσκάφους, τον οποίο μάλιστα η εταιρεία έσπευσε να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι πως δεν θα έχει παράθυρα αλλά οθόνες και πως το πιλοτήριο θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στο αεροπλάνο, όχι απαραιτήτως στη μύτη, αλλά ακόμη και στην ουρά ή ακόμη και κάτω από τις θέσεις των επιβατών.

Το νέο πιλοτήριο που οραματίζεται η Airbus δεν θα βλέπει έξω από κάποιο τζάμι. Αντιθέτως, θα περιβάλλεται από μια γιγαντιαία κυρτή οθόνη πάνω στην οποία θα προβάλλονται όλα όσα χρειάζεται ο κυβερνήτης για να πετάξει το αεροσκάφος στον προορισμό του: σε βίντεο σε ζωντανή μετάδοση με όσα συμβαίνουν εκτός αεροσκάφους, πορείες σε χάρτες και κάθε είδους μετρήσεις. Τα σύννεφα και άλλα αντικείμενα θα παρουσιάζονται ως ολογράμματα γύρω ή πάνω από τα οποία θα μπορούν να σχεδιάζονται πορείες.

Σαν... διαστημόπλοιο

Το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από κάποιο διαστημόπλοιο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η εταιρεία ωστόσο δεν έχει σχεδιάσει τις συγκεκριμένες αλλαγές για λόγους... φουτουριστικούς-αισθητικούς. Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι της Airbus υποστηρίζουν πως με αυτόν τον νέο σχεδιασμό τα αεροσκάφη θα μπορούν να κερδίσουν περισσότερο χώρο στην καμπίνα (καθώς θα λείπει το πιλοτήριο από μπροστά) και να χωρέσουν περισσότερους επιβάτες, όπερ αυτομάτως συνεπάγεται μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας.

Να σημειωθεί επίσης πως τα παράθυρα είναι βαριά και ανεβάζουν το κόστος κατασκευής κάθε αεροσκάφους. Ειδικά τα παράθυρα στο πιλοτήριο απαιτούν έναν ειδικό ιδιαιτέρως βαρύ και κοστοβόρο σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, με το να τα ξεφορτωθεί, η εταιρεία εξοικονομεί χρήματα και κάνει το πιλοτήριό της πολύ πιο ευέλικτο και... εύκολο στη μετακίνηση. Και μόνο στην ιδέα βέβαια πως ο πιλότος δεν έχει παράθυρο για να βλέπει έξω, οι περισσότεροι επιβάτες είναι βέβαιο πως θα νιώσουν μια κάποια ανησυχία.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos