300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

SOS για τη χολέρα στη Μοζαμβίκη - Εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς

04 Μαρτίου 2015 10:23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS για τη χολέρα στη Μοζαμβίκη - Εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς

test2

test2

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η χολέρα στη Μοζαμβίκη, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 41 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί 4.518.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις επαρχίες στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα στην επαρχία Τέτε. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σ' αυτήν την επαρχία έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα (1.650), οι περισσότεροι θάνατοι και η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων. Επίσης, οι γιατροί ανησυχούν και για το γεγονός ότι η Τέτε δεν είχε κρούσματα τα τελευταία χρόνια, οπότε οι κάτοικοι δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα, άρα είναι πιο ευάλωτοι.

Οσοι μολύνονται, έχουν διάρροια, κάνουν εμετούς και, στα μετέπειτα στάδια, σοβαρή αφυδάτωση. Αν δεν τύχουν της κατάλληλης θεραπείας, οι μολυσμένοι με χολέρα μπορεί να πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες, ιδίως τα μικρά παιδιά τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά απ' αυτά δεν τρέφονται σωστά και επαρκώς.

Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο για τις υγειονομικές Αρχές της χώρας είναι ότι η επαρχία Τέτε συνορεύει με τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, όπου ήδη έχουν ήδη εμφανιστεί 39 περιπτώσεις χολέρας και δύο θάνατοι.

Ανησυχία
Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και στο Μαλάουι, που χτυπήθηκε από φονικές πλημμύρες τον Ιανουάριο κι έκτοτε παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στο πόσιμο νερό. Κι όπως δηλώνουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, επειδή όλα τα κρούσματα στο Μαλάουι σχετίζονται άμεσα με την εξάπλωση της χολέρας στη Μοζαμβίκη, κάτι που αποδεικνύει ότι η νόσος εξαπλώνεται.

Τα κρούσματα χολέρας εμφανίστηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μοζαμβίκη, καθώς αποτελούν κι έναν από τους κύριους παράγοντες εξάπλωσης της χολέρας, η οποία πλήττει συχνά τη χώρα την περίοδο των βροχών, και συνήθως διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Τα πρώτα κρούσματα και θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Ζαμβέζη που είχε πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στα μέσα Ιανουαρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 158 άνθρωποι και να βρεθούν χωρίς σπίτια 170 χιλιάδες.

Σύμφωνα με στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 70% των περιπτώσεων επιδημιών χολέρας εντοπίζονται στην Αφρική, στο Μεξικό και σε τμήματα της Ασίας, κυρίως στην Ινδία. Το 2013, το 43,6% των περιπτώσεων χολέρας σημειώθηκαν στην Αφρική, ενώ την περίοδο 2001-2009, το 93% όλων των περιστατικών εντοπίζονταν στη Μαύρη Ηπειρο.

Η χολέρα είναι οξεία διαρροϊκή νόσος με ιστορία τουλάχιστον 1.000 χρόνων. Τους τελευταίους δύο αιώνες έχουν συμβεί έξι πανδημίες με εκατομμύρια θανάτους, πανδημίες που εξαπλώνονταν από τις ασιατικές προς τις ευρωπαϊκές χώρες και από εκεί στην Αμερική.

Η χολέρα προκαλείται από την κατανάλωση νερού, γάλακτος ή τροφών που έχουν μολυνθεί, εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Μεταδίδεται με το νερό, τα τρόφιμα και με άμεση επαφή.

Η εκδήλωσή της εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του ατόμου ή η ομάδα αίματος (άτομα με ομάδα 0 έχουν περισσότερες πιθανότητες για έντονα συμπτώματα μετά από μόλυνση), ενώ η βασική θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την άμεση αποκατάσταση των απωλειών του σώματος σε υγρά και ηλεκτρολύτες, με τη χορήγηση ειδικών διαλυμάτων επανυδάτωσης από το στόμα.

www.ethnos.gr

 

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Οι κροίσοι αυξήθηκαν στην κρίσ...
Φονική έκρηξη σε ορυχείο στην... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Δείτε πόσοι γιατροί θα ενισχύσουν το Κέντρο Υγείας το καλοκαίρι – Αριθμός και ειδικότητες που το στελεχώνουν σήμερα (Βίντεο)

Πάρος: Δείτε πόσοι γιατροί θα ενισχ...

27 Μαϊος 2025
Πάρος – Παροικία: Τρία parking οχημάτων πρόκειται να λειτουργήσουν με αυτοματοποιημένο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (Βίντεο)

Πάρος – Παροικία: Τρία parking οχημ...

28 Μαϊος 2025
Πάρος, Εορτή της Αναλήψεως: Κολυμβητικός Διάπλους και Παραδοσιακό Πανηγύρι στο νησάκι της Αγ. Καλής (Βίντεο)

Πάρος, Εορτή της Αναλήψεως: Κολυμβη...

29 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Σύρος: Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Η άγνωστη ιστορία πίσω από το “Enfield 8000” (βίντεο)

Σύρος: Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό...

31 Μαϊος 2025
Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Αλλαγές και στους συνεπιβάτες μηχανών (βίντεο)

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Α...

31 Μαϊος 2025
Πάρος: Σύλληψη κυβερνήτη Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίου

Πάρος: Σύλληψη κυβερνήτη Ε/Γ-Τ/Ρ πλ...

31 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ