Το πρώτο πιθανό κρούσμα του Εμπολα στην Ισπανία

17 Αυγούστου 2014 14:23

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει πάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ιός Εμπολα, καθώς μετά τη Δυτική Αφρική που έχει πληγεί από την επιδυμία του ιού, σε νοσοκομείο της Ισπανίας νοσηλεύεται σε καραντίνα ένας άνθρωπος που ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό.

Πρόκειται για το πρώτο πιθανό κρούσμα στην Ισπανία μετά τον θάνατο ενός ασθενή, επαναπατρισμένου ιεραπόστολου στη Μαδρίτη στις 7 Αυγούστου, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν γίνει στον ασθενή θα γίνουν γνωστά πιθανότατα αύριο, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Βαλένθια σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «ενεργοποίησε για προληπτικούς λόγους το πρωτόκολλο που προβλέπεται στην περίπτωση που εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα». Ο ασθενής παραμένει στην απομόνωση, στο εξειδικευμένο νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη του Αλικάντε, και η κατάστασή του θεωρείται σταθερή.

Στην Ισπανία έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα και άλλα ύποπτα κρούσματα, όμως τελικά διαπιστώθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις ότι κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν έπασχε από τον ιό.

Ο πρώτος νεκρός Ευρωπαίος

Το πρώτο πιθανό κρούσμα του Εμπολα στην Ισπανία

Την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα του Έμπολα, στην κηδεία του Ισπανού ιερέα Μιγκέλ Παχάρες, του πρώτου νεκρού Ευρωπαίου της επιδημίας αυτής. Ο 75χρονος ιεραπόστολος είχε μεταφερθεί από τη Λιβερία στη Μαδρίτη και του χορηγήθηκε, χωρίς επιτυχία, ένα αμερικανικό πειραματικό φάρμακο που φαίνεται ότι είχε θετικά αποτελέσματα σε δύο Αμερικανούς ασθενείς.

Μέσα σε πέντε μήνες, η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα έχει σκοτώσει 1.145 ανθρώπους, σύμφωνα με την καταγραφή που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 380 από τα θύματα προέρχονταν από τη Γουινέα, 413 στη Λιβερία, 348 στη Σιέρα Λεόνε και 4 στη Νιγηρία. Η τρέχουσα επιδημία προκαλείται από το πιο φονικό στέλεχος της «οικογένειας» του ιού Έμπολα και έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%. Μεταδίδεται δε μέσω του αίματος και άλλων σωματικών υγρών.

Έκλεισε τα σύνορά της η Κένυα

Μετά την εξάπλωση της επιδημίας στις παραπάνω χώρες της Δυτικής Αφρικής η Κένυα επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση για τους πολίτες που προέρχονται από αυτές τις περιοχές.

Η άρνηση εισόδου στο έδαφος της Κένυας θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη και θα αφορά επιβάτες πτήσεων που ταξιδεύουν από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα με στόχο είτε να παραμείνουν στο έδαφος της Κένυας είτε να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αφρικής. Στην Κένυα έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού Έμπολα ανέφερε το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι αποτελεί κομβικό σημείο καθώς συνδέει τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Εν τω μεταξύ η εταιρεία Airline Kenya Airways ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για την Τρίτη αεροπορικές πτήσεις προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Πειραματική θεραπεία στη Λιβερία

Όσον αφορά τώρα στις προσπάθειες καταπολέμησης του ιού, οι υγειονομικές αρχές της Λιβερίας ανακόινωσαν ότι χορήγησαν σε τρεις γιατρούς που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό Έμπολα τρεις δόσεις του σπάνιου πειραματικού φαρμάκου ZMapp. Η Λιβερία, η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τον ιό καθώς μετρά 413 νεκρούς, έλαβε τις τρεις δόσεις του σπάνιου ορού με μια ειδική αποστολή αυτή την εβδομάδα.

Οι γιατροί Ζουκούνις Άιρλαντ και Άμπρααμ Μπόρμπορ από τη Λιβερία καθώς και ο δρ Άροζ Κόσμος Ισούκου από τη Νιγηρία είναι οι πρώτοι αφρικανοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία.

Το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο αμερικανούς που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στον ισπανό ιεραπόστολο. Όλοι τους εργάζονταν σε νοσοκομεία της Λιβερίας. Αν και ο τελευταίος κατέληξς, η υγεία των δυο αμερικανών βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αναφέρει ότι έχουν παραχθεί μόνο 10 έως 12 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου και αυτό εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με το ποιος ασθενής θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στη χορήγηση του ορού. Ταυτόχρονα η εμφανής βελτίωση στην κατάσταση των δύο αμερικανών εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προκαλεί κύμα λαϊκής απαίτησης ώστε το πειραματικό φάρμακο να διατεθεί και σε αφρικανούς ασθενείς ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης του αιτήματος αυτού στο Twitter, στον λογαριασμό #giveustheserum.

Δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο κατά της άκρως μεταδοτικής νόσου και οι άλλες μορφές θεραπείας έχουν σχεδιαστεί μόνο για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του ιού όπως ο πυρετός, ο εμετός και η αιμορραγία.

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλεφ έχει κηρύξει της χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω της εκδήλωσης του ιού που θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο 1989-2003 και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos