Προσωρινή λύση για το αέριο - Δεν θα κρυώσει η Ευρώπη

31 Οκτωβρίου 2014 15:31

Σε προσωρινή λύση της διένεξης για το ρωσικό φυσικό αέριο έφθασαν το βράδυ της Πέμπτης η Ουκρανία, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υπογράφοντας συμφωνία η οποία εξασφαλίζει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης, για τον φετινό χειμώνα.

«Η πολιτική υπευθυνότητα, η λογική της συνεργασίας και η απλή οικονομική λογική πρυτάνευσαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μας ασφάλεια», είπε προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος οι άνθρωποι να κρυώσουν τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη».

Επειτα από διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, η συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, που είχαν διακοπεί τον Ιούνιο, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, τον Αλεξάντερ Νόβακ για τη Ρωσία, και τον Γιούρι Πρόνταν για την Ουκρανία, καθώς και από τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz υπέγραψαν το "addendum" στο συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Οι συμφωνίες αφορούν το ποσόν των οφειλών της Ουκρανίας και τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο 2015.

Προσωρινή λύση για το αέριο - Δεν θα κρυώσει η Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισαν σήμερα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, τη συμφωνία.

Πώς θα αποπληρωθεί το χρέος

Η διευθέτηση του χρέους ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις. Η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του 1,45 δισκετομμυρίου δολαρίων θα είναι άμεση, ενώ η δεύτερη δόση ύψους 1,65 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Η ρωσική πλευρά αποτιμά το σύνολο των οφειλομένων από την Ουκρανία σε 5,3 δικσετομμύρια δολάρια, αλλά για τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που απομένουν θα αποδεχθεί την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός μίας τιμής «κάτω από τα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβ.μ.» κατά τη διάρκεια της ισχύος της προσωρινής συμφωνίας. Η πληρωμή θα γίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι η Naftogaz έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με ίδιους πόρους τις μελλοντικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι επισήμως εγγυήτρια των οικονομικών δεσμεύσεων του Κιέβου. Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια της ΕΕ - με τα δύο προγράμματα μακροοικονομικής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ που αποφάσισε την άνοιξη, 600 εκατομμύρια από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί - και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που υποσχέθηκε τον Απρίλιο δανειοδότηση ύψους 17 δισκεατομμυρίων δολαρίων- θα βοηθήσουν το Κίεβο στην αποπληρωμή του χρέους του, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργείας, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εγγυηθεί μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στην νέα Επιτροπή Γιούνκερ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos