Νοσοκόμα απο το Ντάλας το δεύτερο κρούσμα Εμπολα στις ΗΠΑ

13 Οκτωβρίου 2014 10:31

Μία νοσηλεύτρια απο το Ντάλας είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε απο τον ιό Εμπολα εντός των ΗΠΑ και οι τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο, καθώς η γυναίκα μολύνθηκε παρά το γεγονός ότι είχε λάβει μέτρα προστασίας.

Η επιβεβαίωση του δεύτερου κρούσματος έμπολα στο Ντάλας, τέσσερεις μέρες μετά τον θάνατο του Λιβεριανού Τόμας Ερικ Ντάνκαν, 42 ετών, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ανοίγει ένα νέο και πιό τρομακτικό κεφάλαιο στην υπόθεση. Η νοσηλεύτρια ήταν καθημερινά στο πλευρό του Ντάνκαν κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, η οποία διήρκεσε 11 μέρες.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας, όπου ανακοινώθηκε την Κυριακή το νέο αυτό περιστατικό, έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι το χειρότερα στα χρονικά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 θάνατοι, κυρίως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε. Ο Ντάνκαν είχε εκτεθεί στον ιό ενόσω βρισκόταν στη Λιβερία και ύστερα ταξίδεψε στις ΗΠΑ.

Η νέα υπόθεση οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να διατάξει τις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας ώστε το αμερικανικό ιατρικό σύστημα να είναι έτοιμο να ακολουθήσει τα σωστά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πώς η νοσηλεύτρια μολύνθηκε από τον ιό, ωστόσο ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Τόμας Φρίντμαν, δήλωσε ότι πιθανόν πρόκειται για παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, κάτι που ίσως σημαίνει πως και άλλοι νοσηλευτές έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα.

«Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του αρχικού ασθενούς στο Ντάλας, αλλά σε κάποιο σημείο παραβιάστηκε το πρωτόκολλο που οδήγησε σε αυτό το νέο περιστατικό», δήλωσε ο Φρίντμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως δήλωσαν υπάλληλοι του νοσοκομείου του Τέξας, η νοσηλεύτρια φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας του Λιβεριανού ασθενούς.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα της έκθεσης των νοσηλευτών στον ιό, διότι εάν αυτό το άτομο μολύνθηκε από τον Έμπολα, το ίδιο θα μπορούσε να έχει συμβεί και σε άλλους», δήλωσε ο Φρίντμαν. Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας ακόμα υπάλληλος του νοσοκομείου, ο οποίος πιθανόν είχε έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια και θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από τον ιό, παρακολουθείται.

Κανένα από το προσωπικό 10 ατόμων που είχαν στενή επαφή με τον Ντάνκαν ή οι 38 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, το αεροδρόμιο J. F. Kennedy της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το Σάββατο την εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν πληγεί από τη νόσο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos