Ομηρο κρατούν οι τζιχαντιστές - Αγρια καταδίωξη και πυροβολισμοί

09 Ιανουαρίου 2015 14:43

Κλιμακώνεται η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη στη βόρεια Γαλλία, για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δυο τζιχαντιστών που εκτέλεσαν

12 ανθρώπους, χτυπώντας τα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. Οι μακελάρηδες φέρεται να έχουν ταμπουρωθεί μέσα σε τυπογραφείο, κρατώντας έναν όμηρο. Νωρίτερα, η εφημερίδα Le Parisien, μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν, μετά από ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τρομοκρατών και των αστυνομικών, αλλά η εισαγγελία διέψευσε την πληροφορία.

Σύμφωνα με την Parisien και την Figaro, οι δυο μακελάρηδες, τα αδέρφια Σερίφ και Σαϊντ Κουασί, 32 και 34 ετών, έχουν ταμπουρωθεί στις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου Création Tendance Découverte, σε βιομηχανική περιοχή της Νταμαρτέν αν Γκελ, στην Σεν ε Μαρν της βόρειας Γαλλίας και κρατούν έναν όμηρο.

Οι αρχές δηλώνουν ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι δυο άντρες εντός του τυπογραφείου είναι οι καταζητούμενοι τζιχαντιστές, αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει όμηρος, σημειώνοντας ότι οι ομάδες των ειδικών προσπαθούν να έχουν κάποια επαφή ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος, «κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο, πολλές ώρες».

Νωρίτερα, το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δυο τρομοκράτες.

Ρεπόρτερ της Figaro, ανέφερε ότι η οικογένεια ενός 27χρονου εργαζόμενου δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του ούτε τηλεφωνικώς, ούτε μέσω μέιλ. Ο 27χρονος την ώρα της εισβολής των τζιχαντιστών βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα στις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου. Ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες λένε ότι όμηρος είναι μια γυναίκα.

Ομηρο κρατούν οι τζιχαντιστές - Αγρια καταδίωξη και πυροβολισμοί

Στην περιοχή έχουν σπεύσει οι επίλεκτες γαλλικές δυνάμεις καθώς και ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ πραγματοποιούν πτήσεις πέντε ελικόπτερα. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, να απομακρυνθούν από τα παράθυρα και να σβήσουν τα φώτα, ενώ εκκενώνεται σχολείο της κοινότητας. Οι δυνάμεις ασφαλείας ζητούν επίσης από τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν την βιντεοσκόπηση, ώστε να μην αποκαλύπτουν τις μετακινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στον αυτοκινητόδρομο N2, στις 9.00 το πρωί (τοπική ώρα) την ώρα που οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με αναφορές είχαν μόλις κλέψει ένα Peugeot, κατευθύνονταν προς το Παρίσι. Αφού κατάφεραν να διαφύγουν, εισέβαλαν στο προαναφερόμενο τυπογραφείο όπου κρατούν τον όμηρο.

Ομηρο κρατούν οι τζιχαντιστές - Αγρια καταδίωξη και πυροβολισμοί

Ληστεία στο βενζινάδικο

Από χθες, Πέμπτη, οι έρευνες των επίλεκτων γαλλικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε μια μεγάλη αγροτική και δασώδη έκταση, περίπου 80 χιλιόμετρα στα βορειονατολικά του Παρισιού, μεταξύ Aisne και Oise.

Το πρωί της Πέμπτης, οι δυο τζιχαντιστές αναγνωρίστηκαν από ιδιοκτήτη βενζινάδικου κοντά στην Villers-Cotterêts, όπου οπλισμένοι με καλάσνικοφ, άνοιξαν πυρ, έκλεψαν καύσιμα και τρόφιμα και διέφυγαν.

Χθες βράδυ έγινε επίσης γνωστό ότι ο ένας εκ των καταζητούμενων, ο Σαϊντ Κουασί, είχε μεταβεί το 2011 στην Υεμένη για να εκπαιδευτεί στον χειρισμό των όπλων, πληροφορία που διαδόθηκε από μέλη της Αλ-Κάιντα στην εν λόγω χώρα,

«Πλούσιο» είναι άλλωστε και το τζιχαντιστικό παρελθόν του μικρότερου αδερφού, του 32χρονου Σερίφ, ο οποίος ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση.

Ομηρο κρατούν οι τζιχαντιστές - Αγρια καταδίωξη και πυροβολισμοί

Οι δυο αδίστακτοι τζιχαντιστές φέρεται να έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν «να πεθάνουν ως μάρτυρες». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένοπλος που πυροβόλησε και σκότωσε χθες την αστυνομικό στο Μονρούζ γνωρίζει τα δυο αδέρφια καθώς προέρχεται από τον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι τέσσερις σοβαρά τραυματίες από την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή τους. Οι άλλοι επτά που είχαν τραυματιστεί πιο ελαφρά, πήραν εξιτήριο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos