SOS για τη χολέρα στη Μοζαμβίκη - Εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς

04 Μαρτίου 2015 10:23

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η χολέρα στη Μοζαμβίκη, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 41 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί 4.518.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις επαρχίες στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα στην επαρχία Τέτε. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σ' αυτήν την επαρχία έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα (1.650), οι περισσότεροι θάνατοι και η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων. Επίσης, οι γιατροί ανησυχούν και για το γεγονός ότι η Τέτε δεν είχε κρούσματα τα τελευταία χρόνια, οπότε οι κάτοικοι δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα, άρα είναι πιο ευάλωτοι.

Οσοι μολύνονται, έχουν διάρροια, κάνουν εμετούς και, στα μετέπειτα στάδια, σοβαρή αφυδάτωση. Αν δεν τύχουν της κατάλληλης θεραπείας, οι μολυσμένοι με χολέρα μπορεί να πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες, ιδίως τα μικρά παιδιά τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά απ' αυτά δεν τρέφονται σωστά και επαρκώς.

Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο για τις υγειονομικές Αρχές της χώρας είναι ότι η επαρχία Τέτε συνορεύει με τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, όπου ήδη έχουν ήδη εμφανιστεί 39 περιπτώσεις χολέρας και δύο θάνατοι.

Ανησυχία
Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και στο Μαλάουι, που χτυπήθηκε από φονικές πλημμύρες τον Ιανουάριο κι έκτοτε παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στο πόσιμο νερό. Κι όπως δηλώνουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, επειδή όλα τα κρούσματα στο Μαλάουι σχετίζονται άμεσα με την εξάπλωση της χολέρας στη Μοζαμβίκη, κάτι που αποδεικνύει ότι η νόσος εξαπλώνεται.

Τα κρούσματα χολέρας εμφανίστηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μοζαμβίκη, καθώς αποτελούν κι έναν από τους κύριους παράγοντες εξάπλωσης της χολέρας, η οποία πλήττει συχνά τη χώρα την περίοδο των βροχών, και συνήθως διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Τα πρώτα κρούσματα και θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Ζαμβέζη που είχε πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στα μέσα Ιανουαρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 158 άνθρωποι και να βρεθούν χωρίς σπίτια 170 χιλιάδες.

Σύμφωνα με στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 70% των περιπτώσεων επιδημιών χολέρας εντοπίζονται στην Αφρική, στο Μεξικό και σε τμήματα της Ασίας, κυρίως στην Ινδία. Το 2013, το 43,6% των περιπτώσεων χολέρας σημειώθηκαν στην Αφρική, ενώ την περίοδο 2001-2009, το 93% όλων των περιστατικών εντοπίζονταν στη Μαύρη Ηπειρο.

Η χολέρα είναι οξεία διαρροϊκή νόσος με ιστορία τουλάχιστον 1.000 χρόνων. Τους τελευταίους δύο αιώνες έχουν συμβεί έξι πανδημίες με εκατομμύρια θανάτους, πανδημίες που εξαπλώνονταν από τις ασιατικές προς τις ευρωπαϊκές χώρες και από εκεί στην Αμερική.

Η χολέρα προκαλείται από την κατανάλωση νερού, γάλακτος ή τροφών που έχουν μολυνθεί, εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Μεταδίδεται με το νερό, τα τρόφιμα και με άμεση επαφή.

Η εκδήλωσή της εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του ατόμου ή η ομάδα αίματος (άτομα με ομάδα 0 έχουν περισσότερες πιθανότητες για έντονα συμπτώματα μετά από μόλυνση), ενώ η βασική θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την άμεση αποκατάσταση των απωλειών του σώματος σε υγρά και ηλεκτρολύτες, με τη χορήγηση ειδικών διαλυμάτων επανυδάτωσης από το στόμα.

www.ethnos.gr

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos