Ηφαίστειο για τη ρατσιστική βία

06 Δεκεμβρίου 2014 14:03

Δονείται η Αμερική από τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής - ρατσιστικής βίας που αποδεικνύουν τον ασύδοτο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία σαν κράτος εν κράτει και τις διαδοχικές απαλλαγές

των αστυνομικών που ευθύνονται για τους θανάτους των Μάικλ Μπράουν και Ερικ Γκάρνερ.

Χωρίς καν να έχουν κοπάσει οι διαδηλώσεις, ένα νέο περιστατικό βίας ήρθε στο φως, καθώς την Πέμπτη, η αστυνομία του Φοίνιξ ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα τον 34χρονο Ρομέιν Μπρίσμπον προσπαθώντας να τον συλλάβει.

Το περιστατικό έγινε το απόγευμα, ενώ αστυνομικοί βρίσκονταν σε συγκρότημα πολυκατοικιών για ληστεία. Ενοικος του συγκροτήματος είπε στους αστυνομικούς πως εκείνη την ώρα γινόταν διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταματημένο μπροστά στις πολυκατοικίες. Οι αστυνομικοί πλησίασαν τον οδηγό του οχήματος, τον Ρομέιν Μπρίσμπον, ο οποίος, σύμφωνα με την αναφορά τους πήγε «να πάρει κάτι» από το πίσω μέρος του οχήματος.

Ο Μπρίσμπον, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν εχθρικός και αρνητικός απέναντι στις υποδείξεις των αστυνομικών. Οταν οι αστυνομικοί του είπαν να σηκώσει τα χέρια, εκείνος «τα έφερε προς τη μέση του». Οι άντρες της αστυνομίας υπονόησαν ότι είχαν κάθε λόγο να πιστέψουν ότι είναι οπλισμένος και θα μπορούσε να τραβήξει όπλο. Χωρίς δισταγμό, τον σημάδεψαν με τα όπλα τους και ο Μπρίσμπον, που δεν έβγαλε τελικά όπλο, άρχισε να τρέχει. Οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν και τον έπιασαν σε μικρή απόσταση από το αυτοκίνητο, αλλά εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει. Ο αστυνομικός που τον είχε βάλει κάτω του κρατούσε το χέρι, θεώρησε ότι επιχειρούσε να βγάλει όπλο και τον πυροβόλησε δύο φορές. Στην τσέπη του βρέθηκαν χάπια.

Στο μεταξύ, χιλιάδες κατέκλυσαν την Πέμπτη το βράδυ τους δρόμους της Νέας Υόρκης για δεύτερη νύχτα, εξοργισμένοι για την απαλλαγή του αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον 43χρονο Ερικ Γκάρνερ κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα. Παρόμοια απαλλακτική απόφαση για τον αστυνομικό που σκότωσε στο Φέργκιουσον τον Μάικλ Μπράουν είχε βυθίσει την πόλη στο χάος.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της πόλης και κυρίαρχο σύνθημα ήταν το «δεν μπορώ να ανασάνω», τα τελευταία λόγια του Γκάρνερ. Στα πλακάτ που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της μεγαλούπολης, εναλλάσσονταν τα ονόματα του Ερικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν του Μιζούρι και μέχρι και του Ταμίρ Ράις, του 12χρονου στο Κλίβελαντ που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς που πέρασαν για αληθινό το ψεύτικο όπλο με το οποίο έπαιζε.

Ηφαίστειο για τη ρατσιστική βία

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές με τους αστυνομικούς να δείχνουν αυτοσυγκράτηση, ωστόσο τα αίματα ανέβηκαν για λίγο, όταν στην Τάιμ Σκουέρ, 3.000 διαδηλωτές μπλόκαραν μια κεντρική διάβαση, φωνάζοντας: «Ποιον προστατεύετε;». Εκατοντάδες αστυνομικοί αντέδρασαν απωθώντας τους και προβαίνοντας σε συλλήψεις, ωστόσο η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει ακριβείς αριθμούς.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως στη Βοστόνη, στο Σικάγο, στην Ουάσιγκτον και στο Πίτσμπουργκ.

Στην Ουάσιγκτον διαδηλωτές έκαναν πορεία κοντά στον Λευκό Οίκο, την ώρα που γινόταν η εθιμοτυπική φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ανάλογη ήταν και η κινητοποίηση στη Βοστόνη, που επίσης εσκεμμένα συνέπεσε με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μπόστον Κόμον.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του Πανταλέο, που έπνιξε τον Γκάρνερ, δήλωσε πως ο πελάτης του ενδέχεται να αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη στο πλαίσιο μιας εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας.

Κλίβελαντ

Συστηματική η χρήση βίας

Κουλτούρα «συστηματικής» χρήσης βίας από την αστυνομία του Κλίβελαντ και ιδιαίτερα απέναντι σε Αφροαμερικανούς ή πολίτες με διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο διαπίστωσε έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποφάσισε να τοποθετήσει ανεξάρτητο επιτηρητή που θα επιβλέπει τις αλλαγές στην αστυνομία της πόλης. Η έρευνα εξέτασε περίπου 600 περιστατικά χρήσης αστυνομικής βίας, θανάσιμης και μη, από το 2010 μέχρι το 2013.

Σε ένα από αυτά αστυνομικοί είχαν ρίξει περίπου 140 σφαίρες σε όχημα κατά τη διάρκεια καταδίωξης, σκοτώνοντας τους δύο άοπλους που βρίσκονταν σε αυτό. Στο Κλίβελαντ πυροβολήθηκε θανάσιμα πριν από δύο εβδομάδες ο 12χρονος Ταμίρ Ράις από αστυνομικό που ισχυρίστηκε ότι τρομοκρατούσε τους περαστικούς (ο δρόμος ήταν άδειος) με ένα πιστόλι (πλαστικό όπως αποδείχτηκε) και δεν συμμορφώθηκε στην εντολή να το πετάξει.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos