Συγκλονίζει την Ευρώπη η νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα

12 Φεβρουαρίου 2015 11:45

Νέα πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα συγκλόνισε τη Μεσόγειο.

Οι συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή της Λαμπεντούζα ήταν ακραίες κατά την επιχείρηση διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής. Τα κύματα έφταναν έως και τα οκτώ μέτρα σε ύψος και η θερμοκρασία προσέγγιζε τους 0 βαθμούς Κελσίου. Από τις τέσσερις βάρκες μία με όλους τους επιβαίνοντες δεν έχει ακόμη βρεθεί

Αυτήν τη φορά ο τραγικός απολογισμός ήταν τεράστιος (τουλάχιστον 300 Αφρικανοί πρόσφυγες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στη «γηραιά ήπειρο»), γεγονός που προκάλεσε έντονο προβληματισμό σχετικά με την απόφαση της Ιταλίας να βάλει τέλος στην αποστολή διάσωσης «Mare Nostrum» και πυροδότησε έντονη κριτική εναντίον της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής ακτοφυλακής και τα όσα μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις ήταν οι «μοιραίες» βάρκες που αναχώρησαν το Σάββατο από παραλία που βρισκόταν κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης με προορισμό τη νήσο Λαμπεντούζα.

Η έκρυθμη κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα την έχει μετατρέψει στη βασική πύλη αναχώρησης προσφύγων από διάφορες χώρες της ηπείρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Ιταλίας. Ενα ιταλικό ρυμουλκό σκάφος διέσωσε εννέα ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο από τις βάρκες, ενώ οι περίπου 200 υπόλοιποι επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι διασωθέντες προέρχονται από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι, τη Γουινέα, την Γκάμπια και τον Νίγηρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM). Αγνοείται επίσης η τύχη μίας τρίτης βάρκας, η οποία μετέφερε περίπου ακόμα 100 πρόσφυγες, ενώ από μία τέταρτη η ιταλική ακτοφυλακή περισυνέλεξε 105 άτομα. Ομως δεν κατάφεραν όλοι οι διασωθέντες να επιζήσουν.

Από αυτούς οι 29 δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Λαμπεντούζα, αφού πέθαναν από υποθερμία στη διάρκεια του 18ωρου ταξιδιού πάνω στα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής. Οι συνθήκες στη θάλασσα ήταν ακραίες, με τα κύματα να φτάνουν έως και τα οκτώ μέτρα σε ύψος και τη θερμοκρασία να είναι λίγους βαθμούς πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Η κριτική εναντίον της ΕΕ ήταν πιο έντονη από ποτέ, καθώς ήταν η πρώτη τραγωδία τέτοιας κλίμακας μετά την απόφαση να δοθεί τέλος στη μεγάλης κλίμακας ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης «Mare Nostrum» στα τέλη του περασμένου χρόνου για λόγους περικοπής δαπανών (η στρατιωτική κινητοποίηση κόστιζε 9 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, ποσό που επωμιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου η Ιταλία).

Από τον περασμένο Νοέμβριο αυτή αντικαταστάθηκε εν μέρει από μία αποστολή της Frontex της ΕΕ με ονομασία «Triton», η οποία, όμως, διαθέτει πολύ μικρότερο αριθμό πλοίων και καλύπτει μία αρκετά μικρότερη θαλάσσια περιοχή.

Η αλλαγή που επέφερε το τέλος της αποστολής «Mare Nostrum» αποτυπώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο στους αριθμούς: υπολογίζοντας και τους τουλάχιστον 300 πρόσφυγες των τεσσάρων πλοίων που φέρονται ως νεκροί, σχεδόν 30πλάσιος είναι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν χαθεί στη θάλασσα από την αρχή του έτους σε σύγκριση με πέρυσι τέτοια εποχή που η «Mare Nostrum» ήταν σε λειτουργία.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos