Η Βρετανία στη μάχη κατά ISIS

27 Σεπτεμβρίου 2014 13:31

Διευρύνεται ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία» (ISIS), ενώ οι τζιχαντιστές, απτόητοι από τους βομβαρδισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, συνεχίζουν την προώθησή τους, σε ελάχιστη απόσταση από τα τουρκικά σύνορα.

Μετά τη Γαλλία, και η Βρετανία θα συνδράμει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS στο Ιράκ, παρά τους φόβους ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος για τον κίνδυνο να παγιδευτεί η χώρα τους σε έναν μακρύ πόλεμο χωρίς ορατό τέλος. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι καθήκον μας να πάρουμε μέρος (στη διεθνή εκστρατεία εναντίον του ISIS). Πρόκειται για την προστασία των ανθρώπων στους δρόμους της Βρετανίας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών «ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια, όχι μήνες».

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε έτσι χθες με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση Κάμερον για βομβαρδισμούς του ISIS στο Ιράκ, την οποία στηρίζουν οι ηγεσίες και των τριών μεγάλων κομμάτων – Συντηρητικών, Εργατικών, Φιλελευθέρων. Ηδη, έξι βρετανικά αεροσκάφη Tornado εκτελούν αναγνωριστικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη ζώνη, εκκινώντας από τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, στην Κύπρο. Δεν αναμένεται ωστόσο, σε αυτή τη φάση, συμμετοχή της Βρετανίας στους βομβαρδισμούς στη Συρία – κάτι το οποίο είχε απορρίψει προ ενός χρόνου η Βουλή των Κοινοτήτων, επιφέροντας οδυνηρό πλήγμα στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Παράλληλα με τη Βουλή των Κοινοτήτων, το Κοινοβούλιο της Δανίας αναμενόταν να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της χώρας, με επτά μαχητικά αεροσκάφη F-16, στην εκστρατεία εναντίον του ISIS. Ανάλογη απόφαση έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Στο μεταξύ, δυνάμεις του ISIS προωθήθηκαν πιο κοντά στην κουρδική πόλη της Συρίας Κομπανί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εκδιώκοντας από τους γύρω λόφους μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG -παρακλάδι του ΡΚΚ- οι οποίοι υπερασπίζονται την πολιορκημένη πόλη. Τουλάχιστον δύο βλήματα των τζιχαντιστών πέρασαν τα σύνορα και έπληξαν αμπελώνα εντός της τουρκικής επικράτειας.

Προς τουρκική συμμετοχή

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε για πρώτη φορά ρητά λόγο για το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στον πόλεμο εναντίον του ISIS. «Αν οποιαδήποτε στρατιωτική εκστρατεία συνοδεύεται από την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, θα την υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η Αγκυρα δέχεται έντονη πίεση από την Ουάσιγκτον να συμμετάσχει ενεργά στον διεθνή συνασπισμό και να τερματίσει την επιφυλακτική στάση της. Δείγματα μεταστροφής έδωσε για πρώτη φορά την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμπραξη με Αλ Νούσρα

Οι επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προκαλούν σημαντικές ανακατατάξεις στις γραμμές των ισλαμιστών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης Αλ Νούσρα -παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία- προσχωρούν στις γραμμές του ISIS για να πολεμήσουν από κοινού τους «Δυτικούς Σταυροφόρους». Αν και μοιράζονται την αντιπαλότητά τους προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, οι δύο οργανώσεις βρίσκονταν μέχρι χθες σε αιματηρή σύγκρουση και μεταξύ τους. Ωστόσο, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί -που έπληξαν και τις δύο οργανώσεις- τις έφεραν πιο κοντά, σε σημείο που να γίνεται τώρα λόγος για σύμπραξη ή και συγχώνευση.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos