×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

750 αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας σε 72 ώρες - 85 παλαιστίνιοι νεκροί

11 Ιουλίου 2014 09:33

Τα σύννεφα του πολέμου έχουν επιστρέψει απειλητικά πάνω από την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, καθώς Τελ Αβίβ και Χαμάς κλιμακώνουν την ένταση δημιουργώντας φόβους για... χερσαία εισβολή και νέα ιντιφάντα.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων βρίσκονται στο μηδέν, σε αντίθεση με την επιθετικότητα η οποία χτυπάει κόκκινο, ειδικά από την πλευρά των Ισραηλινών που σφυροκοπούν ανηλεώς τη Γάζα από αέρος προκαλώντας απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Oσο για το ενδεχόμενο εκεχειρίας, αυτό μπορεί να το προωθεί επιμόνως η διεθνής κοινότητα αλλά προς το παρόν δεν το συμμερίζονται τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου το απέκλεισε χθες με δηλώσεις του. «Μια εκεχειρία με τη Χαμάς δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα σύσσωμη η διεθνής κοινότητα (ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον κ.ά.) ζητούσε ακριβώς αυτό: μια εκεχειρία. Στην πράξη ωστόσο, η ένταση αντί να πέσει, χθες κλιμακώθηκε επικίνδυνα.

Μόνο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, οι Ισραηλινοί έπληξαν περισσότερους από 320 στόχους της Χαμάς, ενώ συνολικά από το βράδυ της Δευτέρας έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 750 αεροπορικά χτυπήματα στη Γάζα. Από τις αεροπορικές επιδρομές, μέχρι χθες το βράδυ είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 85 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και πάνω από 20 παιδιά.

Εβλεπαν Μουντιάλ

Η παλαιστινιακή πλευρά καταγγέλλει μάλιστα πως οχτώ νέοι σκοτώθηκαν ενώ έβλεπαν τον ημιτελικό του Μουντιάλ σε καφέ στην παραλία της Γάζας και πως μια οκταμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν οι βόμβες χτύπησαν το σπίτι της. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα παραδέχθηκε εκ των υστέρων πως το χτύπημα στην οκταμελή οικογένεια ήταν «λάθος».

Μέσα σε όλα αυτά, οι Αρχές της Αιγύπτου, αν και αρχικά διστακτικές, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους εκατοντάδες Παλαιστίνιους τραυματίες.

Από την πλευρά της ωστόσο, η Χαμάς δεν σταμάτησε να εκτοξεύει βροχή τις ρουκέτες προς την αντίπαλη πλευρά «πυροδοτώντας» έτσι τις σειρήνες του πολέμου και στέλνοντας τους Ισραηλινούς στα καταφύγια. Από την αρχή της εβδομάδας υπολογίζεται πως έχουν εκτοξευθεί πάνω από 400 ρουκέτες, με τις περισσότερες ωστόσο (περίπου το 90%) να προσκρούουν στον «αντιπυραυλικό θόλο» του Ισραήλ το οποίο μέχρι χθες δεν θρηνούσε κανέναν νεκρό.

Βλέποντας την κατάσταση να εκτραχύνεται, Γαλλία και Γερμανία έσπευσαν να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες για αποφυγή περιοχών στο Ισραήλ και να ακυρώσουν προγραμματισμένες τουριστικές εκδρομές. Μπροστά σε όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα δείχνει περιορισμένη σε ρόλο παρατηρητή. Η Αίγυπτος αδυνατεί (ή απλώς δεν επιθυμεί καθώς δεν έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς) να παρέμβει σε ρόλο πυροσβέστη όπως είχε κάνει στο παρελθόν, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες περιορίστηκε σε ευχολόγια επιρρίπτοντας ίσες ευθύνες σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στην ανεύθυνη στάση της Χαμάς και τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ», σχολίασε ο Μπαν Κι Μουν, που απηύθυνε έκκληση για «βιώσιμη εκεχειρία», ενώ την ίδια ώρα οι πρεσβευτές Ισραήλ και Παλαιστίνης αντάλλαζαν φραστικά πυρά.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos