Μέτωπο στη Γερμανία κατά ρατσισμού και ισλαμοφοβίας

07 Ιανουαρίου 2015 13:00

Μαζικές αντιδιαδηλώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις και έντονες αντιδράσεις από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς πυροδότησαν οι επαναλαμβανόμενες πορείες των υποστηρικτών του ισλαμοφοβικού, ρατσιστικού κινήματος Pegida.

Οι διαδηλωτές του κινήματος Πατριωτών Ευρωπαίων κατά της ισλαμοποίησης της Δύσης (Pegida) έχουν ως προπύργιό τους τη Δρέσδη και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις κάθε εβδομάδα από τον περασμένο Οκτώβριο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.

Το κίνημα έχει προκαλέσει προβληματισμό, ωθώντας μέχρι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να κάνει σκληρές δηλώσεις εναντίον του, όμως για πρώτη φορά τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν αντισυγκεντρώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις με πλήθος κόσμου αλλά και γνωστών προσωπικοτήτων να συμμετάσχει σε αυτές. Οι μεγαλύτερες αντισυγκεντρώσεις σημειώθηκαν στη Δρέσδη, στο Βερολίνο, στη Στουτγάρδη και την Κολωνία.

Στη Δρέσδη το Pegida, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκέντρωσε τη Δευτέρα περί τους 18.000 διαδηλωτές (αριθμός ρεκόρ), επισκιάζοντας την αντιδιαδήλωση εκεί (περίπου 3.000 διαδηλωτές), όμως τα νούμερα σε Βερολίνο, Στουτγάρδη και Κολωνία ήταν αντίστροφα.

Συνολικά στη Στουτγάρδη, το Μίνστερ και το Αμβούργο, στις διαδηλώσεις κατά του Pegida συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 22.000 αντιδιαδηλωτές, ενώ στο Βερολίνο μόνο συγκεντρώθηκαν 5.000 αντιδιαδηλωτές.

Διαμαρτυρία

Στην πορεία στο Βερολίνο, η οποία κινήθηκε προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου (όπου τα φώτα του μνημείου ήταν σβηστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Pegida), συμμετείχε και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, καθώς και βουλευτές των Πρασίνων.

Οι υποστηρικτές του Pegida στο Βερολίνο μετρούσαν μόλις 300 άτομα. Στην Κολωνία η διαδήλωση του ισλαμοφοβικού κινήματος συγκέντρωσε μόλις 250 άτομα, ενώ στην αντιδιαδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Pegida δε στις γέφυρες του Ρήνου, στο δημαρχείο της Κολωνίας και στον καθεδρικό ναό τα φώτα παρέμειναν σβηστά. Η άνοδος του ισλαμοφοβικού, ξενοφοβικού και ρατσιστικού κινήματος στη Γερμανία, που αποτελεί μία από τις πιο φιλελεύθερες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη χορήγηση ασύλου, εκτός από έντονες κοινωνικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει και πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οι επιθέσεις δε κατά των μέσων ενημέρωσης από τα μέλη του κινήματος ταιριάζουν με το προφίλ της γερμανικής ακροδεξιάς. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Bild με τίτλο «Οχι στο Pegida» αλλά και οι σκληρές δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ και πολλών άλλων προσωπικοτήτων κατά του κινήματος αποτελούν ενδείξεις του κλίματος.

Τον τόνο έδωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε ότι όταν οι υποστηρικτές του Pegida φωνάζουν «εμείς είμαστε ο λαός», «στην ουσία εννοούν ότι κάποιος δεν χωράει στη χώρα εξαιτίας της θρησκείας του ή του χρώματος του δέρματός του». Οπως δε συμπλήρωσε: «Οι ηγέτες τους έχουν στην καρδιά τους προκαταλήψεις, ψυχρότητα και μίσος».

Μεταξύ άλλων η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο Pegida και υποστήριξε ότι το μίσος εναντίον των ξένων δεν έχει καμία θέση στη χώρα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκαναν 50 προσωπικότητες στην Bild για το χθεσινό της φύλλο, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πολιτικοί και επιχειρηματίες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ: «Μια ματιά στο παρελθόν μας και στην οικονομική λογική μας λέει ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να απεχθάνεται τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο»

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos